Νέα πρόκληση των Σκοπίων στο… όνομα του Φιλίππου
Η προσπάθεια της κυβέρνησης των Σκοπίων για την κατασκευή «μακεδονικής ταυτότητας» εντατικοποιείται προκαλώντας εύλογο προβληματισμό στην Αθήνα που διαπιστώνει, αναγκαστικά, ότι η αποτελμάτωση των διαπραγματεύσεων για το όνομα επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι αποφάσισε τη μετονομασία του σταδίου της πόλης των Σκοπίων σε «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών», του αεροδρομίου στην πόλη Στιπ (η κατασκευή του πρόκειται να ξεκινήσει τον προσεχή Αύγουστο) σε «Φίλιππος Β’», ενώ σύντομα θα δοθεί το όνομα «Αλέξανδρος ο Μακεδών» στον οδικό άξονα που συνδέει τις περιοχές Ταμπάνοβτσε-Γευγελή.
Η κλιμάκωση της αλυτρωτικής πολιτικής της ΠΓΔΜ φέρνει την ελληνική διπλωματία μπροστά σε σοβαρά διλήμματα, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η ελληνική στρατηγική εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας υπό την πίεση του ελληνικού βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν εκδηλώθηκε κάποια αντίδραση για την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να προχωρήσει στις συγκεκριμένες μετονομασίες.
Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα αναγνωρίζουν ότι η ανάδειξη του ιδεολογήματος του «μακεδονισμού» από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ συστηματοποιείται κατά τρόπο επικίνδυνο για την πορεία των συνομιλιών για το όνομα, οι οποίες έτσι κι αλλιώς οδηγούνται κατά κρημνόν μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων για προσφυγή στη Χάγη. Στις 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, τυπικά, η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ η απόφαση για το αν η Ελλάδα παραβίασε ή όχι την Ενδιάμεση Συμφωνία με τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι θα εκδοθεί, το νωρίτερο, σε δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων νομικών κύκλων.
Το γεγονός ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις σχετικά με το όνομα και η μεταβατικότητα της συγκυρίας στην Ουάσιγκτον (εν όψει της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου) είναι ενδείξεις παράτασης του αδιεξόδου. Διπλωματικές πηγές αναμένουν επίταση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων όσο θα πλησιάζει η ώρα των προεδρικών εκλογών (τον Μάρτιο), όταν ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι θα προσπαθήσει να επιβάλει πρόσωπο της εμπιστοσύνης του ως διάδοχο του ισχυρότερου πολιτικού του αντιπάλου, του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Για το λόγο αυτό στο εσωτερικό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων για την ανάγκη αναθεώρησης της ελληνικής πολιτικής στο Σκοπιανό, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην αποδόμηση της προπαγάνδας της γειτονικής χώρας.Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό ούτε σε επίπεδο επιστημονικό-ακαδημαϊκό ούτε σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων ή «δεξαμενών σκέψης» (think tanks).
Η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο, με δεδομένο τον άξονα Αγκυρας-Σκοπίων, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο διατυπώνονται σκέψεις υπέρ της αφύπνισης της ελληνικής διπλωματίας στο Σκοπιανό ως ζήτημα που ξεπερνά κατά πολύ τη συμφωνία σε ένα σύνθετο όνομα για διεθνή χρήση.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=67883
Related posts:
Admin
Latest posts by Admin (see all)
- ΠΟΥΛΑΝΕ τον ΟΤΕ στη Deutsche Telekom… ΠΟΥΛΑΝΕ και την ονομασία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ; - April 18, 2011
- Αρχαία Ολυμπία – Λίμνη Καϊάφα: Γη των Θεών και της Ειρήνης - April 18, 2011
- Παίρνει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας το αλβανικό κράτος! - April 18, 2011
RECENT COMMENTS