100χρονα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

100χρονα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

13 Αυγούστου 2009 (10:15 UTC+2)

 
  
της Διαμαντένιας Ριμπά

 Στην πόλη του Τορόντο, οικονομική «πρωτεύουσα» του Καναδά και ένα από τα πλέον πολυπολιτισμικά αστικά κέντρα του κόσμου, οι ομογενείς μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Φέτος γιορτάζουν μια σημαντική επέτειο: τα εκατοντάχρονα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο, όπου σήμερα ζούνε πάνω από 150.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες. Οι εκδηλώσεις ξεκινήσανε το Φεβρουάριο, με παραστάσεις της «Νεφέλης», το πολυβραβευμένο πρωτοποριακό Θεατρικό Σχήμα της Κοινότητας, με το έργο «Η βαλίτσα», αφιερωμένο στους πρώτους έλληνες μετανάστες.

 «Χιλιάδες άτομα ήρθανε να δούνε την παράσταση και κανείς δεν έφυγε με στεγνά μάτια. Αυτή είναι η πραγματικότητα: με μία βαλίτσα, με λίγα υπάρχοντα, αλλά γεμάτοι «όνειρα και οράματα», οι έλληνες που ήρθαν στον Καναδά φρόντισαν να στεριώσουν στον ξένο τόπο, που έμελε να γίνει δεύτερη πατρίδα, χωρίς όμως να απολέσουν την ελληνικότητά τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Τορόντο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Κωνσταντίνος Μενεγάκης. Και προσθέτει: «Η βάση που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες των ελληνικών κοινοτήτων, όπως αυτή του Μόντρεαλ, του Τορόντο, του Βανκούβερ, άντεξε στο χρόνο, ώστε σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό εκατό χρόνια μετά, να είμαστε σε θέση να μιλάμε για μία πολύτιμη, διαχρονική προσφορά των κοινοτήτων στον Ελληνισμό του Καναδά».

 Με υπερηφάνεια μας αναφέρει ο κ. Μενεγάκης, ότι οι έλληνες μετανάστες έκαναν το παν να δούνε τα παιδιά τους να προκόβουν. Έτσι, στις μέρες μας, οι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ελληνοκαναδοί εμφανίζουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και προοδεύουν σε όλους τους τομείς: στον ακαδημαϊκό, στον επιχειρηματικό, στην πολιτική. Και κάτι ακόμα: η ελληνική παροικία στον Καναδά (περίπου 400.000 άτομα) είναι από τις πιο ενταγμένες και έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο, σε σύγκριση με άλλες ελληνικές παροικίες ανά τον κόσμο.

 Ο κ. Μενεγάκης επισημαίνει και στην προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης και του Μητροπολίτη Σωτήριου, με τον οποίο υπάρχει καλή συνεργασία, που συμβάλλει στην ενότητα του ελληνισμού.

 Βραβευμένος από τη Βασίλισσας Ελισάβετ

Γεννημένος ο ίδιος στον Καναδά, με ρίζες από τη Σκούρα, Λακωνίας και Πλατάνα, Σπάρτης, απ΄ όπου έφυγαν για τον Καναδά, το 1956, οι γονείς του Γιάννης Μενεγάκης και Παναγιώτα Μπίσα, ο κ. Μενεγάκης, είναι σήμερα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Για το κοινωφελές έργο του και την εθελοντική του προσφορά, τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 2002 με το Ιωβηλαίο Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

 Έχοντας ασχοληθεί, από να νεανικά του χρόνια, με τα κοινά της ομογένειας, ο κ. Μενεγάκης εκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Κοινότητας, ανελλιπώς, από το 1999. Από το 2006 είναι Συντονιστής της νεοσυσταθείσας Περιφέρειας Καναδά του ΣΑΕ.

Το ότι γεννήθηκε έλληνας είναι «ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί», δηλώνει και θεωρεί χρέος του να προσθέσει το «δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα των ελλήνων του Καναδά, όπου η ελληνική φλόγα καίει δυνατά». Η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή του, όμως, είναι η οικογένειά του και νιώθει ευτυχής που μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με την Καναδή σύζυγο του, Γκελ, και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχάλη και την Αλίκη, που μιλούν άψογα τα ελληνικά.

Ένας δυναμικός Οργανισμός

 Η κοινότητα του Τορόντο, η πολυπληθέστερη του Καναδά, με εγγεγραμμένα πάνω από 15.000 τακτικά μέλη, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, ελληνική κοινότητα στη διασπορά. Πρόκειται για τον σημαντικότερο οργανισμό της ομογένειας στη χώρα αυτή, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 240 εθνικο-τοπικών συλλόγων του Τορόντο, να εκπροσωπούνται σε αυτόν. Διοικείται από 36 Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από τα μέλη του οργανισμού, και από 3 αντιπροσώπους εθνικο-τοπικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο.

