Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, που διεξήγαγε ελληνική αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Φαϊλάκα του Κουβέιτ

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, που διεξήγαγε ελληνική αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Φαϊλάκα του Κουβέιτ

 

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, που έγιναν στην περιοχή Φαϊλάκα του Κουβέιτ, στη νήσο Ίκαρο, από την ελληνική αρχαιολογική αποστολή, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Κουβεϊτ, παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Θόδωρου Δραβίλλα.

Παράλληλα με την ανασκαφή έγινε και η συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση της περίφημης στήλης με την ελληνική επιγραφή. Ακολούθως, η στήλη τοποθετήθηκε πάλι στη βάση της μετά 2000 χρόνια, προκειμένου να παρουσιαστεί εκ νέου στο κοινό.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν η δρ Αγγελική Κοταρίδη, αρχαιολόγος της ΙΖ ΕΚΠΑ, η οποία κατά την παρουσίαση έκανε ειδική μνεία στο «πιο συγκινητικό, ίσως, εύρημα της αποστολής». Επρόκειτο για πανέρι γεμάτο ψάρια, ένα από τα οποία διασώθηκε ολόκληρο (όχι μόνον τα αγκάθια, αλλά και το δέρμα με τα λέπια του), καθώς και τέσσερα καμένα ψάθινα καλάθια. Η συντήρησή τους θα αποτελέσει δύσκολη, αλλά γοητευτική πρόκληση για τους συντηρητές της ομάδας.

Μέσα στο οχυρό ανασκάφηκαν χώροι σπιτιών με πολύ πλούσια στρώματα καταστροφής, που δίνουν εικόνα από τη ζωής στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, “τέλος 2ου αιώνα, 1ος αι. π.Χ”. Ήρθαν, ακόμη, στο φως, άφθονη κεραμική, λείψανα αργαλειών, εργαλεία, κογχύλια, ακόμα και ένα πιθάρι με αραμαϊκή επιγραφή, ενώ συνυπάρχουν ποτήρια κρασιού με πολύ έντονα τα μακεδονικά τους πρότυπα.

Από τα ευρύματα της ανασκαφής μέσα στο οχυρό, έγινε η συστηματική μελέτη των λειψάνων ναών, βωμών, αλλά και ολόκληρου του οχυρού. Τα πορίσματα της μελέτης οδήγησαν σε μια νέα πρόταση αναπαράστασης «ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος αρχιτεκτονικού συνόλου», σύμφωνα με τη δρα Κοτταρίδη.

«Χτισμένο με μέτρα μακεδονικά, ακολουθώντας τις αντιλήψεις, που διαμορφώθηκαν στη μακεδονική αυλή των χρόνων του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οχυρό, ως ιερό της Φαϊλάκας, αποδείχθηκε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία απ΄όση του αποδόθηκε στην αρχή, για την κατανόηση των ιδεολογικών δομών και αρχιτεκτονικών μορφών με τις οποίες η ελληνιστική παρουσία και εξουσία εξέφρασε εαυτόν στις εσχατιές της Ανατολής», κατέληξε η επικεφαλής της ελληνικής επιστημονικής ομάδας.

Ο κ. Δραβίλας, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της ομάδας, έτσι όπως και ο ίδιος τις παρακολούθησε από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου, που διήρκεσε το έργο της στο Κουβέϊτ. Υποσχέθηκε δε, τη χρηματοδότηση ιστοσελίδας, στο διαδικτυακό κόμβο του υπουργείου, όπου θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts:

Comments are closed.