Ισορροπημένη η έκθεση προόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ

H συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην ΠΓΔΜ και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προϋπόθεση, προκειμένου να απευθυνθεί στη χώρα αυτή πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα, που προέκυψε από τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου της Συμμαχίας με την ΠΓΔΜ, σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η ετήσια έκθεση προόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση, τη γειτονική χώρα εκπροσώπησαν ο υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι και ο υπουργός άμυνας, Ζόραν Κονιανόφσκι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στην έκθεση προόδου επαναλαμβάνονται τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου και του Στρασβούργου.

Στη συζήτηση, που διεξήχθη σήμερα μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ και των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, ο Αντ. Μιλοσόσκι αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησής του για επίλυση του ζητήματος και επαναλαμβάνοντας, σε γενικές γραμμές, τις γνωστές θέσεις της χώρας περί «εθνικής αξιοπρέπειας και ταυτότητας».

Πολλοί μόνιμοι αντιπρόσωποι, με παραίνεσή τους, ζήτησαν να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι αναμένεται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία διαθέτει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, να επικεντρωθεί με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες που διεξάγονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση του ΝΑΤΟ είναι ισορροπημένο κείμενο, στο οποίο αναδεικνύονται τα βήματα προόδου, που σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο, όπως ήταν διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και οι ελλείψεις, που εξακολουθούν να παρατηρούνται σε τομείς, όπως η λειτουργία του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, τα κρούσματα διαφθοράς, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στη χώρα.

Τέλος, κατά τη σημερινή συζήτηση αρκετές αντιπροσωπείες απέδωσαν εύσημα στην ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της στη νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν, η οποία μάλιστα θα σημειώσει περαιτέρω ενίσχυση, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments