Θεσσαλονίκη – Απέκτησαν πληρέστερη εικόνα οι αρχαιολόγοι για το περίφημο ανάκτορο του Φίλιππου Β’

Θεσσαλονίκη – Απέκτησαν πληρέστερη εικόνα οι αρχαιολόγοι για το περίφημο ανάκτορο του Φίλιππου Β’

 

Ακριβέστερα στοιχεία για το ανάκτορο των Αιγών, προσφέρουν στους αρχαιολόγους της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), οι εργασίες της ανάδειξής του. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν πως πρόκειται για εντυπωσιακό κτίσμα, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον Παρθενώνα, ενώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτόν.

 

Η πρώτη φάση των εργασιών ανάδειξης του ανακτόρου, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Όπως τόνισε η αρχαιολόγος της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη, σε ομιλία της, στην 22η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, οι εργασίες αυτές βοήθησαν στην τεκμηρίωση πολλών υποθέσεων, σχετικά με την κάτοψη του ανακτόρου.

 

Όπως επισημάνθηκε, το ανάκτορο του Φιλίππου Β’, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται το 350 π.Χ. και ολοκληρώθηκε πριν το 336 π.Χ., δίνει σημαντικά στοιχεία για τη μακεδονική αρχιτεκτονική, καθώς αποπερατώθηκε σε μία οικοδομική φάση, χωρίς να υποστεί μεταγενέστερες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις.

 

Επανάσταση για τις γνώσεις των αρχαιολόγων στην αρχιτεκτονική, χαρακτήρισε η κ. Κοτταρίδη και τη σχεδιαστική αποκατάσταση της διώροφης στοάς στην πρόσοψη του ανακτόρου. «Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι τέτοιου είδους στοές είναι χαρακτηριστικές του 2ου αιώνα π.Χ., τύπος, που στις Αιγές χρησιμοποιείται πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 350 π.Χ.», εξήγησε.

 

Τα αρχιτεκτονικά μέλη της στοάς είναι φτιαγμένα με βάση την αναλογία της «Χρυσής Τομής» (1 προς 1,6), που φαίνεται ότι κυριαρχούσε την εποχή εκείνη, ως θέμα στις φιλοσοφικές συζητήσεις.

 

Η κ. Κοτταρίδη διατύπωσε, εξάλλου, την υπόθεση ότι αρχιτέκτονας του ανακτόρου φέρεται να ήταν ο Πύθεος, ο οποίος σχεδίασε και το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.

 

Όπως είπε, δε φαίνεται να είναι τυχαίο ότι ο γλύπτης του Μαυσωλείου, Λεωχάρης, εργάστηκε για τον Φίλιππο Β’ στο ανάκτορο των Αιγών. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ανακτόρου, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συντήρηση 700 τετραγωνικών μέτρων ψηφιδωτών, δημιουργία δικτύου αποστράγγισης, καθώς και καταγραφή και συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών του ανακτόρου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts:

Comments are closed.