Οι υπόγειες στοές της Βέροιας
Εντατικοποιούνται οι έρευνες για τις αρχαίες στοές της Βέροιας υπό την εποπτεία της ΙΖ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην τελευταία διερευνητική τομή που πραγματοποίησε ο Δήμος Βέροιας στην αυλή του 3ου &14ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας χθες Πέμπτη, βρέθηκε τμήμα των αρχαίων στοών της πόλης.
Το εύρημα θεωρείται σημαντικό διότι ανοίγει νέες σελίδες στην ιστορία της πόλης επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες και τις προσδοκίες του Δήμου αλλά και πολλών ειδικών, οι οποίοι επέμεναν στη διερεύνηση αυτή.
Η Δήμαρχος Βέροιας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή δηλώνοντας ότι «Οι στοές αυτές μπορεί να δώσουν νέα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημαντική ιστορία της πόλης στις διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι έρευνες θα συνεχιστούν. Η πόλη αποκαλύπτει την ιστορία της ».
Οι υπόγειες στοές της βασίλισσας Βεργίνας
Ιουν 07, 2009
Αυτές τις υπόγειες στοές, οι οποίες, όπως λέει η παράδοση, καταλήγουν στα ανάκτορα της θρυλικής βασίλισσας, κάπου στους πρόποδες του Βερμίου, αναδεικνύει ο δήμος Βέροιας μαζί με όλα τα μνημεία της πόλης, δημιουργώντας μια πολιτιστική διαδρομή, που θα προβάλλει την ιστορική πορεία της πόλης από την ίδρυσή της, περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα έως σήμερα.
Η διαπολιτισμική διαδρομή της Βέροιας είναι ένα φιλόδοξο έργο, που ο δήμος συμπεριέλαβε στα προτεινόμενα από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του έργου Πάτρα Θεολογίδου, το υπουργείο έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίησή του με το ποσό των 1.850.000 ευρώ.
“Επιλέξαμε να αναδείξουμε την πολιτιστική διαδρομή ανά τους αιώνες της πόλης, καθώς θεωρούμε ότι είναι το δυνατό της σημείο, αλλά συγχρόνως κρίναμε ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την τουριστική προβολή της Βέροιας”, υπογράμμισε στη “ΜτΚ” η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.
Η… ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η ιδέα προέκυψε όταν, κατά την ανακατασκευή της πλατείας Ωρολογίου, στο κέντρο της Βέροιας, αναδείχτηκαν στοές της βυζαντινής περιόδου, οι οποίες κατά την παράδοση οδηγούν στην καστροπολιτεία της βασίλισσας Βεργίνας, που βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου. Η βασίλισσα ήταν σίγουρη ότι οι Τούρκοι δεν θα έφταναν ποτέ στο κάστρο, εκτός εάν αποκάλυπτε τον τρόπο κάποιος προδότης. Και ο προδότης βρέθηκε, ήταν ο Χατζηκατβίας. Μόλις η βασίλισσα Βεργίνα είδε ότι αλώθηκε η καστρόπολη, κατέβηκε αμέσως με το παιδί της στην αγκαλιά στην ξύλινη γέφυρα του βασιλικού ποταμού, η οποία ήταν κοντά στον πύργο της. Στάθηκε για λίγο στη μέση της ξύλινης γέφυρας, κοίταξε γύρω της, αντίκρισε παντού τους εχθρούς- και ρίχτηκε με το παιδί της στην αγκαλιά στα νερά του βασιλικού ποταμού”.
Πιθανόν η παράδοση στηρίχτηκε σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, αν και ο μύθος δεν είναι πρωτότυπος, γιατί παρόμοιοι μύθοι αναφέρονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Στην πρόταση του δήμου περιλαμβάνονται αναπλάσεις των πεζοδρόμων της πόλης και η ανάδειξη του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που βρίσκεται κάτω από οικοδομές (3-4 σημεία).
