Οι υπόγειες στοές της Βέροιας

10.07.2009

Εντατικοποιούνται οι έρευνες για τις αρχαίες στοές της Βέροιας υπό την εποπτεία της ΙΖ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην τελευταία διερευνητική τομή που πραγματοποίησε ο Δήμος Βέροιας στην αυλή του 3ου &14ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας χθες Πέμπτη, βρέθηκε τμήμα των αρχαίων στοών της πόλης.

Το εύρημα θεωρείται σημαντικό διότι ανοίγει νέες σελίδες στην ιστορία της πόλης επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες και τις προσδοκίες του Δήμου αλλά και πολλών ειδικών, οι οποίοι επέμεναν στη διερεύνηση αυτή.

Η Δήμαρχος Βέροιας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή δηλώνοντας ότι «Οι στοές αυτές μπορεί να δώσουν νέα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημαντική ιστορία της πόλης στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Η πόλη αποκαλύπτει την ιστορία της ».

Εφημερίδα ΛΑΟΣ Ημαθίας

Οι υπόγειες στοές της βασίλισσας Βεργίνας

Υπόγειες στοές στη Βέροια ακολουθούν το μύθο της θρυλικής βασίλισσας Βεργίνας, η οποία έγινε σύμβολο ελευθερίας για τη σθεναρή αντίστασή της κατά την άλωση της πόλης από τους Τούρκους.


Αυτές τις υπόγειες στοές, οι οποίες, όπως λέει η παράδοση, καταλήγουν στα ανάκτορα της θρυλικής βασίλισσας, κάπου στους πρόποδες του Βερμίου, αναδεικνύει ο δήμος Βέροιας μαζί με όλα τα μνημεία της πόλης, δημιουργώντας μια πολιτιστική διαδρομή, που θα προβάλλει την ιστορική πορεία της πόλης από την ίδρυσή της, περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα έως σήμερα.
Η διαπολιτισμική διαδρομή της Βέροιας είναι ένα φιλόδοξο έργο, που ο δήμος συμπεριέλαβε στα προτεινόμενα από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του έργου Πάτρα Θεολογίδου, το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίησή του με το ποσό των 1.850.000 ευρώ.
“Επιλέξαμε να αναδείξουμε την πολιτιστική διαδρομή ανά τους αιώνες της πόλης, καθώς θεωρούμε ότι είναι το δυνατό της σημείο, αλλά συγχρόνως κρίναμε ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την τουριστική προβολή της Βέροιας”, υπογράμμισε στη “ΜτΚ” η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Η… ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στην πρόταση του δήμου περιλαμβάνονται αναπλάσεις των πεζοδρόμων της πόλης και η ανάδειξη του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που βρίσκεται κάτω από οικοδομές (3-4 σημεία).
Παράλληλα θα αναδειχθούν και θα προβληθούν αρχαιότητες από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους που διασώζονται στα υπόγεια πολυκατοικιών, οι οποίες θα γίνουν επισκέψιμες στο ευρύ κοινό, μια καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας του δήμου με τη ΙΖʼ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Θα αναδειχθούν επίσης υπόγειες αρχαίες στοές υδροδότησης της πόλης που αποκαλύφτηκαν κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ωρολογίου.
“Το σημαντικό στοιχείο της διαδρομής είναι ότι οι υπόγειες στοές θα είναι επισκέψιμες για τους πολίτες, όταν ολοκληρωθεί η ανάδειξή τους, κάτι εντελώς πρωτοπόρο για τη χώρα μας”, τονίζει η δήμαρχος Βέροιας.
Στο έργο εντάσσονται ακόμη αναπλάσεις στις διατηρητέες περιοχές και στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της πόλης και στους βασικούς οδικούς άξονες που θα αναδεικνύουν διαδρομή, η οποία θα διέρχεται από τα πιο σημαντικά μνημεία - σημεία αναφοράς της πόλης, τα οποία προβάλλουν τον ιστορικά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Ανάμεσα σε αυτά, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν το Βήμα του αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο απόστολος δίδαξε το χριστιανισμό, και η παλαιά εκκλησία της μητρόπολης, βυζαντινό μνημείο του 11ου αι., βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, η εβραϊκή συνοικία με τη συναγωγή της, τζαμιά και οθωμανικά λουτρά, αλλά και μέρος από το αρχαίο οδικό δίκτυο, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό συμπίπτει με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.
Καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης και πινακίδες με πληροφοριακό υλικό θα κατευθύνουν τον επισκέπτη και θα του δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα.

Βήμα-βήμα η διαδρομή

Related posts:

Comments