Υπόμνημα από τα Σκόπια για το ελληνικό βέτο στο NATO

Σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που είχε δώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (20-7-2009), θα καταθέσουν τα Σκόπια το υπόμνημά τους για την προσφυγή που έχουν κάνει από τον Νοέμβριο του 2008, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, θέτοντας βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, προκειμένου η ΠΓΔΜ να μην πάρει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Το υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει ο πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, που υπήρξε μέχρι τον Νοέμβριο του 2008 ειδικός διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες με την Ελλάδα για την ονομασία, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά διαφώνησε με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Το υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει ο πρώην διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Το υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει ο πρώην διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος έχει αναλάβει από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του την υπόθεση της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και είναι συνεκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια ο Ν. Ντιμιτρόφ θα καταθέσει ένα εκτενές υπόμνημα-έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται πολλές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, με πρώτες αυτές του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δημοσιεύματα, δηλώσεις ξένων παραγόντων κ.λπ. σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετηθούν τα επιχειρήματα κατά της Ελλάδας.

Ο πρέσβης της ΠΓΔΜ αναμένεται επίσης να κάνει και μια σύντομη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου. Η απάντηση της Ελλάδας, σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί τον περασμένο Ιανουάριο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τη θέση που ήδη έχει διατυπώσει και αναμένεται να περιληφθεί και στην απάντησή της, είναι πως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι προϋπόθεση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Μάλιστα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκείνη την περίοδο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, που αποχώρησε πρόσφατα από τη θέση αυτή, είχε αναφέρει ότι δεν υπήρξε βέτο παρά απόφαση η οποία πάρθηκε με την αρχή της ομοφωνίας.

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: Έθνος

Related posts:

Comments