Ιδρύεται επίσημα η εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αυστραλία

Την Πέμπτη τα εγκαίνια της Έκθεσης για την Αθηναϊκή Δημοκρατία

Ιδρύεται επίσημα η εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αυστραλία

Από την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, Έλληνες και αλλογενείς θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ελληνικό Μουσείο “Ναυσικά Σταμούλη” στη Μελβούρνη και να απολαύσουν τα μνημεία, τις επιγραφές, τα πήλινα δημόσια σύμβολα, την κλεψύδρα, το υδραυλικό ρολόι, τους δικαστικούς ψήφους, το δικαστικό πινάκιο, τα όστρακα του οστρακισμού και άλλο πλούσιο εποπτικό υλικό, μέσα από το οποίο μαρτυρείται η γέννηση, συγκρότηση και λειτουργία της πρώτης και πλέον συγκροτημένης Δημοκρατίας του κόσμου μας. Τα μνημεία, οι ενεπίγραφες στήλες (πρωτότυπες και εκμαγεία) αναδεικνύουν τη δομή και τον χαρακτήρα της Δημοκρατίας, ενώ τα κείμενα της Βουλής και της Εκκλησίας του Δήμου, της περιόδου από τον 6ο μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ., δείχνουν την πορεία της Δημοκρατίας και τη εξέλιξή της στο χρόνο.

Την πρωτοποριακή αυτή Έκθεση, που ως στόχο της έχει να διαφωτίσει και να προσφέρει την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να κατανοήσει τη λειτουργία της πρώτης Δημοκρατίας του κόσμου, παρουσιάζει στην Αυστραλία το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο της Ελλάδας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευκαιρία των επισήμων εγκαινίων της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αυστραλία, που ξεκίνησε τη δράση του από τον περασμένο Μάϊο.

Την Έκθεση συνοδεύει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, κ. Θοδωρής Δραβάλλας. Προς το σκοπό αυτό, έχουν ήδη αφιχθεί στην Αυστραλία ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κ. Μπουρασέλης, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Β. Λαμπρινουδάκης, και η διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου, Δρ. Μ. Λαγογιάννη.

Tα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο “Η Αθηναϊκή Δημοκρατία μιλάει με τις Επιγραφές της”, θα γίνουν την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ. Στην τελετή των εγκαινίων θα παρευρεθεί η υπουργός Τεχνών της Βικτώριας, κ. Lynne Kosky, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Τ.Bailleu.

“Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και αποδεχόμαστε με αισθήματα ευγνωμοσύνης τη μεγάλη προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Επιγραφικού Μουσείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών προς την ομογένεια και τον αυστραλιανό λαό. Η παρουσία εδώ των μνημείων που ξεπρόβαλαν μέσα από την ελληνική γη για να μαρτυρήσουν την πρόοδο και τη συγκρότηση του Ελληνικού Πολιτισμού μέσα από την πρώτη Δημοκρατία του πλανήτη μας μάς συγκινεί βαθύτατα. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στο Μουσείο, που συνεργαζόματε στενά με τη διευθύντρια της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αυστραλία, κ. Βίκη Γιαννουλάτου και το γενικό γραμματέα του ΕΙΠ στην Αυστραλία, καθηγητή Αναστάσιο Μ. Τάμη, αισθανόμαστε ότι με την πρωτότυπη και πρωτοποριακή αυτή Έκθεση, ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τα ελλαδικά πολιτιστικά ιδρύματα για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου, κ. Χάρης Σταμούλης. “Καλωσορίζω τους υψηλούς επισκέπτες μας, ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, για το όραμά του να συνεργαστούμε και τους ευχαριστώ για τη μεγάλη τους προσφορά”, είπε ο κ. Σταμούλης.

“Η Έκθεση Αθηναϊκή Δημοκρατία αποτελεί μια πολυτιμότατη, αλλά βιωματική, έκθεση επιγραφών, μέσα από τις οποίες καταγράφεται και αναδεικνύεται η δημοκρατική ιδεολογία των προγόνων μας, οι οποίοι χάρισαν ως κτήμα, ες αεί, στους λαούς της γης το δημοκρατικό πολίτευμα, το σύστημα της διοίκησης και των αποφάσεων. Με την έκθεση αυτή, τιμούμε τον αυστραλιανό λαό για την προσφορά του προς τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και τους ομογενείς μας στην Αυστραλία για τη μεγάλη τους συμβολή στην εθνική ιστορία της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

“Με την Έκθεση αυτή εγκαινιάζουμε επίσημα τις εργασίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη παρουσία. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και να τον κάνουμε εύκολα προσβάσιμο στους αλλογενείς, αλλά και προσιτό στα παιδιά των Ελλήνων σε διαγενεολογικό επίπεδο, ώστε όλοι να βιώσουν με υπερηφάνεια την καταγωγή τους και να ζήσουν την Ελλάδα όχι μόνο ως κράτος έθνος, αλλά και ως ένα παγκόσμιο ιδεολόγημα. Σε μια δύσκολη και προβληματική εποχή όπου, μέσα από μια αλόγιστη παγκοσμιοποίηση, προσβάλλονται και αμφισβητούνται θεσμοί και αξίες, που τραυματίζονται παραδόσεις, και συγκρούονται πολιτισμοί και οι θρησκείες, έρχεται ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός μέσα από τα μάρμαρα αυτά της Έκθεσης να ξαναθυμίσει τις αναλλοίωτες αξίες της δημοκρατίας, του διαλόγου και της δημιουργικής πολιτικής τέχνης”, δήλωσε ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης.

Την Έκθεση συνοδεύει ένας πλήρης επιστημονικός Κατάλογος (156 σελίδων) με εισαγωγικά κεφάλαια για τις επιμέρους εκθεσιακές ενότητες, φωτογραφίες των επιγραφών και μεταγραφή σε νεοελληνική απόδοση των κειμένων καθώς και σχολιασμός τους. Πρόκειται όχι μόνο για ένα αναμνηστικό βιβλίο της συγκεκριμένης Έκθεσης, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης της πορείας και της ωρίμανσης της Δημοκρατίας. Το Ελληνικό Μουσείο έλαβε ιδιαίτερη πρόνοια για την επίσκεψη Ομογενών και αλλογενών μαθητών, φοιτητών, συλλόγων και αδελφοτήτων, με διευκολύνσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.

Την Έκθεση στήριξαν οικονομικά, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες AA Holdings, Bank of Cyprus Australia, Milemaker, L.U. Simon Builders, JK Facility Services, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι ο σταθμός 3ΧΥ, “Τα Νέα” και ο “Νέος Κόσμος”. Σημαντική οικονομική στήριξη παρέχουν το Victorian Multicultural Commission, το Ellikon Fine Printers, Sirpaz Estate Wines, o Νίκος Ζαμπέλης (Waterfront restaurant), ο Γιώργος Καλομπάρης (Press Club restaurant), ο κ. και η κ. Τ. Ρέβη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Μουσείου “Ναυσικά Σταμούλη” που φιλοξενεί την Έκθεση απαρτίζεται από τους κ.κ. Χάρη Σταμούλη, Α. Μ. Τάμη, Σ. Αλατζά, Ε. Σταμούλη, Ν. Ζερβό και Τ. Φλωρίδη, ενώ συμμετέχει στις εργασίες του και η κ. Βίκη Γιαννουλάτου. Ο καθηγητής κ. Τάμης είναι, επίσης, γεν. γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη.

ΠΗΓΗ: NEOΣ ΚΟΣΜΟΣ

Related posts:

Comments are closed.