Θριαμβευτική επάνοδος των Νεοελληνικών στο Monash

Θριαμβευτική επάνοδος των Νεοελληνικών στο Monash

Η δρ Εύα Αναγνώστου Λαουτίδου, λέκτορας του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Monash.

Εισακούστηκε αίτημα και στρατηγικό σχέδιο φοιτητών Ελλήνων 3ης γενιάς

ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Οι αγώνες, ο αμείωτος ενθουσιασμός και το στρατηγικό σχέδιο δύο χρόνων, άνοιξαν το δρόμο για τη θριαμβευτική επάνοδο των Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Monash. Το όνειρο των Ελλήνων, φοιτητών, νέων τρίτης γενιάς, γίνεται πραγματικότητα. Η πραγμάτωσή του οφείλεται, κυρίως, στα μέλη του Monash Hellenic Students Association και, ειδικότερα, σε μια ομάδα παιδιών με συντονιστή τον Σάϊμον Αγγελόπουλο, φοιτητή Μηχανολογίας και Εμπορικών Μελετών.

Ο 23χρονος αυτός νέος “πήρε την υπόθεση πριν δύο χρόνια στα χέρια του”, πιστεύοντας ότι “ο επιμένων νικά. Ήταν ένα θέμα που “έκαιγε” πολλούς από μας. Αισθανθήκαμε ότι είχαμε καθήκον να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να επαναφέρουμε τα Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο. Εκτιμήσαμε ότι ήταν καθαρά θέμα στρατηγικής και αποφασίσαμε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Να πληροφορηθούμε πώς δουλεύει το πανεπιστημιακό σύστημα στις περιπτώσεις αυτές και να πράξουμε ανάλογα. Μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι υπήρχε ζήτηση και, ακόμη περισσότερο, ενθουσιασμός, για να επιτύχει το διάβημα”.

Από την αρχή της συζήτησης, ο Σάϊμον Αγγελόπουλος θα τονίσει τον ρόλο της δρ Εύας Αναγνώστου-Λαουτίδη, λέκτορα του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών: “Την πλησίασα και της ζήτησα να μας βοηθήσει. Χωρίς εκείνη μπροστά, δεν ξέρω αν θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα. Έκανε πάρα πολλή δουλειά, με επαγγελματισμό, επιμονή και κυρίως σωστές κινήσεις. Της οφείλουμε πολλά”.

“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ”
“Με αφορμή αυτό το αίτημα, έγινε έρευνα από ειδική επιτροπή των φοιτητών, με επικεφαλής τον Σάϊμον Αγγελόπουλο, όπου ήταν φανερό ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Το 70% επιθυμούσε να κάνουν Νεοελληνικά ως επιπρόσθετο μάθημα και το 30% μαζί με τις άλλες γλώσσες. Κατέθεσαν τα αποτελέσματα στην κοσμήτορα και στη Σχολή Γλωσσών. Στη συνέχεια, η Σχολή Γλωσσών (Languages – Cultures and Linguistics), μάς έδωσε το “πράσινο φως” να ερευνήσουμε τρόπους για οικονομικής στήριξης του προγράμματος”.

Πριν ένα χρόνο, θα πει η δρ Αναγνώστου, έκανε αίτηση, μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Μελβούρνης, στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

“Η ανταπόκριση ήταν θετική. Μάς πληροφόρησαν ότι θα αποσπάσουν από το υπουργείο τον εκπαιδευτικό κ. Σταμάτη Παυλή, για να διδάσκει Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο Monash. Ήδη, έχουν αρχίσει οι εγγραφές και το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι εμφανές. Υπάρχει, μάλιστα, προοπτική να μάς στείλουν και δεύτερο λέκτορα από την Ελλάδα”.

Η δρ Αναγνώστου θα προσθέσει: “Παρέδωσα στα παιδιά τα πρώτα φυλλάδια και η ικανοποίησή τους ήταν μεγάλη. Είδαν ότι, επιτέλους, κάποιος τους παίρνει στα σοβαρά και τους ακούει. Είναι απίστευτα συγκινητικό να βλέπεις παιδιά τρίτης γενιάς να διεξάγουν αυτόν τον αγώνα για τη γλώσσα μας. Οι πιο πολλοί μιλούν ελάχιστα ελληνικά. Θέλουν, όμως, να τα εμπλουτίσουν. Θέλουν η ελληνική γλώσσα να πάρει τη θέση που της ανήκει. Γι’ αυτό και ζήτησαν το πρόγραμμα να είναι ανοιχτό σε όλους και όχι μόνο στους φοιτητές”.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 10 Μαρτίου, με μαθήματα Νεοελληνικών, σε επίπεδα αρχάριων και μεσαίων, από το 2010 δε, το πρόγραμμα θα εισαχθεί επίσημα στη Σχολή Γλωσσών, όπου θα προσφέρονται Ελληνικά για αρχάριους, μαθήματα μετάφρασης για προχωρημένους γνώστες της γλώσσας, καθώς και μεταπτυχιακά στην ελληνική μετάφραση και διερμηνεία.

“Το Πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται, βασικά, να διαπιστώσει τρία πράγματα. Αν υπάρχει ζήτηση, αν μπορεί να αξιοποιηθεί επαγγελματικά και αν καλύπτεται οικονομικά. Είναι βασικό να δείξουμε, ως παροικία, ότι υπάρχει ενθουσιασμός και ενδιαφέρον τώρα, εν τη γενέσει του”.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Η ίδια θα πει ότι υπάρχει προοπτική για την προσθήκη και άλλων μαθημάτων, αν επιτύχει η αρχική προσπάθεια. Το Πανεπιστήμιο περιμένει να δει, αν θέλετε, το βαθμό του ενδιαφέροντος. Αν πειστεί, μπορούμε να διεκδικούμε πιο μόνιμες και αυτόνομες λύσεις”.

“Τα πάντα στηρίζονται σε στρατηγική σκέψη και στρατηγικό σχεδιασμό. Μέχρι τώρα, παρασυρόμαστε από ενθουσιασμό. Δεν δίναμε την ευκαιρία στα παιδιά να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι. Τώρα είναι εκείνοι μπροστά. Έχουν την ευθύνη, γνωρίζουν τι θέλουν και είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα”, θα πει η δρ Αναγνώστου.

“Εμείς βλέπουμε το όραμά μας να πραγματοποιείται”, θα πει ο Σάϊμον Αγγελόπουλος. “Βλέπουμε τις προσπάθειές μας να καρποφορούν. Είναι μια νέα προσέγγιση, καινούρια, που ξεκινά από τις ρίζες του θέματος, εμάς. Δείχνει τη δύναμη των Ελλήνων φοιτητών, αλλά και της ευρύτερης παροικίας. Θα επιμείνουμε, θα επαγρυπνήσουμε για να δούμε την προσπάθεια αυτή να διευρύνεται και να σταθεροποιείται. Είμαστε Έλληνες, δεν γίνεται να μείνουμε απαθείς σε ό,τι αφορά την ελληνικότητά μας”, θα πει, με πάθος, ο Σάϊμον Αγγελόπουλος.

Είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που θα μπορούσαμε να πάρουμε όλοι εμείς που προβληματιζόμαστε για τη διατήρηση της γλώσσας μας και της ελληνικής συνείδησης στις επερχόμενες γενιές.

Comments are closed.