ΣΚΟΠΙΑ Εμμένουν στην αδιαλλαξία
Ιουν 10, 2009
Αθήνα και Σκόπια αναμένουν από μέρα σε μέρα τη νέα πρόσκληση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, που θα σημάνει και το “ξεπάγωμα” της διαδικασίας των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Της Μαρούλας Πλήκα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρείται πολύ πιθανόν το τηλεφώνημα αυτό του κ. Νίμιτς να γίνει εντός της εβδομάδας, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί άμεση ώθηση στην επανέναρξη της διαδικασίας. Η ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται από χθες στη Νορβηγία, όπου σήμερα θα συναντηθεί με το νορβηγό ομόλογό της, ενώ αργά το απόγευμα θα ταξιδέψει ση Σουηδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τα ευρωτουρκικά. Το τελευταίο διάστημα η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι, σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι στη νέα αφετηρία των συζητήσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τα Σκόπια θα παραμείνουν στη θέση της διπλής ονομασίας, όπως αυτά την περιγράφουν (σ.σ. εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας για αποκλειστική χρήση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, και κατοχύρωση του συνταγματικού τους ονόματος διεθνώς). Επίσης, κυβέρνηση και προεδρία της ΠΓΔΜ διακηρύσσουν ότι η όποια συμβιβαστική λύση δεν θα θίγει σε καμία περίπτωση τη δήθεν “μακεδονική” ταυτότητα και την υπερηφάνεια του έθνους και δεσμεύονται ότι θα θέσουν την όποια συμβιβαστική λύση σε δημοψήφισμα. Κατά τα λοιπά, τάσσονται υπέρ ενός “λογικού συμβιβασμού”. “Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός θα αποτελούσε συμβιβασμό πιέσεων και εκβιασμών, και δεν θα ήταν προς όφελός μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκ. Ιβανόφ ενώ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που τον φέρουν να διαφωνεί με την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας πως “και οι δύο πλευρές έχουν κάποια διαπραγματευτικά ατού, και κανείς δεν αποκαλύπτει τα σχέδια και τη στρατηγική του, διότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική του θέση”.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Στο μεταξύ, το δρόμο της έγκρισης από την αμερικανική βουλή παίρνει η απόφαση 486, την οποία συνυπογράφουν 19 βουλευτές και καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας και να συνεργαστεί με τη χώρα μας προκειμένου να βρεθεί μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Την ίδια απόφαση πρόκειται να καταθέσει και στο σώμα της γερουσίας ο γερουσιαστής Robert Menendez. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενό της γίνεται μνεία στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται τα Σκόπια να απέχουν από κάθε εχθρική δραστηριότητα κατά της χώρας μας, να σεβαστούν την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και να συνεργαστούν με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με την εξεύρεση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

http://www.makthes.gr/index.php

Related posts:

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,
Leave a Reply