Απεσταλμενοι του Ομπαμα

Απεσταλμένοι του Ομπάμα
Τετάρτη, 18.02.09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητικότητα στη «γειτονιά» μας

Μήνυμα Ομπάμα σε Καραμανλή – Ερντογάν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τους ειδικούς απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου, τον Υπουργό Οικονομίας του Ιλινόις Αλέξη Γιαννούλια και το Γερουσιαστή του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντέρμπαν.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε και το θέμα των Σκοπίων, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και η διεθνής οικονομική κρίση.

Ο κ. Καραμανλής καλωσόρισε τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους ως την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υποδεχόμαστε πολύ θερμά τη δέσμευση του προέδρου να συνεργαστεί στενά με φίλους και συμμάχους σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι προσβλέπει, όπως είπε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια στενή συνεργασία μαζί του, τόσο για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σε εξαίρετη βάση όσο και προς όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τα διεθνή θέματα και τα θέματα της περιοχής.

Το καλωσόρισμά μου αυτό κατέληξε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί μια πολύ ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση και δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του γερουσιαστής Ντέρμπιν υπογράμμισε ότι, δεν έρχεται στην Ελλάδα ως επίσημος εκπρόσωπος της διοίκησης Ομπάμα, αλλά τόσο ο κ. Γιανούλιας όσο και ο ίδιος έρχονται «ως επίσημοι φίλοι του προέδρου» και θα μεταφέρουν στον ίδιο το μήνυμα ότι η φιλία με την Ελλάδα είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη.

«Η Ελλάδα ενέπνευσε τη δημοκρατία μας και η συμμαχία μας σήμερα μας εμπνέει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στον κόσμο και στην περιοχή. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν για να επιλύσουμε πολλά προβλήματα και θα το κάνουμε και στο μέλλον».
«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Πρόεδρό μας», δήλωσε ο κ Γιανούλιας, στη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα, παρουσία του αμερικανικού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ και έγινε μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Μετά τη συνάντηση, ο κ Γιαννούλιας ερωτηθείς για την ελληνική ομογένεια, απάντησε ότι οι ΗΠΑ και οι Έλληνες επιδιώκουν την επίλυση πολλών προβλημάτων και υπογραμμίζοντας τη σημασία του Κυπριακού, είπε ότι «γι’ αυτό ξοδέψαμε τις τελευταίες 24 ώρες στην Κύπρο και είμαστε αισιόδοξοι για την επίλυση του προβλήματος».

Εξέφρασε επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προσωπικά, αλλά και της ελληνικής κοινότητας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ για αναλυτικότερες απαντήσεις παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που δίνεται το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τουρκία.

City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments are closed.