Σενάρια για προσφυγή των Σκοπίων σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το όνομα

 

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως έχουν εξασφαλιστεί οι 128 απαραίτητες ψήφοι

Εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι με προσφυγή στην ετήσια Γ.Σ. του ΟΗΕ, από την οποία θα ζητήσει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα ως «Μακεδονία», έχοντας εξασφαλισμένες τις απαραίτητες 128 ψήφους, αποκαλύπτουν ΜΜΕ των Σκοπίων.

pegasus LARGE t 5351 OHE type11495 Σενάρια για προσφυγή των Σκοπίων σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το όνομα

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από το πριγκιπάτο της Ανδόρας, άλλες τέσσερις χώρες από την Αφρική και τη Νότια Αμερική είναι έτοιμες να κάνουν το ίδιο.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνομιλίες για το όνομα δεν καταλήξουν σύντομα σε αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να τεθεί τότε σε εφαρμογή.

Να σημειωθεί πάντως ότι κάθε χρόνο και πριν από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου, τα Σκόπια επαναφέρουν παρόμοια σενάρια για προσφυγή στον ΟΗΕ, και τα ΜΜΕ φιλοξενούν σχετικές δηλώσεις πολιτικών, νομικών και διπλωματών φέρνοντας στην επικαιρότητα το θέμα.

Αυτή τη φορά δημοσιεύονται δηλώσεις του Σέρβου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Ιγκόρ Γιάνεβ, που συμμετείχε και στην ομάδα των νομικών οι οποίοι συνέταξαν την προσφυγή της Σερβίας στο δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Αυτός φέρεται να έχει δηλώσει ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ, που έκανε αποδεκτή την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ (FYROM), είναι παράνομο και ότι το δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση προσφυγής για το θέμα του ονόματος θα γνωμοδοτήσει υπέρ των Σκοπίων, ενώ η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με τη βοήθεια των αδεσμεύτων θα εκδώσει νέο ψήφισμα κάνοντας δεκτή τη χώρα στον Οργανισμό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πάντως αρκετοί είναι αυτοί στα Σκόπια, και ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της χώρας και σήμερα αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που δεν προκρίνουν κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι η παραπάνω διαδικασία με την προσφυγή στη Χάγη θα είναι χρονοβόρα, ενώ αντίθετα σήμερα πολιτική αναγκαιότητα είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.


Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Σύσταση Δρούτσα στον Επίτροπο Φούλε για το όνομα της ΠΓΔΜ
  2. Ιβανόφ: Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση για το όνομα
  3. Νέα επίθεση Γκρούεφσκι κατά Ελλάδας για το όνομα των Σκοπίων
  4. Τα… σενάρια made in USA για το μέλλον του πλανήτη!
  5. Νέα “μαχαιριά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το όνομα των Σκοπίων

Comments are closed.