ΠΓΔΜ: Προετοιμασία για το νέο κύκλο διαλόγου

Τρίτη, 16.06.09
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα Σκόπια συντονιστική συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για το θέμα της ονομασίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, Αμπντουλακίμ Αντέμι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι «η κρατική ηγεσία της χώρας είναι έτοιμη, στον επόμενο γύρο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, να καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για να γίνει ένα βήμα εμπρός στον διάλογο με την Ελλάδα, υπό τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας».

Ήταν η πρώτη φορά που σε μία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας συμμετείχε και εκπρόσωπος από την αλβανική εθνική κοινότητα (σ.σ. ο κ. Αντέμι προέρχεται από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι), γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, αποτελεί μία καινοτομία στον τρόπο προσέγγισης, στο εσωτερικό, για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Μιλόσοσκι εξήρε τη μέχρι στιγμής στάση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την τρόπο προσέγγισης από τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και την αλληλεγγύη τους προς το ζήτημα της ονομασίας και αναμένουμε η προσήλωση αυτή να προσδώσει μία επιπλέον διάσταση στην τρόπο που αντιμετωπίζει η χώρα το θέμα της ονομασίας και να αποτελέσει ένα μήνυμα προς όλους όσοι ασχολούνται με το ζήτημα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Πρόσθεσε ότι ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, στο μέλλον θα συμμετέχει σε όλες τις διαβουλεύσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.
Τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ και κυρίως το DUI του Αλί Αχμέτι, το τελευταίο διάστημα είχαν εντείνει τις προτροπές προς την ηγεσία της χώρας για συμμετοχή εκπροσώπου από την αλβανική εθνική κοινότητα στις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, σε ανώτατο επίπεδο, για το ζήτημα της ονομασίας.

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, στις 22 Ιουνίου στη Γενεύη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ακολούθως, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια στις 6 Ιουλίου, και στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου για συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Οι διαβουλεύσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ «επισκιάστηκαν» από την αποτυχία υιοθέτησης από τη Βουλή τη Δευτέρα, του κειμένου θέσεων για την κρατική στρατηγική της ΠΓΔΜ αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, το οποίο κατέθεσε προς εξέταση και ψήφιση στη Βουλή, ο αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» και βετεράνος πολιτικός, Στόγιαν Άντοφ.

Συγκεκριμένα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, απέτυχαν να εναρμονίσουν τις απόψεις τους σχετικά με το κείμενο θέσεων και ο κ. `Αντοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, ότι αποσύρει το κείμενο που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την «αρνητική», όπως τη χαρακτήρισε, αυτή εξέλιξη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related posts:

Comments