Με προϋπολογισμό 4. εκ. δολάρια για τα λειτουργικά της έξοδα, η Κοινότητα αναπτύσσει πολύτιμο έργο και χαίρει εκτίμησης των ευρύτερων καναδικών φορέων. Προσφέρει πολλά προγράμματα και υπηρεσίες στην παροικία: κοινωνικής ενσωμάτωσης, θρησκευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες για ηλικιωμένους, τη νεολαία, γυναικεία θέματα, ελληνόγλωσση παιδεία, αθλητισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ έχει και δύο υποδειγματικά γηροκομεία, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. δολάρια.

 Πως τα καταφέρνουν; Δεν είναι εύκολο, θα μας πει ο κ. Μενεγάκης, αλλά η παροικία είναι φιλότιμη και βοηθάει γιατί βλέπει τη σοβαρότητα του έργου που επιτελείται και πως τα χρήματα «πιάνουν τόπο».

 «Το πιο σπουδαίο τμήμα είναι αυτό της Παιδείας», τονίζει ο κ. Μενεγάκης. «Διδάσκουμε στα παιδιά μας ελληνόγλωσση παιδεία, πολιτιστικά προγράμματα, ιστορία, γεωγραφία… Τα μαθήματα, εκτός από το χώρο της κοινότητας, διδάσκονται και σε 18 ημερήσια καναδικά σχολεία, όπου η κοινότητα νοικιάζει αίθουσες, ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι Έλληνες του Τορόντο».

 Στις περίπου 110 τάξεις, στα απογευματινά και σαββατιανά σχολεία της Κοινότητας, φοιτούν πάνω από 1.700 μαθητές, τους οποίου διδάσκουν 80 εκπαιδευτικοί, μεταξύ αυτών και πέντε αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Στα δε χορευτικά συγκροτήματα της Κοινότητας συμμετέχουν πάνω από 1.500 παιδιά και νέοι.

 Από το Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων θα ενταχθεί ειδικό μάθημα για τα 100χρονα της Κοινότητας, ενώ έχουν ήδη διοργανωθεί εκθέσεις ζωγραφικής, απ΄ όπου βγήκε και το λογότυπο της επετείου.

 Νέο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο

 Βασικός στόχος της διοίκησης της Κοινότητας είναι η ανέγερση του Νέου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Τορόντο, καθώς το υπάρχον «Πολυμενάκειο» δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη των αναγκών. Με πρωτοβουλία του κ. Μενεγάκη, η Ελληνική Κοινότητα προέβη στην αγορά μιας έκτασης τεσσάρων εκταρίων στο Τορόντο. Ο ίδιος μεσολάβησε για την εξασφάλιση επιχορηγήσεων από τις κυβερνήσεις του Οντάριο και του Καναδά, συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (που απαρτίζεται από ομογενείς επιχειρηματίες), για την ενίσχυση του σχεδίου. Η κατασκευή του κτηρίου, συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών ποδιών, έχει ήδη αποπερατωθεί κατά το 75%.

 «Το Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας θα δώσει μία νέα ώθηση στα θέματα του ελληνισμού και κυρίως στην προσέγγιση της νέας γενιάς», σημειώνει ο κ Μενεγάκης. Ελπίζουμε ότι η νέα αυτή προσπάθεια θα αποδώσει για δεκάδες χρόνια και ότι 100 χρόνια μετά κάποιοι άλλοι θα είναι στο «τιμόνι» της κοινότητας και θα μιλάνε με την ίδια υπερηφάνεια και εθνική συνείδηση, όπως εμείς σήμερα».

 Ταυτόχρονα, επισημαίνει, το Κέντρο θα «σφραγίσει» την ύπαρξη της δύναμης των ελλήνων στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, μία χώρα διεθνώς ισχυρή και η ομογένεια προσπαθεί να έχει συνεργασία με κάθε κυβερνήσει του Καναδά, ώστε «να εξασφαλίζει συμμαχίες για τα εθνικά μας θέματα», όπως τονίζει ο κ. Μενεγάκης. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο έχει καλλιεργήσει αυτές τις σχέσεις ειδικότερα με την κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας Ελλάδας -Καναδά και Κύπρου Καναδά.

 Πάνω από 1.300.000 καναδοί στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Danforth

 Μέσα στην πόλη των 4,5 εκ. ανθρώπων, οι ομογενείς μας έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και με ετήσιο Φεστιβάλ της Ελληνικής Γειτονιάς της οδού Danforth (Ντάνφορθ), που είναι και το μεγαλύτερο στον Καναδά. Φέτος, από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου, στην ελληνική υπαίθρια γιορτή προσήλθαν πάνω από 1.300.000 καναδοί, για να απολαύσουν τα ποικίλα πολιτιστικά προγράμματα και να γευτούν εδέσματα της ελληνικής κουζίνας.

