ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ: Απο τη συλλογή της ALPHA BANK
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ: Απο τη συλλογή της ALPHA BANK
Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
27 Φεβρουαρίου 2009 – 8 Ιουνίου 2009
Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς, αριθμεί σήμερα περισσότερα από 10.000 νομίσματα από τον αρχαίο κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και πολύ σπάνια κομμάτια, μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής. Σημαντική θέση στη Συλλογή έχουν τα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας που ξεπερνούν τις 4.000.
Η Alpha Bank, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει έκθεση αρχαίων νομισμάτων από τη Συλλογή της στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, στην οδό Μ. Ανδρόνικου 6. Στην έκθεση με τίτλο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK”, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει από 27 Φεβρουαρίου 2009 έως 8 Ιουνίου 2009, θα παρουσιασθούν 270 αργυρά και χρυσά νομίσματα της Μακεδονίας, που χρονολογούνται από τον έκτο έως τον πρώτο αιώνα π.Χ.
Την επιμέλεια έχουν αναλάβει η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Γκατζόλης.
“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK”
Η Έκθεση αναφέρεται στην ιστορία της νομισματοκοπίας στη Μακεδονία, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδος που υιοθέτησε το νόμισμα, περί το 525-510 π.Χ.
Τα νομίσματα χωρίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες. Στην αρχή παρουσιάζεται η νομισματοκοπία των περίφημων “θρακομακεδονικών” εθνών, που κατοικούσαν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την ιστορία των εθνών αυτών ακόμη και η ακριβής γεωγραφική κατανομή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι γνώσεις μας για τα «θρακομακεδονικά» έθνη προέρχονται από τα αργυρά νομίσματα που εξέδωσαν.
Οι Ηδωνοί, οι Ιχναίοι, οι Λαιαίοι, οι Ορρέσκιοι, οι Βισάλτες και οι Δέρρωνες συγκαταλέγονται μεταξύ των εθνών αυτών.
Ακολουθεί η ενότητα των Μακεδόνων βασιλέων, που αρχίζει με τον Αλέξανδρο Α΄
(498-454 π.Χ.), με τον οποίο εγκαινιάζεται η βασιλική μακεδονική νομισματοκοπία, και κλείνει με τον Περσέα (179-168 π.Χ.), τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας.
Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά τον δεύτερο και πρώτο αιώνα π.Χ. Παρουσιάζεται η αυτόνομη νομισματοκοπία των τελευταίων ετών τoυ βασιλείου, η νομισματοκοπία μετά το 168 π.Χ., όταν η Μακεδονία χωρίσθηκε σε τέσσερις Μερίδες, καθώς και η νομισματοκοπία μετά το 148 π.Χ., όταν πλέον η περιοχή ενσωματώθηκε ως επαρχία στο ρωμαϊκό κράτος, με την ονομασία provincia Macedonia.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα νομίσματα των πόλεων γεωγραφικά, ξεκινώντας από τις πιερικές ακτές, διατρέχοντας ολόκληρη τη Χαλκιδική και φθάνοντας ανατολικά έως τη Νεάπολη και τη Θάσο.
Η σπουδαιότητα των μακεδονικών νομισμάτων διαφαίνεται και από τις απομιμήσεις που κυκλοφόρησαν αιώνες μετά την αρχική έκδοση των πρωτοτύπων. Τα νομίσματα του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενέπνευσαν ξένους δυνάστες και λαούς απομακρυσμένους, όπως ήταν οι Κέλτες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και οι κάτοικοι της Αραβικής Χερσονήσου, οι οποίοι εξέδωσαν νομίσματα αντιγράφοντας τις μακεδονικές εκδόσεις. Οι απομιμήσεις αυτές εκτίθενται σε ξεχωριστή ενότητα.
Στο τέλος της εκθέσεως, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα περίφημα
“αλεξάνδρεια τετράδραχμα”, που χαρακτηρίζονται ως διεθνή νομίσματα της αρχαιότητας. Με τη βοήθεια ενός χάρτη μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ανατολή και ταυτοχρόνως να δει τα διάφορα νομισματοκοπεία, τα οποία, ακόμη και μετά τον θάνατό του, εξέδιδαν νομίσματα στο όνομά του.
Κατά τη διάρκεια της εκθέσεως θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.
ΕΚΔΟΣΗ: “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK”
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος – λεύκωμα στα ελληνικά και τα αγγλικά, με κείμενα της Δρ Δήμητρας Τσαγκάρη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το εισαγωγικό κείμενο του βιβλίου αναφέρεται στη νομισματοκοπία της Μακεδονίας. Ακολουθούν ιστορικά κείμενα για τους Μακεδόνες βασιλείς και την περίοδο μετά το τέλος του Μακεδονικού Βασιλείου, όταν η Μακεδονία χωρίσθηκε σε τέσσερις μερίδες και πέρασε σταδιακά στον έλεγχο των Ρωμαίων, για τις πόλεις, των οποίων τα νομίσματα παρουσιάζονται στην έκθεση και για τα κελτικά φύλα που εξέδωσαν απομιμήσεις των μακεδονικών νομισμάτων. Σε ξεχωριστό κεφάλαιο παρουσιάζονται τα τετράδραχμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο τέλος υπάρχει μία επιλεγμένη βιβλιογραφία για τη μακεδονική νομισματοκοπία. Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες 171 νομισμάτων όλα σε φυσικό μέγεθος και σε μεγέθυνση με αναλυτικά επεξηγηματικά κείμενα.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ουσιαστικά τον δεύτερο τόμο της σειράς εκδόσεων που συνοδεύουν τις Εκθέσεις της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και τυπώθηκε σε 4.000 αντίτυπα στην ελληνική γλώσσα και σε 1.000 αντίτυπα στην αγγλική.
Ο πρώτος τόμος της σειράς φέρει τον τίτλο “ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ. Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ALPHA BANK” και κυκλοφόρησε επ’ ευκαιρία της ομότιτλης Εκθέσεως που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το 2007.
Οι πολυτελείς εκδόσεις της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, εκτός από το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, διατίθενται από τα κεντρικά βιβλιοπωλε
ία
ΠΗΓΗ:ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ
Related posts:
Latest posts by Antiochos (see all)
- Ο Bουκεφάλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου - February 14, 2012
- Επίθεση της κυβέρνησης Χριστόφια στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου - December 25, 2010
- Υπέρ της ονομασίας «Σλαβομακεδονία» ο Μπουτάρης - December 22, 2010
RECENT COMMENTS