Αθήνα-Έφτασε στην Κολχίδα η «Αργώ». Δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας

Αθήνα-Έφτασε στην Κολχίδα η «Αργώ». Δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα για την αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας

22 Ιουλίου 2009 (08:17 UTC+2)

 
  
Φωτο: Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι μέσα στην «Αργώ» με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα, τον δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη και άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής
  
Στην αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας στη Γεωργία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γεωργίας κ. Γιώργος Σούρλας. Με την επιστροφή της αντιπροσωπίας ο κ. Σούρλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Το εγχείρημα της αναβίωσης της Αργοναυτικής εκστρατείας που διεξήχθη με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση του ταξιδιού μας, από την θερμή και οργανωμένη υποδοχή της «Αργούς» στα λιμάνια του Βατούμι και του Πότι (Αρχαία Κολχίδα) καθώς και την επιτυχή διεξαγωγή του Επιστημονικού Συνεδρίου -αντίστοιχο με εκείνο που διεξήχθη πέρυσι στο Βόλο- που συνδιοργάνωσαν οι Ομάδες Φιλίας Ελλάδας-Γεωργίας.

 Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τα πρακτικά του περσινού Συνεδρίου, με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία», καθώς και το πρώτο Ελληνο- γεωργιανό λεξικό, η έκδοση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή. Μάλιστα, κατά την παρουσίαση του Λεξικού, η Διεύθυνση του Ινστιτούτου Κλασικών Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας που επιμελήθηκε τον τόμο, τόνισε με έμφαση ότι ελλείψει αυτής της ενίσχυσης που παρείχε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, δεν θα είχε καταστεί εφικτή η έκδοση του Λεξικού. Όπως επίσης η χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων του περσινού Συνεδρίου στο Βόλο, ενώ χωρίς την φετινή χρηματοδότηση, επίσης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον πλου της «Αργούς» στην Αρχαία Κολχίδα η αποστολή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί στη Γεωργία.

 Με τη λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου, καταρρίφτηκε ο μύθος του «μύθου». Η «Αργώ», όπως προέκυψε, έχει ιστορικό πυρήνα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των ελασμάτων χρυσού που βρέθηκαν στον Περιφερειακό του Βόλου, εξετάστηκαν στο Λούβρο και έπειτα από χημικές αναλύσεις αποδείχθηκε ότι συνδέονται με την Αρχαία Κολχίδα, μαζί με άλλα ευρήματα που τοποθετούνται χρονικά στη Μυκηναϊκή εποχή.

 Ταυτόχρονα προέκυψε πως η «Αργώ» δεν είχε ποτέ «κατακτητικό» σκοπό αλλά το ταξίδι της είχε εξερευνητικό χαρακτήρα αφού επιδίωκε την αναζήτηση ορυκτού πλούτου και στόχευε στην αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Γι΄ αυτό και πλέον η «Αργώ», βάσιμα σηματοδοτεί το καράβι της Ειρήνης και της συνεργασίας και με αυτόν το συμβολισμό θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Βόλο και τη Λάρισα το 2013.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Γεωργία συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της χώρας κ. Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υποδοχής της «Αργούς» στο λιμάνι του Βατούμι. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις μας με τα Σωματεία των ομογενών μας στη Γεωργία, που εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στην Ελλάδα για την στήριξη που τους παράσχει ενώ δεχθήκαμε και την υποβολή αιτημάτων, για την ικανοποίηση των οποίων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.

 Η συνολικά επιτυχής έκβαση του ταξιδιού, παρά της γειτονικές αντιδράσεις ως προς τη διέλευση της «Αργούς» από το Βόσπορο, δικαιώνει τελικά τις επίμονες προσπάθειες μας και την πρωτοβουλία που ανέλαβε Βουλή των Ελλήνων, που εξασφάλισε μαζί με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας & Οικονομικών και Εξωτερικών για τις πιστώσεις, την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του εγχειρήματος».

 Στην αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Αντώνης Καρπούζας, Νίκος Καντερές, Στάθης Κωνσταντινίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Παναγιώτης Σγουρίδης και Γρηγόρης Ψαριανός. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βόλου ήταν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts:

Comments