Ο Γκρούεφσκι πάει να γίνει «μονάρχης»
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ελπίζει να απαλλαγεί από τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με την (αναμενόμενη) εκλογή του εκλεκτού του για την προεδρία Γκιόργκι Ιβάνοφ
Η επιβράβευση της αδιαλλαξίας του ισχυρού ανδρός των Σκοπίων θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την εξεύρεση λύσης για το όνομα
ΕΤΟΙΜΟΣ να αλώσει και τον τελευταίο πόλο εξουσίας στα Σκόπια, την προεδρία της Δημοκρατίας, είναι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό VΜRΟ – DΜΡΝΕ αναμένεται να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται
σήμερα. Αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, όπερ και το πιθανότερο, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τον καταστήσει ακόμη πιο αδιάλλακτο έναντι της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας. Εμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι το λάβαρο του πατριωτισμού και της «μακεδονικής ταυτότητας» θα παραμείνει ψηλά και μετά τις εκλογές, γεγονός που απομακρύνει πολύ
τις όποιες ελπίδες για λύση. Ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ορισμένες πλευρές δεν αποκλείουν πάντως να δημιουργηθεί μια έστω επίφαση κινητικότητας προς τα τέλη του έτους, όταν ενδέχεται να κριθεί το αν θα δοθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).
Συνολικά οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο είναι επτά (τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί). Δύο όμως εξ αυτών είναι οι βασικοί. Ο εκλεκτός του κ. Γκρούεφσκι είναι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών. Στη χώρα του θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων και σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι απόλυτα πειθήνιος στις θέσεις που εκφράζει ο πρωθυπουργός.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γκρούεφσκι ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από το βάρος του σημερινού προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι , ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSΜ). Αν και κατά βάθος οι διαφορές των κκ. Γκρούεφσκι και Τσερβενκόφσκι στο κρίσιμο για την Αθήνα θέμα της ονομασίας είναι αμελητέες (διότι παρά τα περί αντιθέτου γραφόμενα, ο δεύτερος είναι απλός οπαδός ενός πιο «ήπιου μακεδονισμού» και όχι επί της ουσίας αντίθετος στο ιδεολόγημα της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας), ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κυριαρχήσει απόλυτα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ιβάνοφ θα είναι ο Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι , πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Γκλιγκόροφ και Τσερβενκόφσκι. Θεωρούμενος από πολλούς υπερόπτης, ο κ. Φερτσκόφσκι ανήκει στην κατηγορία των «διανοουμένων», των πολιτικών στελεχών που ανδρώθηκαν στους κόλπους της ελίτ που δημιουργήθηκε στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, απειλή για τον κ. Φερτσκόφσκι θα μπορούσε να αποτελέσει ο Λιούμπομιρ Μποσκόφσκι. Αν και ανήκει στο κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, «κατεβαίνει» υποψήφιος ως αντάρτης και απολαμβάνει τη στήριξη της ακραίας εθνικιστικής πτέρυγας του VΜRΟ- DΜΡΝΕ. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Μποσκόφσκι έχουν σημαδευτεί από τη σκληρή στάση που τήρησε έναντι των Αλβανών στον εμφύλιο πόλεμο του 2001, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών. Παρέμεινε επί τριετία προφυλακισμένος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου λόγω της δράσης του εκείνη την περίοδο. Αθωώθηκε όμως και πολλοί τον θεωρούν εθνικό ήρωα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, στον δεύτερο γύρο φαίνεται ότι περνούν ο κ. Ιβανόφ (25,4%) και ο κ. Φερτσκόφσκι (12,7%). Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ιμερ Σελμανί του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία» (12,6%), ενώ τέταρτος έρχεται ο κ. Μποσκόφσκι (7,4%).
Το έργο του κ. Γκρούεφσκι για να εκλέξει αυτόν που επιθυμεί φαίνεται εύκολο. Το χαρτί του εθνικισμού και της «μακεδονικής ταυτότητας» εξακολουθεί να αποδίδει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να συγκινείται από τα όσα υποστηρίζουν ο κ. Τσερβενκόφσκι και τα υπόλοιπα στελέχη του κύκλου των διανοουμένων. Η κοινωνία υπομένει προς το παρόν τις οικονομικές δυσκολίες. Μπορεί η ανεργία να είναι πολύ υψηλή στα αστικά κέντρα, αλλά η πΓΔΜ αποτελεί στην ουσία μία φτωχή αγροτική οικονομία. Εκεί οι επιπτώσεις είναι μικρότερες, το ίδιο και η γκρίνια για την κυβέρνηση.
Πώς θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Π ώς θα μπορούσε να επηρεάσει η πλήρης επικράτηση Γκρούεφσκι τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία; Διπλωμάτες που έχουν μελετήσει σε βάθος το Σκοπιανό εκτιμούν ότι θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν η σημερινή ηγεσία της γειτονικής χώρας μετέβαλλε πορεία. Η «ομάδα των Αιγαιατών», στην οποία ανήκουν τόσο ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι όσο και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, υποστηριζόμενη από την εύπορη σλαβομακεδονική διασπορά σε Αυστραλία και Καναδά, έχει στηρίξει όλη την πολιτική της στο ιδεολόγημα του μακεδονισμού. Δύσκολα θα συναινέσει επομένως σε αλλαγή του ονόματος χωρίς να κερδίσει κάτι στο θέμα της «μακεδονικής εθνότητας».
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να βιάζεται. Θεωρεί ότι η συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σειρά ζητημάτων θα εξακολουθήσει να του εξασφαλίζει διεθνή προστασία. Χαρακτηριστικά, στο έδαφος των Σκοπίων βρίσκεται ουσιαστικά το 1/3 της θηριώδους αμερικανικής βάσης Μπόντστιλ (το κύριο μέρος βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο), όπως και η επίσης αμερικανική βάση στο Κρίβολακ (η πρώτη φάση ολοκλήρωσής της αναμένεται εντός του φθινοπώρου, ενώ πλήρως έτοιμη επιχειρησιακά αναμένεται να είναι το 2011).
Παράλληλα η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει την παροχή ημέρας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον προσεχή Δεκέμβριο, δείχνει ότι η ελληνική θέση περί αδυναμίας επίλυσης του θέματος του ονόματος λόγω της εθνικιστικής υστερίας Γκρούεφσκι δεν πείθει.
Μπορεί τις πολιτικές αποφάσεις στην ΕΕ να λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, όπως επισήμανε πρόσφατα η υπουργός εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , οι «27» όμως δίνουν μεγάλη έμφαση στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων- πόσο μάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα τη δραστηριοποίηση και της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ (β΄ εξάμηνο του 2009), η οποία παγίως διάκειται θετικά έναντι της διεύρυνσης, και συμβουλεύουν την Αθήνα να βολιδοσκοπήσει τη Στοκχόλμη για τις προθέσεις της.
Πηγή: Το Βήμα
Related posts:
Admin
Latest posts by Admin (see all)
- ΠΟΥΛΑΝΕ τον ΟΤΕ στη Deutsche Telekom… ΠΟΥΛΑΝΕ και την ονομασία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ; - April 18, 2011
- Αρχαία Ολυμπία – Λίμνη Καϊάφα: Γη των Θεών και της Ειρήνης - April 18, 2011
- Παίρνει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας το αλβανικό κράτος! - April 18, 2011
RECENT COMMENTS