Μάχη υπέρ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για το όνομα της ΠΓΔΜ

Μάχη για νʼ αποτραπεί αρνητική γνωμοδότηση σε βάρος της Ελλάδας για τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από τα γειτονικά Σκόπια, έδωσαν τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε, με επικεφαλής τον υπερνομάρχη Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και αντιπρόεδρο της Ε.Ν.Α.Ε. Κωνσταντίνο Τάτση. Τόνισε, μιλώντας στον ΠτΘ, ότι το θετικό είναι η εθνική ομοψυχία απέναντι στην ονομασία αλλά και η μεγάλη στήριξη της μόνιμης επιτροπής της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Απειλώντας προς στιγμήν και με αποχώρηση, μέσα σε κλίμα έντασης, ο υπερνομάρχης Κ. Τάτσης και η Ελληνική Αντιπροσωπεία πέτυχαν τελικώς να αποτρέψουν τη δυσμενή εξέλιξη και να οδηγήσουν το θέμα σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό για τις ελληνικές θέσεις, όπως τόνισαν σχετικά παρατηρητές της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, το θέμα προέκυψε κατά την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών που έληξε την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν υπήρχε και το Σχέδιο Γνωμοδότησης της κας Jasmine Vidmar από την Σλοβενία και Μέλος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, η οποία πρότεινε να υιοθετήσει η Επιτροπή των Περιφερειών την άποψη ότι το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή. Θέση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις.

Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία μαζί με τον Επικεφαλής κ. Τάτση συμμετείχαν από την Ε.Ν.Α.Ε., οι νομάρχες Ηρακλείου Ε. Σχοιναράκη, Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, Αθηνών Ι. Σγουρός, Χίου Π. Λαμπρινούδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά, Κ. Τζατζάνης και από την ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δ. Τσιγκούνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λιβαδειάς Χ. Παλαιολόγος και Σκιάθου Δ. Πρεβεζάνος. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία χρειάστηκε να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου το αρνητικό κλίμα που υπήρχε αρχικά για τις ελληνικές θέσεις ανετράπη, μετά από δυναμική παρέμβαση του κ. Τάτση, ο οποίος μάλιστα προς στιγμήν απείλησε να αποχωρήσει οριστικά από τη συνεδρίαση. Τελικώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδέχθηκε τη θέση του υπερνομάρχη ο οποίος χαρακτήρισε «απολίτικη και ανιστόρητη» την προτεινόμενη Γνωμοδότηση.

Δεύτερον στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όπου επίσης υπήρχε αρνητικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις, πράγμα που δεν επέτρεψε την αλλαγή της επίσημης γραμμής, δεδομένου ότι η επίμαχη αναφορά σχετικά με το ρόλο του ζητήματος της ονομασίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αποτελούσε Τροπολογία που είχε υποβληθεί αρχικά από την Δανέζα Συντονίστρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, την κα Lund. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες των ελλήνων κέρδισαν τις εντυπώσεις μετριάζοντας και την στάση κορυφαίων Μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια. Τελικά, κατά την εξέταση της Γνωμοδότησης στην Ολομέλεια το ζήτημα οδηγήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις σε συμβιβασμό και υιοθετήθηκε μια ουδέτερη διατύπωση.

Ο Κ. Τάτσης σημείωσε μεταξύ άλλων για το θέμα. «Η Ελλάδα, δεν έχει ως στόχο να αποκλείσει τα Σκόπια από την Ε.Ε. Αντιθέτως, θέλει να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Η υιοθέτηση όμως των παράλογων θέσεων τους σε σχέση με το όνομα γεννά περισσότερη αλαζονεία, περισσότερους εθνικισμούς και απομακρύνει την προοπτική της συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων».

Η παρέμβαση από την η Ελληνική Αντιπροσωπεία που έγινε σε τρία επίπεδα, όπως τόνισε ο κ. Τάτσης. «Είχαμε μια πολύ καλή ενημερωτική παρουσία. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξηγήσαμε ότι για μας δεν είναι θέμα ιστορίας μια και η ιστορία δεν ανατρέπεται.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η επιμονή κάποιων που αντιμετωπίζουν τα Σκόπια σαν τον μικρό τους φτωχό αδελφό και θέλουν να τον βοηθήσουν δεν επιτυγχάνει παρά να ενισχύει την αλαζονεία και τον εθνικισμό της σημερινής κυβέρνησης της FYROM κι αυτό είναι λάθος και λειτουργεί εις βάρους του στόχου να εισέλθει η FYROM στην Ε.Ε.»

Ζώντας από κοντά τους ευρωπαίους τα τελευταία χρόνια ο κ. Τάτσης διακρίνει ότι αυτή η μάχη είναι μια από τις πολλές που πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά τα επόμενα χρόνια, άλλες εύκολες κι άλλες πολύ δύσκολες.
Το θετικό της υπόθεσης είναι η ομόφωνη θέση των ελλήνων πολιτικών. «Όλα τα κόμματα επιδεικνύουν απόλυτη ομοψυχία και επιπλέον έχουμε τη μεγάλη στήριξη της μόνιμης επιτροπής της Ελλάδας στην Ε.Ε. από την οποία ενημερωνόμαστε και μαζί της συζητάμε και συναποφασίζουμε» κατέληξε.

Μ.Α.

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Related posts:

Comments