Αχ Ελλάδα! Είσαι εδώ

Αχ Ελλάδα! Είσαι εδώ

Φεστιβάλ “Αντίποδες” 2009: Ήχοι και αρώματα Ελλήνων στην καρδιά της Μελβούρνης

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, άκρατο κέφι, ήχοι ελληνικοί, αρώματα ελληνικής κουζίνας, προσφορά ανθρωπιάς, αλλά και απόλυτη τάξη, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της έναρξης του Φεστιβάλ “Αντίποδες” το Σάββατο το βράδυ στο Lonsdale Street.

Ο κόσμος που από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται στο Lonsdale Street, την ιστορικά ελληνική γωνιά της πόλης, έθεσε το Σάββατο τη Μελβούρνη σε ελληνική τροχιά. Ακόμα και ο καιρός συμμάχησε με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, αφού η βραδιά ήταν ιδανική γεγονός που επέτρεψε όχι μόνο στην ελληνική ομογένεια να δώσει το παρόν, αλλά και σε μη ελληνικής καταγωγής επισκέπτες να δουν από κοντά το ελληνικό “Γλέντι”. Ομογενείς κάθε ηλικίας παραβρέθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό Φεστιβάλ πολλά νέα παιδιά συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των επισκεπτών.

H εμφάνιση της δημοφιλέστατης Γλυκερίας πυροδότησε έκρηξη κεφιού παρ’ ότι δεν ήταν και τόσο εύκολο να εκδηλωθεί, αφού, ειδικά μπροστά στην εξέδρα, ο κόσμος ήταν τόσο στριμωγμένος που δεν μπορούσε ούτε να χειροκροτήσει.

Ο “Νέος Κόσμος” επικοινώνησε με την Αστυνομία, η οποία επαίνεσε την ελληνική παροικία για την υπευθυνότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. “Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, ήταν μία ήρεμη και άρτια εκδήλωση. Μπράβο σας!”, μάς είπε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Ανατολικής Μελβούρνης.

Από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς για την παροικία της Μελβούρνης, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Βικτώριας, κ. Τζον Μπράμπι, ότι θα διαθέσει το ποσόν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπλαση της Lonsdale Street που έχει ταυτιστεί με την πολύχρονη παρουσία του Ελλήνων στην Αυστραλία, ώστε να αναδείξει την ελληνική πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά μας.

Από το ποσόν των $3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση Μπράμπι θα διαθέσει δυο εκατομμύρια δολάρια στην Κοινότητα για την ανέγερση του ελληνικού πύργου 28 ορόφων, που στόχο θα έχει, όπως είπε ο κ. Μπράμπι, να μετατραπεί σε Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Γλώσσας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για τους επισκέπτες της. Προς τον ίδιο σκοπό, ο δήμαρχος της Μελβούρνης, κ. Ρόμπερτ Ντόιλ, ανακοίνωσε ότι και ο Δήμος θα διαθέσει το ποσόν των 250.000 δολαρίων, ενώ στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την ελληνική παροικία για την πολύχρονη προσφορά και τους διοργανωτές για την πολύ καλή δουλειά τους, είπε ότι το φεστιβάλ “Αντίποδες” πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και θα φροντίσει να μην λείψει πάλι από τον ετήσιο κατάλογο των εκδηλώσεων της πόλης.

Σημαντική, επίσης, στιγμή της βραδιάς και η προσφορά επιταγής $420.129 εκ μέρους του διευθυντή του Greek Media Group, κ. Σπύρου Αλατσά, ποσόν που προσέφερε η ελληνική παροικία μέσω του ραδιομαραθωνίου για την ανακούφιση των θυμάτων των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη Βικτώρια.

Πολλά ήταν αυτά που εντυπωσίασαν τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν να χαρούν το “Γλέντι”. Μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών κ. Λίντσι Τάνερ, αφού μίλησε ελληνικά και απέσπασε το ηχηρότερο χειροκρότημα. “Το Φεστιβάλ “Αντίποδες” είναι μία φανταστική ευκαιρία για μάς, για να τιμήσουμε τη σημαντική συνεισφορά που έχει προσφέρει ο ελληνικός πολιτισμός στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στη Μελβούρνη (…) Οι Ελληνοαυστραλοί αποτελούν ζωτικό κομμάτι του αυστραλιανού πολιτισμού και, σίγουρα, αυτό αληθεύει στην εκλογική μου περιφέρεια. Έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιέργεια της μοναδικής αίσθησης κοινοτικής και οικογενειακής ενότητας που χαρακτηρίζει την πόλη μας”, είπε ο κ. Τάνερ.

Η συναυλία της Γλυκερίας ήταν, στην κυριολεξία, “το κερασάκι” της βραδιάς, γλυκό και “ζουμερό” όπως και η ίδια επί σκηνής. Η πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια ταξίδευσε το συγκεντρωμένο πλήθος μέσα από την μεστή φωνή της στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής και το κέφι χτύπησε “κόκκινο”. Η “Γυφτοπούλα”, τα σμυρναίικα τραγούδια, τραγούδια αγάπης και νόστου έφεραν γλυκές αναμνήσεις και δάκρυα νοσταλγίας μερικές φορές, στο πλήθος που τραγουδούσε μαζί της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Η επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ Αντίποδες άρχισε γύρω στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, να καλωσορίζει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και τους επισήμους καλεσμένους.

