ΗΠΑ: Σταματήστε τις υπερπτήσεις

ΗΠΑ: Σταματήστε τις υπερπτήσεις

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και έχουμε ήδη παρέμβει στην Τουρκία, δηλώνει στην «Κ» ο βοηθός υπ. Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον

Συνέντευξη στον Αθανασιου Eλλις

05-07-09

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την Αγκυρα να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, διότι πρόκειται για επικίνδυνες ενέργειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον. Η αποκάλυψη του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό χειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα, γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία δείχνει να επιλέγει την τακτική της όξυνσης και να επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Ο κ. Γκόρντον σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ κατανοούν πως εάν η Αγκυρα δεν ανοίξει έως τον Δεκέμβριο τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, κινδυνεύει να θέσει εν αμφιβόλω τη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε., και γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Αμερικανός αξιωματούχος απορρίπτει την άποψη ότι το όνομα αποτελεί το μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης, και τονίζει ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα καλύψει και άλλες πτυχές του προβλήματος, μεταξύ αυτών και την ταυτότητα. Η εκτίμηση του Αμερικανού αξιωματούχου αποκτά επιπλέον σημασία καθώς γίνεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και στην Αθήνα, αύριο και την Τετάρτη. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέρχεται ύστερα από διάλειμμα αρκετών μηνών, που οφείλεται στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στην ΠΓΔΜ και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα. Πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Γενεύη και τις επόμενες ημέρες θα έχει διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, εμμένοντας στην πρότασή του υπέρ της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Γκόρντον τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται συμβουλές για την αντιμετώπιση της εσωτερικής τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη διμερή συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολύπλοκη σχέση της Δύσης με τη Ρωσία, λόγω της καλής σχέσης που διατηρεί με τη Μόσχα, και τέλος, ζητεί μεγαλύτερη συμβολή στο Αφγανιστάν για το οποίο τονίζει με έμφαση ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης Ομπάμα.

 
Συμφωνία με Σκόπια όχι μόνο για το όνομα αλλά και την ταυτότητα
 

– Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά. Ως στενή σύμμαχος της Τουρκίας, θα την ενθαρρύνατε να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά;

– Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, και θα σας πω με ειλικρίνεια ότι μας ενοχλεί (we are disturbed by it). Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία εάν συνεχισθεί μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Φυσικά δημιουργεί εντάσεις, αλλά μπορεί να γίνει και κάτι χειρότερο που θα στοιχίσει ζωές, θα προκαλέσει ζημίες, και θα πλήξει σοβαρά μια σημαντική σχέση. Είμαστε ενοχλημένοι από την πρόσφατη αυτή εξέλιξη, και έχουμε ήδη παρέμβει. Εχουμε στενές σχέσεις και με τις δυο χώρες, και με τις ένοπλες δυνάμεις τους, και ζητούμε και από τις δυο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν πίσω (stand down). Οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε.

Η λαθρομετανάστευση

– Στο Αιγαίο αναπτύσσεται τελευταία και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της λαθρομετανάστευσης. Πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει την αύξηση της παράνομης εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει διμερή συμφωνία που υπέγραψε για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών.

– Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που μου αναφέρετε, αλλά και εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λαθρομετανάστευση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για κάθε χώρα. Η διασφάλιση των συνόρων αποτελεί θέμα εθνικής ασφαλείας. Είναι ένα θέμα που δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, θα πρέπει να είναι σε θέση να λύσουν.

Ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» που φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Ο προκάτοχός σας, Νταν Φριντ, είχε ζητήσει από Αθήνα και Σκόπια να την αποδεχθούν.

– Δεν θα πάρω θέση σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ονομασίες ή προτάσεις. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Μ. Νίμιτς. Για μας το σημαντικό είναι να υπάρξει κάτι που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο χώρες. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν προχωρά τίποτα. Πέρα από το όνομα υπάρχουν και άλλες πτυχές του ζητήματος, όπως η ταυτότητα και το εύρος χρήσης. Θα είναι μια πολυδιάστατη συμφωνία, εάν φθάσουμε σε συμφωνία. Δεν μπορεί κανείς να επικεντρωθεί μόνο σε ένα στοιχείο.

– Εάν διευρύνουμε το πλαίσιο, καλύπτοντας και θέματα πέραν του ονόματος, ίσως καταστεί πιο δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας.

– Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης αυτού του θέματος. Στην αντιπαράθεση αυτή, και στις συνομιλίες που έχουν ήδη λάβει χώρα τίθενται περισσότερα στοιχεία από το όνομα. Αρα, αναπόφευκτα, τα μέρη συζητούν και άλλες πτυχές πέραν του ονόματος. Κάθε διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμούς και εκατέρωθεν παραχωρήσεις, και εάν ως μέρος του πακέτου συζητιούνται επιπλέον ζητήματα, ας γίνει έτσι. Αυτό θα είναι αναγκαίο. Δεν πρόκειται να είναι μόνο μια συμφωνία για το όνομα. Χωρίς αμφιβολία, το πακέτο θα είναι ευρύτερο από το όνομα.

http://www.kathimerini.gr/

Comments