Ο ιδεολόγος της αρχαιοπληξίας επικρατέστερος πρόεδρος στην ΠΓΔΜ

Ο ιδεολόγος της αρχαιοπληξίας επικρατέστερος πρόεδρος στην ΠΓΔΜ

Οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια φέρνουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ΒΜΡΟ για την προεδρία της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ ως τον επικρατέστερο νικητή των προεδρικών εκλογών

Εξι από τους επτά προεδρικούς υποψήφιους τάσσονται υπέρ μιας συμβιβαστικής προσέγγισης με την Ελλάδα και μόνο ο κυβερνητικός υποψήφιος Γκεόργκι Ιβάνοφ ακολουθεί σκληρή στάση

Σκόπια.- Του Ντίμιταρ Πέτροφσκι

Οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια φέρνουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ΒΜΡΟ για την προεδρία της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ ως τον επικρατέστερο νικητή των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται την επόμενη Κυριακή μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Το ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα, η διένεξη για το όνομα και τα εμπόδια που έχουν φέρει αυτές οι εκκρεμότητες στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, μαζί φυσικά με τα θέματα της οικονομίας και της τρέχουσας κρίσης.

“Η Ελλάδα τρέχει τους προεδρικούς υποψήφιους”, είναι το σχόλιο συναδέλφου στα Σκόπια, ενώ όλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα είναι ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων. Κυρίως επειδή με την ελληνική πολιτική παρεμπόδισης της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ όχι μόνο πλήττεται συγκυριακά η χώρα, αλλά της κόβεται ο δρόμος προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, οδηγώντας την στη διεθνή απομόνωση. Αυτό τουλάχιστον προσάπτουν στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Ότι δηλαδή με την πολιτική του της επιστροφής στην αρχαιότητα προκαλεί την Ελλάδα και δεν δείχνει διάθεση συμβιβαστικής προσέγγισης. Σε αυτό το πνεύμα αντιδρούν ακόμη και ξένοι παράγοντες, που κάθε άλλο παρά εχθρικοί ήταν με τα Σκόπια στο παρελθόν.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Οι πολίτες-ψηφοφόροι δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γιʼ αυτές τις εκλογές, έχοντας βαρεθεί τις μονότονα ίδιες και γενικόλογες θέσεις των υποψηφίων, τους προσωπικούς διαπληκτισμούς και κυρίως τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Σε αυτές τις τελευταίες δεν δίνουν πλέον καθόλου βάρος, ύστερα από εκείνη την αλήστου μνήμης προεκλογική δέσμευση του Βασίλ Τοπουρκόφσκι στις εκλογές 1998, ότι θα έφερνε επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, αφού τα κεφάλαια προέρχονταν από την Ταϊβάν, η οποία αποζητούσε την αναγνώριση της διεθνούς ύπαρξής της από άλλες χώρες. Η άμεση διατάραξη των σχέσεων με την Κίνα (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) ήταν καταλυτική για τη μετέπειτα αλλαγή στάσης και την… (πολιτική) εξαφάνιση του Βασίλ Τοπουρκόφσκι.

Όμως σε αυτές τις εκλογές προέκυψαν υποσχέσεις για έλευση ξένων επενδύσεων ύψους… οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, για να στηρίξει τον προεδρικό υποψήφιό του.

ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, οι διαδικασίες που ακολουθούνται και η διεξαγωγή της ψηφοφορίας την 22α Μαρτίου θα αποτελέσουν στοιχεία που θα κρίνουν την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μετά τα πολλά προβλήματα και τις καταγγελίες που ακολούθησαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006, η προσοχή των Βρυξελών είναι εστιασμένη στην τήρηση ή μη όλων όσων απαιτούνται για μια ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Όλοι αναγνωρίζουν στα Σκόπια ότι ήταν καθοριστική η στάση της Ελλάδας, που εμπόδισε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας έντονα την απειλή να μείνει εκτός ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Γιʼ αυτό έξι από τους επτά προεδρικούς υποψήφιους ζητούν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Ο μόνος που ακολουθεί συνεπή εθνικιστική προσέγγιση είναι ο υποψήφιος του ΒΜΡΟ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος στα Σκόπια θεωρείται ο ιδεολόγος και αρχιτέκτονας της τελευταίας κυβερνητικής στροφής στο κυρίαρχο εθνικό δόγμα, ο εμπνευστής του περάσματος από το σλαβικό χαρακτήρα της καταγωγής και της ταυτότητας του λαού στην απευθείας καταγωγή από τους αρχαίους Μακεδόνες. Αυτό που στα Σκόπια ονομάζεται “επιστροφή στην αρχαιότητα” ή “αρχαιόπληκτη πολιτική”.