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Danforth η πλειοψηφία των 450 και πλέον επιχειρήσεων είναι ελληνικές. Άλλωστε οι ομογενείς επιχειρηματίες έχουν το δικό τους Επιμελητήριο στο Τορόντο.

 Στη Danforth γίνονται κάθε χρόνο και οι μεγάλες παρελάσεις του ελληνισμού για την 25 Μαρτίου, αλλά και την 28η Οκτωβρίου, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλη ελληνική παροικία της διασποράς.

 Οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Κοινότητας θα κορυφωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στην κεντρική εκδήλωση θα παραβρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι από τον Καναδά και την Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

 Ιστορική διαδρομή των Ελλήνων στον Καναδά

 Ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στον Καναδά, γύρω στα 1562, ήταν ο Jean de Fuca από την Κεφαλονιά (Ιωάννης Φώκας- το αληθινό όνομα του οποίου ήταν Απόστολος Βαλεριανός), ναυτικός-εξερευνητής για λογαριασμού του ισπανικού θρόνου. Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, φαίνεται πως οι πρώτοι Έλληνες, που θα μεταναστεύσουν και εντέλει θα ιδρύσουν τις πρώτες παροικίες, αρχίζουν να καταφθάνουν μετά την δημιουργία του ελληνικού κράτους το 1830.

 Οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν στο Κεμπέκ και εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στα 1850. Πενήντα πέντε χρόνια μετά, στις 25 Ιανουαρίου 1905, γίνεται η πρώτη οργανωμένη συνάθροιση Ελλήνων στο Μόντρεαλ για την αντιμετώπιση των εθνικό-θρησκευτικών τους αναγκών, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 1906 γίνεται η πρώτη Ελληνική Ορθόδοξη λειτουργία. Λίγους μήνες μετά, το 1907, ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ.

 Δύο χρόνια αργότερα ιδρύεται το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στον Καναδά, με την ονομασία «Πλάτων». Στις 15 Δεκεμβρίου 1910 τελούνται τα θυρανοίξια της πρώτης Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας του Μόντρεαλ, «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», που είναι και η πρώτη ιδιόκτητη εκκλησία της Κοινότητας. Ο πρώτος ελληνικός εθνικοτοπικός Σύλλογος που ιδρύεται είναι η «Κρητική Αδελφότητα του Μόντρεαλ» το 1912. Ο ελληνισμός του Μόντρεαλ θα γίνει το υπόδειγμα για την οργανωτική δομή των ελλήνων και στον υπόλοιπο Καναδά και το πρώτο κέντρο του ελληνισμού.

 Παρόμοια πορεία ακολουθούν οι Έλληνες που φθάνουν και στα υπόλοιπα μέρη του Καναδά. Στο Τορόντο ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα το 1909 και αγόρασε, ένα χρόνο αργότερα, την δική της εκκλησία, τον «Άγιο Γεώργιο». Στο Βανκούβερ η Ελληνική Κοινότητα ιδρύθηκε το 1927. Μέσα σε περίπου 30 χρόνια, από το 1910 έως το 1940, ιδρύθηκαν και άλλες μικρότερες Ελληνικές Κοινότητες σε διάφορες πόλεις του Καναδά: Χάλιφαξ, Κεμπέκ, Ότταβα, Έντμοντόν και κ.ά.

 Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων προς τον Καναδά παρατηρείται από το 1950 ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Την εποχή εκείνη, με την έκρυθμη και ασταθή πολιτική κατάσταση στο Κεμπέκ, το κέντρο του Ελληνισμού μετατοπίστηκε στο Τορόντο που αναπτύχτηκε ραγδαία σε όλους τους τομείς, τόσο τους παραγωγικούς όσο και τους πολιτιστικούς.

 Σήμερα οι Έλληνες του Καναδά, στην πλειονότητά τους, έχουν διαπρέψει και χαίρουν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν την γλώσσα, στις περισσότερες περιπτώσεις μία τέχνη, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανέπτυξαν έντονη επιχειρηματική και κοινωνική δράση. Αποτελούν πλήρως ενταγμένες μονάδες της Καναδικής κοινωνίας, χωρίς όμως να έχουν πολιτιστικά αφομοιωθεί, διατηρώντας την δική τους ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά.

 Οι ελληνικές οικογένειες, λόγω της οικονομικής τους ευημερίας και γενικής αποκατάστασης, σήμερα έχουν μετακινηθεί στα προάστια των πόλεων όπου διαμένουν, έχοντας πλέον απομακρυνθεί από τις συνοικίες – γκέτο που είχαν δημιουργήσει.

 Φωτο: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο Κ. Μενεγάκης με τον Πρωθυπουργό της Επαρχίας Οντάριο του Καναδά

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7005

Related posts:

Comments