Ομογενής, η καλύτερη καθηγήτρια Φυσικοχημείας της Αυστραλίας

Διδάσκει Χημεία σαν Ελληνίδα

Η Σούλα Μπένετ με αστροναύτη της NASA κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στο “επιστημονικό” ακρωτήρι του Κανάβεραλ

Ομογενής, η καλύτερη καθηγήτρια Φυσικοχημείας της Αυστραλίας

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Σούλα Μπένετ, το γένος Παναγιωτίδη, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε μόνο το καμάρι του Northcote High, έγινε το καμάρι όλων των μαθητών της, αλλά και των… γονιών της. Ο λόγος για τα “φουσκωμένα” με περηφάνια εφηβικά πρόσωπα το γεγονός ότι η ομογενής καθηγήτριά τους βραβεύτηκε από την BHP Billiton ως η καλύτερη καθηγήτρια Φυσικοχημείας της Αυστραλίας. To βραβείο αυτό θεωρείται και είναι πρωτοκλασάτο βραβείο για κάθε καθηγητή Φυσικοχημείας στην Αυστραλία.

Η Σούλα Μπένετ δεν βραβεύτηκε μόνο επειδή είναι πολύ καλή δασκάλα και δεν είναι μόνο η “καθηγήτρια της τάξης”, έστω και αν η ίδια θεωρεί την επαφή της με τους μαθητές ως την πιο σημαντική πλευρά της δουλειάς της.

Καθηγήτρια του Northcote High για 20 ολόκληρα χρόνια, η κ. Μπένετ δηλώνει οπαδός της δημόσιας εκπαίδευσης, γιατί, όπως λέει, οι τάξεις των δημοσίων σχολείων είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας. Υπεύθυνη των μεσαίων τάξεων του Γυμνασίου του Northcote σήμερα, πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Φυσικοχημείας Βικτώριας, αλλά και η ψυχή σειράς προγραμμάτων που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών Φυσικοχημείας των δύο τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου με τον ευρύτερο χώρο της επιστήμης και με την πανεπιστημιακή έρευνα και κοινότητα.

Οι δραστηριότητές της μοναδικές σε εύρος. Όλες, όμως, με στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών, εξ ου βέβαια και το γεγονός ότι συμμετέχει στην ομάδα που συμβουλεύει την υπουργό Παιδείας για την φυσικομαθηματική εκπαίδευση. Επίσης, συγγραφέας διδακτικής ύλης, η Σούλα Μπένετ είναι, όπως διαπιστώνω, από εκείνους τους δασκάλους των οποίων το χάρισμα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη των μαθητών της. Όλοι μας θυμόμαστε τέτοιους δασκάλους όσα χρόνια και αν περάσουν.

“ΔΙΔΑΣΚΩ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ”
Η Σούλα Μπένετ φυτεύει στο μυαλό των μαθητών του Northcote High την αγάπη για την επιστήμη. Είναι η δασκάλα που πριν από ένα περίπου χρόνο πήρε τους μαθητές της και ταξίδεψε μαζί τους στη NASA, προκειμένου, όπως λέει η ίδια, τα παιδιά που αγαπούν τις θετικές επιστήμες “να δουν την αγάπη τους να παράγει έργο”.

Όμως, τα πρώτα λόγια της δασκάλας, όταν την ρωτώ πώς νοιώθει που βραβεύτηκε με αυτό το βραβείο, αναφέρονται στους γονείς της. “Οι γονείς μου ήταν και παραμένουν οι κλασσικοί Έλληνες γονείς που το μεγαλύτερο όνειρό τους ήταν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Ο Λευτέρης και η Λαμπρινή ήταν πάντα το στήριγμά μου και ποτέ δεν έβαλαν φρένο στα όνειρά μου. Στην ουσία, σε αυτούς χρωστάω αυτή τη διάκριση. Με έμαθαν να τολμώ στην ζωή και αυτό το βραβείο δεν έχει να κάνει μόνο με τα επιτεύγματά μου ως καθηγήτρια μέσα και έξω από την τάξη, αλλά, στην ουσία, για μένα επιβραβεύει και δικαιώνει την τόλμη μου”.

