Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς για το Σκοπιανό

Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς για το Σκοπιανό
 
 

Περισσότερο αισιόδοξος, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά αρνούμενος κάθε χρονοδιάγραμμα, εμφανίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από συνάντηση μιάμισης ώρας, την  Τετάρτη, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, εξερχόμενος από το γραφείο της κ. Μπακογιάννη, είπε ότι προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας» και σημείωσε ότι κοινός παρονομαστής εξακολουθεί να είναι η επιθυμία των δύο χωρών για αμοιβαία αποδεκτή λύση. “Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας η οποία συνεχίζεται”, σχολίασαν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

«Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την Υπουργό Εξωτερικών, της μετέφερα τις συζητήσεις που είχα στα Σκόπια (σ.σ. χτες Τρίτη με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό), την ενημέρωσα και εγώ ενημερώθηκα για τις απόψεις και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως «πιστεύω, ότι θα συνεχίσω την εργασία μου ακόμη καλύτερα».

Στην ερώτηση, κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, απάντησε: «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».

Κληθείς να διευκρινίσει χτεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, είπε ότι «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι “κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι κοινός παρονομαστής είναι «η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

«Γνωρίζω, είπε χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί την επίλυση του θέματος, επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζω και δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη βόρεια γείτονά της με τρόπο που να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπάρχει ισχυρή βούληση για επίλυση του θέματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση προσκόμισα ιδέες και προτάσεις, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και οι δύο πλευρές».

Ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. Όπως σημειώνεται, συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο υπουργείο Εξωτερικών, άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Νίμιτς μετέφερε επίσης τις απόψεις των Σκοπίων και παρουσίασε τις δικές του τροποποιημένες προτάσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να μελετήσει ό,τι τους παρουσίασε και να επανέλθουν με τις παρατηρήσεις τους. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι θα παραμείνει επίσης σε επαφή με μια σειρά από κράτη-μέλη του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ονομασίας, καθώς και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακούσει τις σκέψεις τους και να κάνει μια γενική ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών.

Ευ. Αντώναρος για διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ

“Είναι γνωστό τι είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Αυτό είναι το αντικείμενο και στο αντικείμενο αυτής της διαδικασίας εμείς μένουμε προσηλωμένοι. Από την δική μας πλευρά, έχουμε κάνει εποικοδομητικές κινήσεις και βήματα και απομένει τώρα να ανταποκριθεί η γείτονα χώρα και να παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία είναι διαπραγμάτευση – μέσω του ΟΗΕ – των δύο χωρών. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Νίμιτς ότι θα ξεπαγώσει το θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ και αν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Νίμιτς επιχειρεί μια παράλληλη διαπραγμάτευση για κάποια άλλα θέματα.

Σκόπια: Σύσκεψη για επίσκεψη Νίμιτς

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συγκάλεσε για το βράδυ στα Σκόπια, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της Προεδρίας της ΠΓΔΜ,η συνάντηση συγκαλείται για να γίνει ανταλλαγή απόψεων και μία πρώτη ανάλυση των συνομιλιών, που είχε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, τις προηγούμενες δύο ημέρες στα Σκόπια. Στη συνάντηση, εκτός του προέδρου, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, Αμπντουλακίμ Αντέμι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για θέμα της ονομασίας, Ζόραν Γιόλεφσκι.

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ παραιτήθηκαν ή καθαιρέθηκαν την Τετάρτη, μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Πέρο Στογιάνοφσκι και ο υπουργός Γεωργίας, Ατσο Σπασένοσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες των τηλεοπτικών σταθμών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε την παραίτηση και του υπουργού Οικονομικών, Τράικο Σλάβεφσκι ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθαίρεση του. Παραιτήθηκαν ακόμη, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Στόγιαν Τοντόροφ και ο υφυπουργός Γεωργίας, Κρίστιαν Ντέλεφ. Δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, τις προηγούμενες ημέρες, εμφάνιζαν δυσαρεστημένο τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, από το έργο ορισμένων υπουργών και προεξοφλούσαν ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Οι σημερινές παραιτήσεις οδηγούν αναπόφευκτα τον κ. Γκρούεφσκι σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM),του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε “ότι οι παραιτήσεις και καθαιρέσεις υπουργών σήμερα, ομολογούν την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στο σύνολό της”.

Πηγή: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments