Εμπλοκη με Αλβανους στο Σκοπιανο: Όχι στο Northmacedonians!

γράφει για το taxalia, οΣτεφανος Σωτηριου
ιστορικος βαλκανιολογος


Με επίσημη ανακοίνωση τους τα Αλβανικά κόμματα της ΦΥΡΟΜ, δέχονται μεν το όνομα «βόρεια Μακεδονία» ως όνομα του κράτους, αλλά αρνούνται κάθετα να δεχθούν την αναγραφή στα διαβατήρια και στα αλλά διεθνή έγγραφα στην θέση του nationality: το northmacedonian καθώς και την γλώσσα ως northmacedonian


Αρνούνται να δεχθούν την «μακεδονοποιηση” που επιχειρείται με το όνομα Nortmacedonian (εδώ οι Αλβανοί φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται καλύτερα από την… Μπακογιαννη και τον Παπανδρέου, το τι σημαίνει αυτό το όνομα που η Αθήνα αποκαλεί συμβιβαστική ονομασία).


Απαιτούν στα διαβατήρια και στα διεθνή έγγραφα να φαίνεται ο πολυεθνικός χαρακτήρας της ΦΥΡΟΜ.


Έτσι στο διαβατήριο , στην θέση του nationality, θα πρέπει να γράφει αντίστοιχα το Macedonian ή το Albanian όταν αφορά Αλβανούς στην εθνικότητα, καθώς και την αναγραφή του στην Αλβανική γλώσσα. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί μεγαλύτερη περιπλοκοτητα στο θέμα των συνομιλιών με την Ελλαδα.
Από την μια, αν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο στα διαβατήρια, η θέση περί σύνθετης ονομασίας «έναντι όλων» πάει περίπατο. Αν αναγραφεί στα διαβατήρια το nationality: Albanian ή Macedonian, ως αποτέλεσμα ενός δήθεν συμβιβασμού μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ελλάδα, όπως και αν προσπαθήσει να το βαφτίσει η κα Μπακογιαννη και ο Παπανδρέου.


Από την άλλη.


Παρέχεται για μια ακόμα φορά, μια σοβαρή ευκαιρία στην Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από την θέση παγίδα, την οποία μόνη της δημιούργησε και έπεσε και μέσα, περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό όρο! Η ελληνική θέση πρέπει να ξαναγίνει: «Ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγο» και να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες από μηδενική βάση.


Τέλος η εξέλιξη αυτή ρίχνει και μια νέα ιδέα στο τραπέζι. Τον συμβιβασμό μεταξύ των τριών. ( Ελλήνων, Σκοπιανών, Αλβανών), ώστε ο ΟΗΕ να προτείνει κάποιο πιο ουδέτερο όνομα για να εκφραστεί η πολυεθνικοτητα αυτής της χώρας.


Όπως το Βαρδαρια nationality: Vardarian, που να τους περιλαμβάνει όλους , όπως το θέλουν και οι Αλβανοί ( και ας δώσουν στους Σλάβους το δικαίωμα να αποκαλούνται στο εσωτερικό τους όπως θέλουν, ακόμα και Κινέζοι ή εξωγήινοι)


Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που θα βγει σύντομα μπροστά μας (φανερά και παρασκηνιακά). Και θα πρέπει να την δουν οι αρμόδιοι ΤΩΡΑ, πριν στραφεί ενάντιων μας, όπως έγινε και με τον Μπους που αναγνώρισε τα Σκόπια, στο όνομα της επαπειλούμενης αποσταθεροποίησης της ΦΥΡΟΜ, λόγω των τριβών Σλάβων-Αλβανών.
Vreme: There cannot be just one identity in FYROM

Skopje. It is unacceptable negotiations on name dispute to be pointed only at keeping FYROMian ethnical identity, which cannot be given priority over Albanian, Vreme newspaper informed.
There is no and cannot be just one identity in FYROM. According to analyzers the Albanians have the right to express their identity. According to them the government gets into unnecessary fight for the sake of FYROMian identity. Thus it fell into the deathtrap of “system of state” and “nationality” usage.
Albanian experts and politicians consider model “one state-one nation” unacceptable. In their words fight for respecting FYROMian identity harms the Albanian.

Source: FOCUS News Agency


Related posts:

Comments are closed.