Παράλληλα θα αναδειχθούν και θα προβληθούν αρχαιότητες από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους που διασώζονται στα υπόγεια πολυκατοικιών, οι οποίες θα γίνουν επισκέψιμες στο ευρύ κοινό, μια καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας του δήμου με τη ΙΖʼ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Θα αναδειχθούν επίσης υπόγειες αρχαίες στοές υδροδότησης της πόλης που αποκαλύφτηκαν κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ωρολογίου.
“Το σημαντικό στοιχείο της διαδρομής είναι ότι οι υπόγειες στοές θα είναι επισκέψιμες για τους πολίτες, όταν ολοκληρωθεί η ανάδειξή τους, κάτι εντελώς πρωτοπόρο για τη χώρα μας”, τονίζει η δήμαρχος Βέροιας.
Στο έργο εντάσσονται ακόμη αναπλάσεις στις διατηρητέες περιοχές και στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της πόλης και στους βασικούς οδικούς άξονες που θα αναδεικνύουν διαδρομή, η οποία θα διέρχεται από τα πιο σημαντικά μνημεία – σημεία αναφοράς της πόλης, τα οποία προβάλλουν τον ιστορικά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Ανάμεσα σε αυτά, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν το Βήμα του αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο απόστολος δίδαξε το χριστιανισμό, και η παλαιά εκκλησία της μητρόπολης, βυζαντινό μνημείο του 11ου αι., βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, η εβραϊκή συνοικία με τη συναγωγή της, τζαμιά και οθωμανικά λουτρά, αλλά και μέρος από το αρχαίο οδικό δίκτυο, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό συμπίπτει με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.
Καλαίσθητες πινακίδες σήμανσης και πινακίδες με πληροφοριακό υλικό θα κατευθύνουν τον επισκέπτη και θα του δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα.
Βήμα-βήμα η διαδρομή
Ως αφετηρία της διαδρομής προτείνεται η πλατεία Ωρολογίου, διότι συγκεντρώνει γύρω της πολλά αξιοθέατα, που προβάλλουν και αποδεικνύουν το διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Βέροιας σε βάθος χρόνου, που ξεπερνά τα 2.500 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο ιστορικό προσκήνιο και με το ίδιο όνομα.
Στην πλατεία Ωρολογίου καταλήγουν η οδός Μητροπόλεως, της οποίας η χάραξη σχεδόν ταυτίζεται με την αρχαία οδό που ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους, και η οδός Κεντρικής, κατά μήκος της οποίας και σε παράπλευρες οδούς αναπτύχθηκε η παλαιά αγορά της πόλης. Κατά μήκος της οδού Κεντρικής αναπτύσσεται και σήμερα μεγάλο τμήμα του εμπορικού κέντρου της Βέροιας. Επί της πλατείας βρίσκεται η βάση πύργου των μεσοβυζαντινών χρόνων και το δικαστικό μέγαρο, κτίριο των αρχών του 20ού αι. Κάτω από την πλατεία Ωρολογίου διατηρούνται σε αρκετό μήκος στοές με διακλαδώσεις, οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη θέση αυτή και, σύμφωνα με τους μελετητές, συνδέονται με το σύστημα υδροδότησης της πόλης κατά τους αρχαίους χρόνους.
Πρώτη στάση της διαδρομής το βήμα του Αποστόλου Παύλου. Στη δεύτερη στάση ο περιπατητής συναντά την εβραϊκή συνοικία, στην τρίτη την παλιά μητρόπολη, στην τέταρτη την Αγία Άννα, υπολείμματα ελληνιστικού κτιρίου, στην πέμπτη το δημαρχείο – διατηρητέα περιοχή Μακαριώτισσας, στην έκτη στάση το βυζαντινό μνημείο και στην έβδομη το δίδυμο λουτρώνα, τη ρωμαϊκή οδό και το Ορτά τζαμί.
Της Μαρίας Καραούλη, Εφημερίδα Μακεδονία
Related posts:
Latest posts by Amarantos (see all)
- Εις μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου (VIDEO) - April 2, 2011
- Επείγον Δελτίο Τύπου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - March 29, 2011
- 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος “Μέγας Αλέξανδρος” - March 18, 2011
RECENT COMMENTS