ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO

 

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO

Αναστηλωτικό «θαύμα» στην αρχαία Επίδαυρο Του Πάνου Θεοδωρακόπουλου ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

 ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια αναστήλωσής του, το μνημειώδες Πρόπυλο της αρχαίας Επιδαύρου «αναγεννήθηκε» από τα θραύσματά του και αποκαλύφθηκε χτες στα μάτια των επισκεπτών
Ύστερα από αιώνες δεσπόζει επιβλητικό στην Επίδαυρο το μνημειώδες Πρόπυλο, που αποτελούσε την κύρια είσοδο του τελετουργικού εστιατορίου στο αρχαιότερο θεραπευτικό κέντρο του κόσμου, το Ασκληπιείο. Το Πρόπυλο φέτος απέκτησε και πάλι σ΄ ένα τμήμα του την τρίτη του διάσταση προσφέροντας στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν ώς το ιερό για τις παραστάσεις στο φημισμένο αργολικό θέατρο μιαν ιδέα από την αίγλη του μοναδικού αυτού χώρου της αρχαιότητας.

Οι εργασίες στο Πρόπυλο εγκαινιάστηκαν το 1984 με οδηγό το σωζόμενο υλικό, οπότε άρχισε η μερική αναστήλωση του οικοδομήματος στο αρχικό του ύψος (12 μέτρα). Στην αναστήλωση χρησιμοποιήθηκαν διάσπαρτα αρχαία μέλη και νέο μάρμαρο με την κατάλληλη συγκόλληση σμιλευμένα με μεράκι, αφού και το μικρότερο κομμάτι αντιμετωπίσθηκε ως ξεχωριστό έργο τέχνης. Μια διαρκής μάχη με τον χρόνο, τη βροχή και τον ήλιο.

«Αρχικά αποκαταστάθηκε η βάση του κτιρίου και στη συνέχεια ανώτερα τμήματά του μέχρι και μέρος του αετώματος με τη χρήση αρχαίων και νέων αρχιτεκτονικών μελών ώστε να αποκτήσει την τρίτη του διάσταση και να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης το μέγεθος του μνημείου» εξηγεί η αρχιτέκτων Σίσσυ Κυριάκη, υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης του τελετουργικού εστιατορίου της Επιδαύρου.

Το εστιατόριο- γυμνάσιο, ένα μεγάλο κτίριο 69Χ75 μ. με αρκετές μεγάλες αίθουσες, κλίνες και εστίες από το άναμμα της φωτιάς στην αυλή, διαγράφεται με εντυπωσιακό περίγραμμα έπειτα από την επανένταξη εκατοντάδων αρχιτεκτονικών μελών τα οποία ήταν τριγύρω σκορπισμένα, οπότε διαπιστώθηκε ότι εκείνο που θεωρούνταν ως ρωμαϊκό τείχος ήταν στην πραγματικότητα μια μακρά υπόστυλη στοά για τους προσκυνητές.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης με αφορμή την αποκατάσταση του Πρόπυλου, «οι εργασίες στα μνημεία της Επιδαύρου είναι από τα δυσκολότερα αναστηλωτικά έργα. Στο επίκεντρο των επεμβάσεων βρίσκονται έξι μνημεία- τα δύο είναι το στάδιο και ο ναός του Ασκληπιού, η Θόλος, το φημισμένο κυκλικό οικοδόμημα, το Άβατον και το Πρόπυλο με το τελετουργικό εστιατόριο».

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι από τα αρχαιότερα ιατρικά κέντρα του κόσμου. Πέρα από το τεράστιο ιερό στέγαζε δεκάδες μνημεία που συνδύαζαν τον θρησκευτικό χώρο με τις ανέσεις ενός σύγχρονου θεραπευτηρίου, όπου παρέχονταν υπηρεσίες υδροθεραπείας, ψυχανάλυσης και δίαιτας παράλληλα με τις καθαρά ιατρικές πρακτικές.

 Tην συνέχεια μπορείτε να την διαβάσετε στο:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4529333

Want more of this? See these Posts:

  1. ΗΠΑ: Διορισμός υπευθύνου για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο
  2. Yποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
  3. Να κάνει την αρχή το Λούβρο και να ακολουθήσει το Βρετανικό
  4. Κοσοβάροι : Aν οι Σέρβοι πάρουν την Μιτρόβιτσα, το Κόσοβο θα πάρει τα Σκόπια
  5. Έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία ετοιμάζει το Λούβρο
Comments