Όμως κάθε άλλο παρά λίγοι είναι στην ΠΓΔΜ όσοι δυσανασχετούν με αυτήν την πολιτική Γκρούεφσκι, θεωρώντας ότι περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και τις σχέσεις με την Ελλάδα και κατʼ επέκταση με την Ευρώπη.

——————————————————————————–

Ποιοι είναι οι επτά προεδρικοί υποψήφιοι
και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις

Γκεόργκι Ιβάνοφ του κυβερνώντος ΒΜΡΟ-ΔΠΜΝΕ: 23%
Προβάλλεται ως γνήσιος πατριώτης, με θέσεις και απόψεις. Θεωρείται ο ιδεολογικός αρχιτέκτονας της νέας κυβερνητικής πολιτικής περί “επιστροφής στην αρχαιότητα”. Το μόνο συμβιβασμό που δέχεται με την Ελλάδα είναι η “διπλή φόρμουλα”: “Μακεδονία” παντού και μόνο η Ελλάδα να αποκαλεί τη χώρα διαφορετικά. Προεκλογικά διακηρύττει ότι μόλις εκλεγεί θα καλέσει τον έλληνα πρόεδρο Κ. Παπούλια να συναντηθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ίμερ Σελμάνι του αλβανικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας: 13%

Ο χαρισματικότερος εκ των υποψηφίων, με απήχηση στο γυναικείο πληθυσμό αλλά και εκτός αλβανικής κοινότητας (εξ ου και το υψηλό ποσοστό που καταγράφει έναντι των άλλων μεγάλων αλβανικών κομμάτων). Πλασάρεται ως ο Ομπάμα της ΠΓΔΜ. Ήταν δήμαρχος στο Σαράι των Σκοπίων και, παρότι έχει σπουδάσει ιατρική, ακολουθεί το δρόμο των επιχειρήσεων.

Λιούμπορμιρ Φριτσκόφσκι της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης: 10%

Καθηγητής του πανεπιστημίου των Σκοπίων στο Διεθνές Δίκαιο. Υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών στις προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και παιδί της γενιάς Γκλιγκόροφ. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έχει περιθωριοποιήσει τη χώρα, οδηγώντας την στην απομόνωση και στην απομάκρυνση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει το συμβιβασμό με την Ελλάδα στο όνομα.

Άγκρον Μποτζάκου της αλβανικής Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη (UCK): 8%

Υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ελλάδα για το όνομα. Λέει ότι θα πρέπει όλοι να αφήσουμε το βαλκανικό πείσμα και να βρεθεί μια έντιμη συμβιβαστική λύση, ώστε η χώρα του να εισέλθει στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ συγκατανεύοντας στη μεγάλη Ευρώπη.

Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ανεξάρτητος από το χώρο του ΒΜΡΟ: 6%

Πρώην υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση ΒΜΡΟ υπό τον Γκεοργκίεφσκι, με τον οποίο διατηρεί επαφές. Κατηγορήθηκε ότι είχε διατάξει τη δολοφονία επτά Πακιστανών (την εποχή των συγκρούσεων με τους Αλβανούς, το 2001), τους οποίους εμφάνισε ως τρομοκράτες. Παραπέμφθηκε στο ΔΠΔ της Χάγης, αλλά κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του και έτσι γύρισε θριαμβευτής στα Σκόπια. Εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ψήφους από το ΒΜΡΟ και τους δυσαρεστημένους από τον Γκρούεφσκι.

Νάνο Ρούζιν του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: 4%

Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, πρεσβευτής της χώρας του στο ΝΑΤΟ, με εύσημα για την παρουσία του στις Βρυξέλες, κάτι που προβάλλει και στην προεκλογική εκστρατεία του. Υποστηρίζει τη συμβιβαστική προσέγγιση με την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος, ώστε να ανοίξει ο ευρωατλαντικός δρόμος της χώρας. Εκτιμάται ότι κόβει ψήφους από τον Φριτσκόφσκι, ο οποίος έτσι μένει εκτός δεύτερου γύρου.

Μίρουσε Χότζα του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (Τάτσι): 2%

Καθηγήτρια πανεπιστημίου στα Σκόπια και η πρώτη γυναίκα στην ΠΓΔΜ που κατεβαίνει υποψήφια για την προεδρία της χώρας. Τάσσεται υπέρ του να σταματήσει η αρχαιοπληξία στη χώρα και να αφεθούν οι ιστορικοί να λύσουν τα ιστορικά ζητήματα και όχι να τα διαχειρίζονται οι πολιτικοί.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Related posts:

Comments