Κινητικότητα για την ονομασία των Σκοπίων

Κινητικότητα για την ονομασία των Σκοπίων

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sitel και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Spic, ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, κ. Ζόραν Γιόλεβσκι, εντός των ημερών θα μεταβεί στα Σκόπια προκειμένου να συμμετάσχει σε συμβουλευτικές διαβουλεύσεις με την κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι στιγμής, από την κρατική ηγεσία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δεν υπήρξε καμιά επίσημη πληροφορία σχετικά με την πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή., ενώ όσον αφορά τη στάση των δύο πλευρών τα προαναφερόμενα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ σημειώνουν ότι, αντίθετα με τη μεγάλη αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Νίμιτς αναχωρώντας από τα Σκόπια και την Αθήνα, «οι δύο πλευρές στο μεσοδιάστημα εξέφρασαν, όπως φάνηκε τουλάχιστον, περιχαρακωμένες και αδιάλλακτες θέσεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο ρεπορτάζ του Sitel, στην εν λόγω συνάντηση του κ. Γιόλεβσκι με τον Πρόεδρο κ. Ιβάνοβ, τον Πρωθυπουργό κ. Γκρούεβσκι, τον ΥΠΕΞ κ. Μιλόσοσκι και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, κ. Αντέμι, ο διαπραγματευτής της χώρας θα λάβει τις τελικές κατευθύνσεις σχετικά με την θέση της ΠΓΔΜ έναντι της τελευταίας πρότασης του ειδικού διαμεσολαβητή, κ. Νίμιτς.

*******

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Vecer, όπου σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις της κρατικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθεί η απάντηση που θα δοθεί στην πρόταση που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, φέρει τους τίτλους: «Την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι συνομιλίες στη χώρα σχετικά με την τελευταία πρόταση του Νίμιτς / Ο Γιόλεβσκι στα Σκόπια, σε τελευταίες συμβουλευτικές διαβουλεύσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γιόλεβσκι θα μεταβεί από την Ουάσιγκτον στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει κατευθύνσεις από την κρατική ηγεσία της ΠΓΔΜ, πριν ενημερώσει τον κ. Νίμιτς, περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός ή τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρεται, σχετικά με την θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασής του.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, η οποία, όπως και ο ίδιος είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Σκόπια και Αθήνα, αποτελεί ουσιαστικά τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης που είχε καταθέσει πέρυσι τον Οκτώβριο, συστήνεται διπλή φόρμουλα όσον αφορά στη χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republic of North Macedonia): το νέο όνομα να αφορά τη διεθνή χρήση, ενώ το συνταγματικό όνομα να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις διμερείς επικοινωνίες. Ωστόσο, γίνονται συστάσεις, στα Ηνωμένα Έθνη, οι χώρες να χρησιμοποιούν το νέο όνομα. Όσον αφορά στην εθνική ταυτότητα, ο κ. Νίμιτς πρότεινε δύο επιλογές: Σύμφωνα με την πρώτη, η γλώσσα και η εθνική ταυτότητα να χαρακτηριστούν ως «μακεδονική», αλλά οι όροι να αναγράφονται με λατινική γραφή (“makedonski”), ενώ, σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή, ως εθνική ταυτότητα και γλώσσα να σημειώνεται, εντός παρενθέσεως,: “Macedonian” και εν συνεχεία να αναγράφεται το σύνθετο όνομα της χώρας, δηλαδή: (Macedonian) Republic of North Macedonia.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζει συνεχώς πως για την ίδια είναι αποδεκτό μόνον ένα όνομα για όλες τις χρήσεις. Και η επίσημη Αθήνα θα πρέπει να ενημερώσει έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός ή τις αρχές Σεπτεμβρίου τον κ. Νίμιτς σχετικά με τη θέση της όσον αφορά στην πρόταση του Ιουλίου, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ” ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Σύμφωνα με χθεσινό ανακοινωθέν του «Παγκόσμιου “Μακεδονικού” Κογκρέσου», η Ελληνική Διοίκηση, δύο φορές (το 1977 και το 1982), σε Διασκέψεις του ΟΗΕ, δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το όνομα «Μακεδονία» και το “μακεδονικό” αλφάβητο. Τα υιοθετηθέντα Ψηφίσματα, υπογραμμίζει η εν λόγω Οργάνωση στο σχετικό ανακοινωθέν, έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ, ενώ έχουν δημοσιευτεί και στην ελληνική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Συγκεκριμένα, το Ανακοινωθέν αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1977 για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομασιών, η Ελλάδα αποδέχθηκε το Ψήφισμα της Διάσκεψης, δίχως επιφυλάξεις. Το 1982, στο πλαίσιο της 4ης Διάσκεψης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, η Ελλάδα στήριξε όλα τα σχετικά Ψηφίσματα της Διάσκεψης για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομασιών και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούσαν στην απαλοιφή των εξωνυμίων και την τυποποίηση των εθνικών τοπωνυμιών. Το 1982, στη Γενεύη, η Ελλάδα παρουσίασε γεωγραφικούς χάρτες της επικράτειάς της, όπου δεν υπήρχε καμία περιοχή, καμία περιφέρεια του ελληνικού κράτους που έφερε το όνομα “Μακεδονία”. Κάτι τέτοιο συνέβη το 1988».

