Αρχαία τέχνη για όσους μπορούν να… νοιώσουν

Αρχαία τέχνη για όσους μπορούν να… νοιώσουν

Η Δρ Μαρία Λαγογιάννη δίπλα σε επιγραφή για τον ναό της Αθηνάς Νίκης

Η Δρ. Μ. Λαγογιάννη, εμπνεύστρια της έκθεσης για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, μιλά στο “Νέο Κόσμο”

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

H κουβέντα μας με την αρχαιολόγο Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου και εμπνεύστρια της έκθεσης “Η Αθηναϊκή Δημοκρατία μέσα από τις Επιγραφές της” ξεκίνησε με ιδιαίτερη συγκίνηση από μέρους της. Ήταν την ημέρα που έφευγε από τη Μελβούρνη στη οποία ζουν δικοί της άνθρωποι και έχει προσωπικούς δεσμούς με την πόλη. Η συγκίνηση απόλυτα δικαιολογημένη. Η Δρ Μ. Λαγογιάννη μίλησε στο “Νέο Κόσμο” για όλα και με περισσό πάθος. Η κουβέντα, μας πήγε παντού από το Επιγραφικό Μουσείο, στο ζήτημα της παλιννόστησης ακόμα και στο θέμα του ονόματος “Μακεδονία”.

Η Δρ Λαγογιάννη είναι μανιάτισσα στην καταγωγή και, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, και στο πείσμα. Έχει άμεσους προσωπικούς δεσμούς με τη Μελβούρνη, αφού παππούς, γιαγιά, θείοι, θείες, και ξαδέρφια της επέλεξαν την Αυστραλία ως μόνιμη κατοικία τους. “Σ’ αυτά τα χώματα, αυτής της χώρας είναι θαμμένοι ο παππούς και η γιαγιά μου”, μού λέει, “τα νοιώθω δικά μου”.

Η επιστημονική της κατάρτιση ξεκίνησε αρχικά από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τελειώνοντας το πτυχίο της, παίρνει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου και ολοκληρώνει το διδακτορικό της με άριστα. Εργάστηκε στη γλυπτοθήκη του Μονάχου και το 1983 παθαίνει εντελώς ξαφνικά “κρίση νοσταλγίας” για την Ελλάδα – όπως εξομολογείται η ίδια – και επιστρέφει στην πατρίδα. Μετά από πολλές δυσκολίες να βρει δουλειά – γιατί είναι “η άλλη, μία ξένη”, έτσι την αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα – ξεκινά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1989, υπηρετώντας πρώτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στη συνέχεια, μετατίθεται σε επιτελικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, μετά στη Διεύθυνση Μουσείων και, αργότερα, αναλαμβάνει τη Γραμματεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Από τον Ιούνιο του 2006 είναι διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου. Έχει γράψει δύο βιβλία στη γερμανική γλώσσα, αλλά και στην ελληνική, τα οποία έχουν εκδοθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης, έχει επιμεληθεί ανασκαφές στο Δίον της Πιερίας και στη Νότια Κρήτη, στην Αρχαία Λεβίνα, Ασκληπιείο των αρχαίων και ελληνιστικών χρόνων, στη περιοχή της Φαιστού, στην περιοχή του Καλαμακίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Η ώρα περνά και η κ. Λαγογιάννη πετά σε τέσσερεις περίπου ώρες, είναι Σάββατο απόγευμα, “πρέπει να βιαστούμε” της λέω και παίρνω την ευκαιρία να την ρωτήσω για την “μακεδονική” της εμπειρία. Η απάντησή της απλή, επιστημονική και αδιαπραγμάτευτη.

Πάμε λίγο στο θέμα “Μακεδονία” της λέω. Ζήσατε στη Θεσσαλονίκη και κάνατε ανασκαφές στο Δίον της Πιερίας. Σαν επιστήμονας και μάλιστα αρχαιολόγος σχολιάστε μου το θέμα Σκόπια-Μακεδονία.

“Κοιτάξτε, η αλήθεια υπάρχει και υπάρχει σε ένα σημείο που δεν μπορεί κανείς να την αγγίξει. Και η αλήθεια βρίσκεται μέσα στο χώμα της ελληνικής γης. Εκεί που κανένας δεν μπορεί να την αγγίξει. Όταν ήμουν φοιτήτρια και έσκαβα στο Αρχαίο Δίον της Πιερίας, στην ιερή πόλη των αρχαίων μακεδόνων έβρισκα μνημεία. Και τα μνημεία μιλούν, και μιλούν ελληνικά. Μέσα σε μία επίχωση του αρχαίου τείχους του Δίου σε βάθος έξι μέτρων βρήκα το πρώτο μου εύρημα κάποια στιγμή και ήταν ένα νόμισμα και έλεγε “Φιλίππου” με “Φ” ελληνικό. Αυτή είναι η απάντησή μου. Πάτε μία βόλτα στο μουσείο των Σκοπίων, θα διαβάσετε με ελληνικές επιγραφές, με ελληνικά γράμματα. Ο Αλέξανδρος έγραφε ελληνική γραφή. Το θέμα που έχει προκύψει είναι πολιτικό εγώ σας μιλώ σαν επιστήμονας και οι δικές μου αποδείξεις είναι αυτό που βγάζω από το χώμα, αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορεί να αγγίξει και να αλλάξει κανείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι μακεδόνες όπως και οι Σπαρτιάτες ήταν ένα ελληνικό φύλο. Αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πουν ότι είναι Έλληνες γιατί δεν μιλούν ελληνικά, γιατί οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες τελεία και παύλα”.

Η κουβέντα μας τελειώνει εδώ, αλλά η Δρ Λαγογιάννη θέλει να πει κάτι ακόμα που επισφραγίζει πάλι με την ίδια δόση συγκίνησης.

“Θέλω να προσθέσω κάτι. Νοιώθω πολύ ευτυχισμένη που ήρθα εδώ. Με έχετε συγκινήσει και να ξέρετε ότι σάς αγαπούμε”, μου λέει, και την πιστεύω. Δεν είναι πολιτικός η Δρ Λαγογιάννη. Επιστήμονας είναι.

ΠΗΓΗ:NEOS KOSMOS

Related posts:

Comments are closed.