Την αγάπη της Σούλας για το μάθημα της Φυσικοχημείας, αλλά και για την ελληνική της καταγωγή, δεν χρειάζεται να την ψάξεις δεν χρειάζεται να την εκμαιεύσεις με ερωτήσεις. Την δηλώνει μόνη της. “Το μάθημα της Φυσικοχημείας είναι ένα μάθημα που τα περικλείει όλα για μένα. Ιστορία, φιλοσοφία και, μάλιστα, ελληνική φιλοσοφία και επιστημονική γνώση. Διδάσκω ως καθηγήτρια φυσικοχημείας, αλλά η ιστορική και φιλοσοφική θεώρηση τόσο του φυσικού μας κόσμου όσο και της ανθρώπινης φύσης, που απορρέουν από την ελληνικότητά μου, αποτέλεσαν και αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της διδασκαλικής μου φιλοσοφίας”, μου λέει, ενώ η επιτυχία της, όπως διαπιστώνω στη συνέχεια, οφείλεται σίγουρα και σε μία απλή, μεν, αλάνθαστη δε συνταγή. “Η φυσικοχημεία ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη και, από την άλλη, πάντα ήθελα να διδάξω. Αποφάσισα να συνδυάσω τα δύο αυτά μου πάθη και έτσι έγινα καθηγήτρια Φυσικοχημείας”.

ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΥΑΛΟ
Η επιτυχία της Σούλας Μπένετ στο να κάνει το μάθημα της φυσικοχημείας ένα από τα αγαπημένα μαθήματα των μαθητών του Northcote High, είναι πλέον και “μαθηματικά αποδεδειγμένη”. Από το 2001 που ανέλαβε την θέση της υπεύθυνης Μαθημάτων Θετικής Κατεύθυνσης στο σχολείο, οι τάξεις των μαθητών των τελευταίων δύο τάξεων Γυμνασίου που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες διπλασιάστηκε. Η επιτυχία τη, όμως, είναι και άκρως “θηλυκή”.

“Ο τομέας των θετικών επιστημών θεωρούνταν πάντα ένας κλασσικά ανδρικός τομέας. Λίγες ήταν οι γυναίκες που επέλεγαν τις θετικές επιστήμες ως καριέρα. Γενικώς, ήταν και είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος”, μου λέει και το γεγονός αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τη Θέση των Γυναικών, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι μειοψηφία στον τομέα των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Μόλις ένα 15% των αποφοίτων Θετικών Επιστημών είναι γυναίκες, ενώ στον τομέα της Τεχνολογίας το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων κυμαίνεται στο 25%.

Ε! Λοιπόν, η ομογενής καθηγήτρια ήταν αυτή που άλλαξε, τουλάχιστον μέσα στο δικό της “σπίτι”, αυτή την πραγματικότητα. “Νοιώθω περήφανη όχι για το βραβείο, αλλά για το γεγονός ότι καταφέραμε με τους συναδέλφους μου στο Northcote High να έχουμε σήμερα τάξεις φυσικοχημείας, βιολογία και άλλων θετικών μαθημάτων όπου και τα δύο φύλα εκπροσωπούνται σε ποσοστό 50 – 50%. Αυτό το θεωρούμε όλοι μας μεγάλη επιτυχία”.

Η κουβέντα μας με την Σούλα κράτησε δύο ώρες. Το έπαθλο για το πρώτο της βραβείο δεν είναι χρηματικό είναι άκρως επιστημονικό όπως μου είπε. Θα συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο Επιστημόνων στο Σαν Φραντσίσκο και το περιμένει με ανυπομονησία.

Όσο για τις στιγμές που έχουν ξεχωρίσει στην 20χρονη διδακτική της καριέρα; Ένα ταξίδι στη NASA πάντα με τους μαθητές της και μία εμπειρία που, όπως λέει, η ίδια θέλει να μην αλλάξει ποτέ. Αυτή ώρας διδασκαλίας.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Related posts:

Comments