«Καλή θέληση» για την ονομασία βλέπει ο Σολάνα στα Σκόπια

 

«Καλή θέληση» για την ονομασία βλέπει ο Σολάνα στα Σκόπια

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009
  
  
 «Καλή θέληση» για την ονομασία βλέπει ο Σολάνα στα Σκόπια
 
 
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα μιλάει στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι (ΑΡ)
 

«Ενθουσιασμό» και «καλή θέληση» για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας διέκρινε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος βρέθηκε χθες στα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι .

Ο κ. Σολάνα δεν μετέφερε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ- πΓΔΜ. Χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα το πρόβλημα της ονομασίας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν τη θέληση να το επιλύσουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ. «Η ευθύνη των διαπραγματεύσεων δεν βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε» είπε. Ωστόσο ανέφερε ότι ίσως και σήμερα θα ανακοινωθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για όσους Σκοπιανούς επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ενωσης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει αντιληφθεί τη σημασία τού να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Από τον Δεκέμβριο του 2005,οπότε η πΓΔΜ κατέστη υποψήφια χώρα, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος,αλλά υπάρχουν επίσης και μειονεκτήματα, όπως τα όσα συνέβησαν στις εκλογές του 2008» δήλωσε. Και κάλεσε τη σκοπιανή ηγεσία να εργαστεί αποφασιστικά για την προώθηση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας.

http://www.tovima.gr/

Want more of this? See these Posts:

  1. Νεσίμι προς Σκοπιανή Κυβέρνηση: “Δείξετε καλή θέληση προς την Ελλάδα με 5 απλά βήματα”
  2. ΠΓΔΜ: Πολιτικές διαφωνίες για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ονομασία
  3. Οι πιέσεις, τα διλήμματα και οι τρεις επιλογές για την ονομασία των Σκοπίων
  4. Επιμένει στις θέσεις του για την ονομασία ο Ν. Γκρούεφσκι
  5. Ράσμουσεν: Κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ονομασία
Comments