Εξελίξεις στο Σκοπιανό

Του Δημήτρη Καψάλα, δημοσιογράφου, μέλος του ΔΣ/ Ο21

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει το τελευταίο διάστημα ορισμένες παρεμβάσεις, και έχουν μεγάλη σημασία οι δημόσιες τοποθετήσεις του, διότι τον Μίκη δε θα μπορούσε κάποιος να τον κατηγορήσει ως ακραίο. Έτσι νομίζαμε. Διότι βρέθηκαν δυστυχώς συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είτε ειρωνεύονται αυτά που λέγει ο Μίκης Θεοδωράκης είτε του προσάπτουν ακραίους χαρακτηρισμούς. Θα διαβάσω ορισμένα αποσπάσματα από την τελευταία επιστολή του (μετά την έξοδο από την αίθουσα θα σας μοιράσουν όλο το κείμενο). Λέγει ο συνθέτης μεταξύ άλλων:
«Εγώ θα τολμούσα να πω ότι αυτή η αρνητική πορεία μας οφείλεται σε λάθη όχι του λαού μας, αλλά των κάθε λογής εκπροσώπων του, αλλά φυσικά και στην ενεργό ανάμιξη όλων αυτών που έχουν κάθε συμφέρον να υποτάξουν τη γενική πορεία της χώρας μας στη στρατηγική που έχουν χαράξει και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».
Σε άλλο σημείο: «Στα θέματα του πολιτισμού και του ήθους έχουν γίνει ρήγματα στο λαό μας, όμως δεν πιστεύω ότι έχουν φτάσει σε τόσο βάθος ώστε να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του λαού μας που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί την αγάπη, την πίστη και την προσήλωσή του στις εθνικές παραδόσεις πολιτιστικές και ηθικές. Ιδού λοιπόν η απορία μου: υπήρξε ως τώρα από την πλευρά μας η οφειλόμενη επιστημονική ανακάλυψη όλης αυτής της γελοιότητας; Αν ναι, με ποιους επιστημονικούς τρόπους και αν όχι γιατί; Αφού είναι βέβαιο πως αυτοί οι άνθρωποι είναι καθαρόαιμοι Σλάβοι και η γλώσσα τους είναι καθαρά σλαβική. Πού είναι η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία των Αθηνών, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, οι Έλληνες ιστορικοί και γλωσσολόγοι, ώστε με ακλόνητες επιστημονικές αναλύσεις να αποκαλύψουν την αλήθεια στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τις Κυβερνήσεις, τα Πανεπιστήμια, τα μέσα ενημέρωσης των άλλων Κρατών, όπως ακριβώς κάνουν οι Σκοπιανοί ανενόχλητοι και μόνον εδώ και δεκάδες χρόνια; Πώς αξιοποιούνται οι επιστημονικές αναλύσεις που αποδεικνύουν περίτρανα την αλήθεια των δικών μας θέσεων και γελοιοποιούν τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών;»
Ένα μεγάλο ερώτημα, σχετικό με την απουσία των λογίων πάσης μορφής στη χώρα μας. Θα συνιστούσα να μελετηθούν οι επιστολές των λογίων, αφενός κατά το 1922, όταν άπαντες συνέταξαν ένα κείμενο και το έστειλαν στους ισχυρούς της γης για να καταδείξουν τη βαρβαρότητα του Κεμάλ. Και κατά το 1940, πάλι οι λόγιοί μας, ανεξαρτήτως τοποθετήσεως, ένα παρόμοιο κείμενο έστειλαν προς τους τότε ισχυρούς για να δείξουν ότι η Ελλάδα αγωνίζεται για την ελευθερία της, παρά το ότι ο αγώνας ήταν άνισος, εναντίον πάνοπλων εχθρών. Σήμερα οι λόγιοί μας, δυστυχώς, ασχολούνται με τα επιδοτούμενα προγράμματα της Ενωμένης Ευρώπης ή εκμισθώνοντας την πένα τους στους ισχυρούς.
«Σας παρακαλώ - ικετεύει τους λογίους της χώρας ο Μίκης Θεοδωράκης - κάντε κάτι γιατί εγώ, όπως ξέρετε, θεωρούμαι εθνικιστής και, επομένως, προκατειλημμένος αφού πιστεύω ότι αποτελεί μέγα εθνικό λάθος να τους χαρίσουμε, τουλάχιστον εμείς, ένα τόσο ιερό όνομα όπως είναι η Μακεδονία, που τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά είναι δικιά μας, όπως η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Κρήτη».
Αυτά είναι τα λόγια του Θεοδωράκη, που ειρωνεύεται διότι τον αποκαλούν εθνικιστή. Πράγματι, και μπορούμε επώνυμα να το πούμε, στο ραδιοφωνικό σταθμό “9,84” του Δήμου των Αθηναίων βρέθηκαν συνάδελφοι, οι οποίοι τον λοιδορούσαν για την τοποθέτησή του αυτή διότι, υποστήριξαν, είναι εκτός τόπου και χρόνου ο Μίκης Θεοδωράκης. Νομίζω πως πρέπει, με τη δική σας έγκριση, να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μίκη Θεοδωράκη, ευχόμενοι να υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι θα τον μιμηθούν.
Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σʼ αυτό που είπε ο κύριος Νομάρχης ότι θα πρέπει αυτές οι εκδηλώσεις να γίνονται και στο εξωτερικό. Έτσι είναι. Δεν έκανε μεν η “Ομάδα 21” ακόμη μεγάλες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όμως να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα ψήφισμα ή αφού εγκριθεί, εμείς αποστέλλουμε επιστολές σε όλους τους Ευρωβουλευτές για να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας δικαίωσαν και να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που ήσαν αρνητικοί ότι έκαναν λάθος. Οι επιστολές μας συνοδεύονται από βιβλία που αφορούν τη Μακεδονία στην αγγλική γλώσσα. Γίνονται λοιπόν τέτοιες ενέργειες. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα.

Πηγή: Δίκτυο21

Related posts:

Comments