Ανάδειξη ναού της Αφροδίτης στη Μακεδονία

 

naos afroditis1 Ανάδειξη ναού της Αφροδίτης στη Μακεδονία

Αναπαράσταση του Ναού της Αφροδίτης

Ανάδειξη ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

16-06-09

Την απαλλοτρίωση του ακινήτου στην πλατεία Αντιγονιδών για την ανάδειξη του ναού της Αφροδίτης αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του ακινήτου στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Αντιγονιδών, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε τμήμα του Ναού της Αφροδίτης, αποφάσισε η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού.

naos afroditis2 Ανάδειξη ναού της Αφροδίτης στη Μακεδονία

Ο αρχαιοελληνικός ναός της Αφροδίτης βρίσκεται θαμμένος κάτω από το ελεύθερο μέχρι σήμερα οικόπεδο της πλατείας Αντιγονιδών,που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία.

Αυτό αποκάλυψε σε σχετικό έγγραφό της η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) απαντώντας σε επιστολή του Σωματείου «Οι Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», που είχε και την πρωτοβουλία της κινητοποίησης για τη διάσωση του μνημείου.

Στη σχετική συνεδρίασή τους τα μέλη της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων έκριναν ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης πρέπει να γίνει, όπως ακριβώς προέβλεπε και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, Βικτώρια Αλλαμανή, «η απαλλοτρίωση γίνεται με σκοπό την προστασία, τη μελλοντική ανάδειξη του μνημείου και την απόδοσή του στο ευρύτερο κοινό».

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία έχει ήδη προτείνει την ένταξη του έργου προστασίας και ανάδειξης του αποκαλυφθέντος μνημείου, για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ως μια πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισαν την απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων ο πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Γρηγόρης Νικολαΐδης, και ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Καραδέδος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Πρόκειται, άλλωστε, όπως είπαν, για το μοναδικό μνημείο του 6ου αιώνα π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

naos afroditis3 Ανάδειξη ναού της Αφροδίτης στη Μακεδονία

Τμήμα του ναού που ήρθε στο φως μετά από τις πρόσφατες ανασκαφές, μπορεί κάποιος να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος του ναού της Αφροδίτης ήρθε για πρώτη φορά στο φως το 1936 κατά τις εργασίες εκσκαφής του οικοπέδου για την ανέγερση πολυκατοικίας. Το 2000, με την ευκαιρία της κατεδάφισης της πολυκατοικίας αυτής και μετά τις σχετικές ανασκαφές, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του ναού και αγάλματα από το εσωτερικό του.

Σε σχετική εκδήλωση που οργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το προαναφερόμενο Σωματείο, ο κ. Καραδέδος παρουσίασε πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ για ανάδειξη του μνημείου και συνολική αποκατάσταση της περιοχής. Την ίδια πρόταση είχε παρουσιάσει, όπως εξηγεί, και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ωστόσο, στη σχετική επιστολή της η ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ δηλώνει ότι η παραπάνω μελέτη δεν είναι γνωστή στην Υπηρεσία, η οποία είναι και η αρμόδια αρχαιολογική Εφορεία για το θέμα.

 

kathimerini.gr ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Η ανάδειξη της Νικόπολης αρχίζει…
  2. Η ιστορία του ναού της Αθηνάς Νίκης
  3. Ξεκίνησε η συζήτηση επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στη Χάγη
  4. Ο Μέγας Αλέξανδρος της Αλεξάνδρειας
  5. Μακεδονία – Ετοιμάζεται επιχείρηση σωτηρίας τεσσάρων μνημείων στη Βεργίνα
Comments