Αυστραλία- Παρουσίαση βιβλίου στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ
Αυστραλία- Παρουσίαση βιβλίου στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ

Ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη εκστρατεία της Καλλίπολης, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο χιλιάδες Αυστραλοί το 1915, αναδεικνύεται σ’ ένα νέο βιβλίο που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 30 Απριλίου στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της επετείου της Anzac Day και της 60ης επετείου των Συνθηκών της Γενεύης.
Πρόκειται για το βιβλίο “Οι Άλλοι ANZACS: Νοσοκόμες στον Πόλεμο 1914-1918” (THE OTHER ANZACS: Nurses at War) που έγραψε οΠ. Ρής.
Το βιβλίο, αν και εστιάζει την προσοχή του στο ρόλο των νοσοκόμων στην εκστρατεία της Καλλίπολης, εντούτοις αναδεικνύει και τον στρατηγικό ρόλο της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια.
Το νησί του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε ακόμα για τον σχεδιασμό της εκστρατείας αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών.
Εξάλλου στη Λήμνο έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.
Μαζί με την Κρήτη, όπου έγινε η γνωστή Μάχη της Κρήτης με τη συμμετοχή χιλιάδων Αυστραλών, η Λήμνος και ο ρόλος της στην εκστρατεία της Καλλίπολης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία άρρηκτων φιλικών δεσμών μεταξύ Ελλάδα και Αυστραλίας.
Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 30 Απριλίου στο χώρο του Γραφείο Τύπου , εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσει, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικών της Νέας Νότιας Ουαλίας Θωμάς Αλεγκουναριάς.
Ο κ. Αλεγκουναριάς, Λήμνιος στην καταγωγή, θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στους λόγους της επιλογής της Λήμνου για την εκστρατεία στην Καλλίπολη.
Τέλος, στην ίδια εκδήλωση θα γίνει μια ειδική παρουσίαση από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
ANZAC είναι το ακρωνύμιο του Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματos Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps) που μετείχε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερα στρατιωτικές μονάδες.
Στη μνήμη των στρατιωτών της ΑΝΖΑC, που σκοτώθηκαν, έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης η Anzac Day, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου και στις δύο χώρες. Η 25η Απριλίου 1915 ήταν η πρώτη μέρα της απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
Στη Λήμνο οι Αυστραλοί έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1915, μια πρώτη δύναμη από 3.200 άνδρες και ακολούθησαν τον Αύγουστο και άλλοι. Από τις 25 Απριλίου ως το Νοέμβριο πραγματοποίησαν δεκάδες απόπειρες απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης, της Τουρκίας, τις οποίες απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.
Μεταξύ των στρατιωτών της ΑΝΖΑΚ υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικά νεκροταφεία, στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στη Λήμνο, σε νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί Λήμνου, καθώς και σε πλοία. Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλίδων νοσοκόμων. Όμως, πολλοί πέθαναν και θάφτηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, στο Πορτιανού και στο Μούδρο. Συνολικά, στη Λήμνο είναι θαμμένοι 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.
Στη μνήμη των μαχητών, των τραυματιών και των νεκρών Αυστραλών και Νεοζηλανδών μελών του ANZAC, οι δύο χώρες καθιέρωσαν την 25η Απριλίου, ημέρα έναρξης της απόβασης το 1915, ως Ημέρα Μνήμης, γνωστή ως Anzac Day.
Από το 1998 περίπου έχουν ξεκινήσει ανάλογες εκδηλώσεις και στη Λήμνο, με πρωτοβουλία Λημνίων μεταναστών της Αυστραλίας. Στις εκδηλώσεις μετέχουν οι τοπικές αρχές, οι πρέσβεις Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Αγγλίας, Ινδίας και άλλων χωρών, των οποίων στρατιώτες είναι θαμμένοι στα δύο συμμαχικά νεκροταφεία.
Παρά την τραγική κατάληξη της εκστρατείας οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί έφυγαν με αγαθές αναμνήσεις από τη Λήμνο, από τις περιποιήσεις και τη συμπεριφορά των κατοίκων. Οι μνήμες αυτές βοήθησαν μεταγενέστερα στην ομαλή ένταξη των Λημνίων μεταναστών στην Αυστραλία.
Ένα Αυστραλιανό Μνημείο στην είσοδο του λιμανιού του Μούδρου έχει στηθεί, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους “Ήρωες της Λήμνου” και στους ισχυρούς πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Επίσης, οι δυο δρόμοι που οδηγούν προς τα συμμαχικά νεκροταφεία, Μούδρου και Πορτιανού, έχουν ονομαστεί “Οδός ΑΝΖΑΚ”.
Στο μεταξύ μια άλλη Αυστραλή συγγραφέας, η Μαρία Χιλ έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Αυστραλοί Στρατιώτες και Έλληνες” (Diggers and Greeks).
Με θέμα το περιεχόμενο του βιβλίου της, η κα Χίλ μίλησε και στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ όπου περιέγραψε πώς οι Αυστραλοί στρατιώτες Αγγλοσαξονικής και Κελτικής καταγωγής κατέκτησαν την εμπιστοσύνη, τη φιλία και την υποστήριξη του Ελληνικού Λαού.
Η κα Χιλ σημειώνει πως πολλοί Αυστραλοί που πολέμησαν το ’41 στην Ελλάδα κράτησαν τη φιλία τους (συχνά μόνο μέσω αλληλογραφίας) για πάνω από 50 χρόνια με τους Έλληνες συμπολεμιστές τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις η φιλία αυτή συνεχίζεται και σήμερα μέσω των παιδιών τους!
NEOS KOSMOS
Related posts:
Latest posts by Antiochos (see all)
- Ο Bουκεφάλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου - February 14, 2012
- Επίθεση της κυβέρνησης Χριστόφια στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου - December 25, 2010
- Υπέρ της ονομασίας «Σλαβομακεδονία» ο Μπουτάρης - December 22, 2010
RECENT COMMENTS