Λιτόχωρο- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή λήξης του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων- Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει “τα αλυτρωτικά οράματα της

Λιτόχωρο- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή λήξης του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων- Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει “τα αλυτρωτικά οράματα της”

12 Ιουλίου 2009 (09:37 UTC+2)

 
  
  
Κάλεσμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει «τα αλυτρωτικά της οράματα», την «κλοπή της ιστορικής και εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδος» και να αποδεχθεί «αμοιβαία λύση στο θέμα του ονόματος που θα σέβεται την ιστορία», απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά το χαιρετισμό του, χθες βράδυ στην τελετή λήξης του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, που διεξήχθη στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.


Ο Πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ «να επιδείξει επιτέλους την πολιτική βούληση που απαιτείται, να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με το αναγκαίο εποικοδομητικό πνεύμα, χωρίς εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της».

 

Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τους απόδημους «για τη δύναμη και αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεστε όχι μόνο το θέμα της Μακεδονίας αλλά και όλα τα θέματα της Πατρίδας μας» και πρόσθεσε: «Οι Απόδημοι Μακεδόνες αλλά και όλοι οι Απόδημοι Έλληνες έχετε αποδείξει έμπρακτα την πίστη σας στην Ελλάδα και στη δύναμη του Ελληνισμού».

 

Επισήμανε δε πως «όλοι μας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας και για το μέλλον των Βαλκανίων» για ειρήνη, ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Λιτοχώρου, ο Νομάρχης Πιερίας και η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Νίνα Γκατζούλη, η οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αναφέρθηκε στην επιστολή Αμερικανών και άλλων ακαδημαϊκών προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας».

 

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών χάρισαν στον Πρόεδρο δώρα που συμβολίζουν την ιστορία του τόπου, όπως ένα άλμπουμ με φωτογραφίες του Ολύμπου, από τη δεκαετία του ‘50, του εκλιπόντα πλέον φωτογράφου της περιοχής, Σάββα Τσιλιγκιρίδη.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό Πάρκο Δίου από το διευθυντή των ανασκαφών καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη του 38ου φεστιβάλ Ολύμπου.

 

 

– Ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

 

Με την υιοθέτηση ψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που διεξήχθη στο Λιτόχωρο Πιερίας.

 

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την υφήλιο επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους για το ζήτημα, σημειώνοντας- μεταξύ άλλων- πως δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ «για τη χώρα της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του».

 

«Προσμένουμε όπως η μόνιμη ονομασία της χώρας της ΠΓΔΜ θα εκφράζει την πολυεθνική της υπόσταση και θα επιτρέψει όλους τους κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά, επομένως στο όνομα πρέπει να υπάρχει εθνολογικός προσδιορισμός», αναφέρεται στο ψήφισμα.

 

Σημειώνεται, επίσης, πως «η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους» και εκφράζεται η διαφωνία των Παμμακεδονικών Ενώσεων σε τυχόν αποδοχή σύνθετης ονομασίας «πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

 

Παράλληλα με το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων διεξήχθη και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, η «αυλαία» του οποίου έπεσε με την επανεκλογή της Νίνας Γκατζούλη στην προεδρία.

 

Επανεξελέγησαν, επίσης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, στη θέση του αντιπροέδρου, η Μαρία Χατζηνάκου, στη θέση της Γραμματέως και ο Κώστας Χατζηστεφανίδης, στη θέση του Ταμία.

 

Φωτο: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με την Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κα Νίνα Γκατζούλη

ANA-MPA.GR

Comments