Εκτός από τον πρωθυπουργό της Βικτώριας, κ. Τζον Μπράμπι, μεταξύ των επισήμων που παραβρέθηκαν, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χρήστος Σαλαμάνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτώριας, κ. Τεντ Μπάιλιου, ο δήμαρχος Μελβούρνης, κ. Ρόμπερτ Ντόιλ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Λίντσι Τάνερ, η βουλευτής της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης, κ. Σάρμαν Στόουν, και η διακομματική επιτροπή που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους εορτασμούς της εθνικής επετείου, κ.κ. Παν. Καμμένος, υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Θεόδωρος Σολδάτος, βουλευτής Λευκάδας (Ν.Δ.), ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας (Ν.Δ.), ο κ. Αλέξανδρος Θ. Αθανασιάδης, βουλευτής Κοζάνης (ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Χαράλαμπος M. Χαραλάμπους, βουλευτής Κερκύρας (ΚΚΕ).

Μετά το καλωσόρισμα του κ. Παπαστεργιάδη, με παραδοσιακή τελετή των Αβοριγίνων, αποτάθηκε τιμή στους παραδοσιακούς κατοίκους της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Μπράμπι, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές όσο και την ελληνική παροικία για την μεγάλη της προσφορά στον πολυπολιτιστικό χάρτη της Βικτώριας, αλλά και για την ευαισθησία που έδειξε προσφέροντας απλόχερα στον έρανο για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών. Ο κ. Μπράμπι κατέληξε την ομιλία του, ανακοινώνοντας την κυβερνητικό πακέτο για την ανάπλαση της Lonsdale street.

O δήμαρχος Μελβούρνης, κ. Ρόμπερτ Ντόιλ, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον κ. Μπράμπι, είπε ότι το Φεστιβάλ “Αντίποδες” θα φροντίσει προσωπικά να μην λείψει πάλι από τον ετήσιο κατάλογο των εκδηλώσεων της πόλης.

“Η νύχτα είναι ιδανική, ο ενθουσιασμός φανερός και η συνταγή τέλεια για να περάσουμε όλοι δύο υπέροχες βραδιές”, είπε ο κ. Τεντ Μπάιλιου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτώριας στην ομιλία του. Ευθυγραμμίστηκε με τον κ. Μπράμπι σε όλα ο κ. Μπάιλιου και, αφού ευχαρίστησε και αυτός τους διοργανωτές και την ελληνική παροικία, πρόσθεσε ότι όχι μόνο στηρίζει την αναβίωση της Lonsdale street και το χρηματικό πακέτο των $3,5 εκατ., αλλά θέλει ακόμα και πλατεία να χτιστεί στην ελληνική γωνιά.

Ο Λίντσι Τάνερ, όπως προαναφέραμε, κέρδισε την καρδιά του πλήθους, εκφωνώντας τον λόγο του στα ελληνικά, ενώ η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης, κ. Σάρμαν Στόουν, που εκπροσώπησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, κ. Μάλκολμ Τέρνμπουλ, αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύχρονη προσφορά της ελληνικής ομογένειας και κουλτούρας στην πολιτιστική ταυτότητα και κοινωνία της Αυστραλίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χ. Σαλαμάνης, που τόνισε ότι νοιώθει πως η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Μελβούρνη, ότι ο ίδιος νοιώθει βαθιά συγκίνηση και τιμή που βρίσκεται στην πόλη αυτή, εκπροσωπώντας της ελληνική Πολιτεία.

“Το Γλέντι του Φεστιβάλ “Αντίποδες” είναι ένα πραγματικό γλέντι των Ελλήνων. Μουσική, χορός, ελληνικά φαγητά, παραδόσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνθέτουν το τοπίο. Για δύο ημέρες, θα δώσουμε στη Μελβούρνη ένα πραγματικό ελληνικό χρώμα. Το φεστιβάλ “Αντίποδες” είναι η γέφυρα που ενώνει την Αυστραλία με την Ελλάδα και προάγει τον πολυπολιτισμό”, είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. ” Είμαι υπερήφανος να πω ότι σήμερα, με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Τζον Μπράμπι, και με τη βοήθεια του Δήμου Μελβούρνης, κάνουμε ένα άλμα για την οικοδόμηση του νέου ελληνικού κοινοτικού κέντρου μας, εδώ στο Lonsdale Street. Ένα κέντρο που θα επιδείξει τα πολιτιστικά και γλωσσικά επιτεύγματά μας. Το μέλλον για μας δεν έχει φανεί ποτέ φωτεινότερο. Ήρθε η ώρα μας ως Ελληνοαυστραλοί”, κατέληξε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ “Αντίποδες”, κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, ευχαρίστησε, στη συνέχεια, τόσο την κυβέρνηση της Βικτώριας, τον κ. Γιώργο Λεκάκη, προεδρεύοντα της Πολυπολιτιστικής Επιτροπής Βικτώριας και όλους τους χορηγούς του Φεστιβάλ και είπε εκ μέρους της επιτροπής οργάνωσης του Φεστιβάλ ότι όλοι τους έκαναν κάθε τι προκειμένου να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Η συνέχεια συγκινητική για δύο λόγους. Ο κ. Σπύρος Αλατσάς με ηγετικά στελέχη των δύο ελληνικών τραπεζών, Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Marfin, επέδωσαν επιταγή με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον ραδιομαραθώνιο για ανακούφιση των πυρόπληκτων και γλυκά πρόσωπα και φωνούλες μαθητών του Alphington Grammar τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών Ελλάδας και Αυστραλίας επί σκηνής. Το χειροκρότημα που ακολούθησε θερμό και τα χαμογελαστά πρόσωπα των μικρών καταχαρούμενα.

Τα τεκταινόμενα επί σκηνής ολοκληρώθηκαν με την εμφάνιση μετά από λίγο, της Γλυκερίας που κράτησε τις χιλιάδες κόσμου στην ελληνική γωνιά της πόλης καθηλωμένους έως περίπου της 11.30 τη νύχτα.

ΠΗΓΗ:NEOS KOSMOS

Related posts:

Comments are closed.