Σοσιαλδημοκράτες κατά ΒΜΡΟ

Ο προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος ΒΜΡΟ Γκεόργκι Ιβάνοφ συνεχίζει να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά που τον φέρνουν στην πρώτη θέση

Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλληλένδετο με την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, αποτέλεσε μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα Σκόπια

Με τη διεξαγωγή των κεντρικών τους συγκεντρώσεων στα Σκόπια, οι δύο αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής: Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) και Ιμέρ Σελμάνι (αλβανικό Νέα Δημοκρατία) ολοκλήρωσαν στην ουσία την προεκλογική τους εκστρατεία. Αμφότεροι στράφηκαν κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίον κατηγόρησαν ότι με τις εμμονές του και την αλλοπρόσαλλη τακτική του έναντι της Ελλάδας έχει οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα.
Ο προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος ΒΜΡΟ Γκεόργκι Ιβάνοφ συνεχίζει να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά που τον φέρνουν στην πρώτη θέση, ενώ για τη δεύτερη που οδηγεί στο δεύτερο γύρο αναμένεται να δώσουν μάχη ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι και ο αλβανός Ιμέρ Σελμάνι.
Το γεγονός ότι ο Ιβάνοφ εμφανίζεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή υποστήριξη, την προβολή και τον εκλογικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος του Γκρούεφσκι. Ο Ιβάνοβ έχει δηλώσει ότι οι απόψεις του για το ζήτημα της ονομασίας ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι και ότι ταυτίζεται πλήρως ιδεολογικά και πολιτικά με τον σκοπιανό πρωθυπουργό.

ΦΡΙΤΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΤΑ ΙΒΑΝΟΦ
Ο βασικός αντίπαλός του Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι θεωρεί ότι η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (από τον περασμένο Οκτώβριο) πρέπει να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια και μέσω της εντατικοποίησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας να βρεθεί, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να κατορθώσει η ΠΓΔΜ το φθινόπωρο να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κατηγορεί συστηματικά τον Γκρούεφσκι ότι με την “αρχαιοπληξία” του ασκεί μια ανούσια προκλητική και εντέλει γραφική πολιτική. Ο Φρίτσκοφσκι κατηγορεί τον αντίπαλό του Ιβάνοβ ως εμπνευστή της προσπάθειας αναζήτησης των ριζών του λαού στην ελληνική αρχαιότητα, η οποία σκοπό έχει να αμφισβητήσει το σλαβικό πολιτισμικό χαρακτήρα του κράτους.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ Ε.Ε.
Οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες για την ΠΓΔΜ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι με την (πιθανότερη εκδοχή) εκλογή στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας του υποψήφιου του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος, το ΒΜΡΟ θα ελέγχει και τους δύο πόλους εξουσίας. Έτσι ο Γκρούεφσκι θα απαλλαγεί από τη διαρκή αμφισβήτηση του απερχόμενου μετριοπαθούς (και στο ζήτημα της ονομασίας) προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν ζήτησε την επανεκλογή του και αναμένεται να επιστρέψει στην ηγεσία της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.
Ο δεύτερος λόγος κρισιμότητας των εκλογών της Κυριακής είναι ότι αυτές θα αποτελέσουν μία δοκιμασία για τη χώρα, μετά την εμφάνιση εκτεταμένων περιστατικών βίας και νοθείας στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί η ικανότητα της χώρας να διεξάγει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Για αυτό οι διεθνείς μηχανισμοί επιτήρησης έκαναν με κάθε τρόπο σαφές στην κυβέρνηση και γενικά στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν κρίσιμο “τεστ” για την πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: Μακεδονία

Related posts:

Comments