ΣΕΡΡΕΣ: Βυζαντινό Λουτρό κάτω από πολυκατοικίες

θραύσματαθραύσματα1
Θραύσματα πήλινων αγγείων, μεταλλικά κομμάτια από κλειδαριές και μπουκαλάκια που περιείχαν στερεοποιημένη σκόνη (πιθανώς αρωματικά έλαια που προορίζονταν για μασάζ) είναι ορισμένα από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στην οδό Εμμανουήλ Ανδρόνικου στο κέντρο των Σερρών.


Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Πρόκειται για αντικείμενα της νεότερης περιόδου χρήσης του οθωμανικού λουτρού της πόλης. Η κατασκευή του τοποθετείται στη μεταβυζαντινή περίοδο και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεντρικά κτίσματα της πόλης που συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.  
Τα ερείπια του κτίσματος αποκαλύφθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης αγωγού φυσικού αερίου και η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Κώστα Κετάνη ολοκληρώνει σε λίγο καιρό το έργο της. Υπολογίζεται ότι το τμήμα που αποκαλύφθηκε είναι μόλις το 1/5 του συνολικού κτιρίου, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια των γειτονικών πολυκατοικιών. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Κετάνης, “ακριβώς επειδή το κτίριο είχε συνεχή χρήση και τη δεκαετία ʼ60-ʼ70 η ανέγερση των γύρω κτιρίων προκάλεσε ζημιές, δεν είναι πιθανό να βρούμε παλαιότερη φάση λειτουργίας του”.  

Λουτρό
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτό που απομένει είναι να συντηρηθεί το υπάρχον τμήμα που βρέθηκε, να αποκατασταθούν οι τοίχοι που κόπηκαν από την τοποθέτηση του αγωγού και το Λουτρό να παραδοθεί σε κοινή θέα. Ήδη από την πρώτη στιγμή ο δήμος Σερρών εξέφρασε την επιθυμία να διαμορφώσει έναν υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο στο κοινό, και έτσι παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες γίνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Στο μέλλον υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί πάνω από τα ερείπια ένα γυάλινο δάπεδο, πρακτική που συνηθίζεται σε πολλές ανασκαφές.

makthes.gr

Φωτογραφίες: Α.Π – καθρέφτης

Related posts:

Comments