Το ίδιο θέμα προβάλλεται και από τις εφημερίδες Vecer, Vreme, Nova Makedonija.

ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Η εξέταση της περιοδικής Έκθεσης για την Ελλάδα από την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ απασχολεί και σήμερα μέρος των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ:

  • Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik, που φέρει τους τίτλους «Οι Έλληνες ανίσχυροι ενώπιον των Εκθέσεων για τους “Μακεδόνες”», υπογραμμίζεται ότι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Γενεύη, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται όλο και πιο συχνά στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών. «Εμείς, ως κόμμα, θεωρούμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια στις Εκθέσεις αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών αναφέρεται όλο και περισσότερο η κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της “μακεδονικής” μειονότητας. Είναι σημαντικό ότι στις Εκθέσεις αυτές περιγράφεται και καταγράφεται ο ανεπαρκής σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα», δήλωσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το Ουράνιο Τόξο. Περαιτέρω, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο εισηγητής για την Ελλάδα και ειδικός της Επιτροπής του ΟΗΕ, κ. Χοζέ Λίντγκρεν Αλβές, θεωρεί ότι για να προστατευτούν τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει επίσημη αναγνώριση της μειονότητας. «Το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη χρήση της διαλέκτου ή της μητρικής τους γλώσσας», είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Αλβές. Από το Ουράνιο Τόξο, προστίθεται στο δημοσίευμα, σημειώνουν ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γενεύη χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλοι όροι και προθέματα, όπως: «Σλαβομακεδόνες», αντί του όρου «Μακεδόνες». Συγκεκριμένα, ο κ. Αλβές διευκρίνισε ότι το πολιτικό κόμμα των «Σλαβομακεδόνων» είναι αποδεκτό και ότι έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Από το Ουράνιο Τόξο, καταλήγει το δημοσίευμα, σημειώνουν επίσης ότι στους διεθνείς θεσμούς δεν πρόκειται εύκολα να υπάρξει ιδανική Έκθεση, καθώς πολύ πιο επιτυχώς προωθεί τα συμφέροντά του ένα κράτος, παρά μια μειονότητα. «Ωστόσο, υπάρχει πρόοδος. Πριν από 20 χρόνια μία μειονότητα δεν μπορούσε να δραστηριοποιηθεί, ούτε να προωθήσει τα συμφέροντά της», εξήγησαν, σύμφωνα με την “Dnevnik”, από το Ουράνιο Τόξο.
  • Πρωτοσέλιδο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija, που τιτλοφορείται: «Η Ελλάδα με την ίδια ασπίδα κατά της κριτικής για τη “μακεδονική” μειονότητα», αναφέρει ότι η Ελλάδα, χρόνια τώρα, με την ίδια δικαιολογία, ότι δηλαδή «στη Βόρεια Ελλάδα ζει μικρή ομάδα ανθρώπων που παράλληλα με την ελληνική γλώσσα ομιλούν και σλαβικό ιδίωμα και που με την χρήση του όρου “μακεδονικός, ή, ό” οικειοποιούνται το όνομα και την ταυτότητα 2 εκατομ. Ελλήνων Μακεδόνων» αμύνεται των παρατηρήσεων και συστάσεων πολλών Οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που της ζητούν να αναγνωρίσει τη “μακεδονική” μειονότητα. Εδώ και αρκετά χρόνια οι Εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003-2009), του ΟΗΕ, του State Department και της Διεθνούς Αμνηστείας εμπεριείχαν τις ίδιες παρατηρήσεις που μέχρι και σήμερα επαναλαμβάνονται προς την Αθήνα. Οι Ελληνικές Αρχές, ωστόσο, σχολιάζει το δημοσίευμα, δεν νιώθουν καμία άσκηση πιέσεων από τους ανωτέρω Οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι στις Εκθέσεις που κοινοποιούνται κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται οι ίδιες συστάσεις.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija, για περισσότερα: http://www.anixneuseis.gr/?p=3426

Related posts:

Comments