ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οικίες της προχριστιανικής Θεσσαλονίκης στο φως.

BAΣΙΛΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οικίες της προχριστιανικής Θεσσαλονίκης στο φως

Ιουλ 07, 2009

Προχριστιανικές οικίες, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, “έκρυβε” ένα οικόπεδο στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου (απέναντι από το εμπορικό κέντρο “Πλατεία”).


Οι εργασίες που πραγματοποιεί ιδιωτική εταιρεία για ανέγερση κτιρίου “έπεσαν” πάνω στα ερείπια κατοικιών των τελών του 6ου αιώνα π.Χ. Έτσι τη σκυτάλη πήρε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία ανακάλυψε δύο καλοσυντηρημένα οικοδομικά τετράγωνα, που τα διασχίζει ένας δρόμος.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 

Στο οικοδόμημα υπάρχουν διάφορες φάσεις από τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια μέχρι την οθωμανική εποχή, αλλά η πιο καλοδιατηρημένη είναι η παλαιοχριστιανική. Σύμφωνα βέβαια με την επικεφαλής της ανασκαφής Σοφία Ακριβοπούλου, είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. “Αυτό που βρήκαμε είναι ένα κομμάτι της προχριστιανικής Θεσσαλονίκης σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες”. Από τα δύο τετράγωνα που χωρίζει ο δρόμος, μέχρι στιγμής ανασκάπτεται το ένα. Στο χώρο βρέθηκε ένα ψηφιδωτό που δεν διαθέτει, όμως, κάποια ιδιαίτερη παράσταση, ενώ άγνωστο παραμένει πόσες οικίες είναι και εάν άνηκαν σε εύπορες οικογένειες ή όχι. 

Αναμένουμε νεότερα λοιπόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…

Ε.Σ.

Related posts:

Comments