Βούλγαρος υπουργός: «Και εκεί- (στα Σκόπια)- Βουλγαρία είναι»

Βούλγαρος υπουργός: «Και εκεί- (στα Σκόπια)- Βουλγαρία είναι»

Η εφημερίδα «ΚΛΑΣΑ» καταχωρεί συνέντευξη του Βούλγαρου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιου για τους Βούλγαρους του εξωτερικού, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, στην οποία κληθείς να απαντήσει αν φοβάται να επισκεφθεί την πΓΔΜ εξαιτίας της φανερά αρνητικής αντίδρασής της στην τοποθέτησή του στην υπουργική καρέκλα, δηλώνει: «Την έχω συνηθίσει πλέον αυτή τη στάση των «μακεδονικών ΜΜΕ», που δεν κατανοούν ότι ασχολούμαι με τους Βούλγαρους στο εξωτερικό και όχι με Μακεδόνες, Σέρβους κ. α. Για ν’ αντιδρούν έτσι, σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι ότι είναι Μακεδόνες, απλώς δεν έχουν σκεφθεί καλά τα πράγματα. Δήλωσα δημόσια ότι θ’ ασχοληθώ μόνο με τους Βούλγαρους στο εξωτερικό και αυτές θα είναι οι αρμοδιότητές μου».

Ερωτηθείς αν θα υποστήριζε την έκδοση στην πΓΔΜ βουλγαρικού περιοδικού από «Μακεδόνες» Βούλγαρους, κάποιοι από τους οποίους θεωρούν ότι η Βουλγαρία δεν  συμβάλει καθόλου στην κυκλοφορία βουλγαρικών εφημερίδων και περιοδικών στην πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ σημειώνει, ότι «πρέπει να δούμε ένα τέτοιο περιοδικό σε τι επίπεδο είναι, ποιο το περιεχόμενό του κ.λ.π. και αν είναι καλό, γιατί όχι; Οι εφημερίδες είναι ιδιωτικές και οι εκεί εκδότες λένε ότι δεν τους συμφέρει. Στην Ελλάδα, π. χ. προκαλεί έκπληξη ο μεγάλος αριθμός βουλγαρικών εφημερίδων και σε πολλές πόλεις μάλιστα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Ίσως το βουλγαρικό κράτος θα έπρεπε να αναλάβει τα μεταφορικά έξοδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει ένας υπουργός, αρκεί να πείσει τους αρμόδιους ώστε να διατεθούν οι πόροι».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί μέχρι τώρα η Βουλγαρία δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στους Βούλγαρους στη «Μακεδονία», ο Β/υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τους Βούλγαρους στο εξωτερικό, αναφέρει ότι «μέχρι πρόσφατα ο κύριος στρατηγικός στόχος της Βουλγαρίας ήταν η ένταξή της στην ΕΕ και ένας από τους όρους γι’ αυτό ήταν να μην έχει θεμελιώδη και εκκρεμή προβλήματα με γειτονικά κράτη. Η Βουλγαρία δεν ασχολούνταν με την «Μακεδονία» και δεν υποστήριζε την αυθόρμητη διαδικασία επαναβουλγαροποίησης που ξεκίνησε εκεί. Ως αποτέλεσμα, η «μακεδονική» πλευρά υιοθέτησε επιθετική στάση και δημιούργησε  πρόβλημα με το ΟΜΟ «Ίλιντεν», την αναγνώριση «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας και η Βουλγαρία βρέθηκε σε αμυντική θέση. Μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, κάποιοι Βούλγαροι επίσημοι, όπως ο Πρόεδρος, έτριξαν δόντια, αλλά η γραμμή δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Συνεχίσαμε να επαναλαμβάνουμε σαν τους παπαγάλους ότι στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη «Μακεδονία» στην ευρω-ατλαντική πορεία της, δίχως να θέτουμε οποιουσδήποτε όρους».

Στην ερώτηση: «Θα εργαστείτε για το άνοιγμα βουλγαρικών πολιτιστικών κέντρων στην Ελλάδα, στη βάση των καλών γειτονικών σχέσεων που έχουμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, σε περιοχές με τους λεγόμενους σλαβόφωνους Έλληνες και Βούλγαρους;», ο κ. Ντιμιτρόφ δίνει την εξής απάντηση:

«Η Ελλάδα δεν θέτει εμπόδια. Στη χώρα δημιουργούνται βουλγαρικά σχολεία, έστω και κυριακάτικα. Η Ελλάδα βοηθάει καθοριστικά. Δώρισε ολόκληρη εκκλησία στους Βούλγαρους. Αυτή ήταν μία εξαιρετική χειρονομία της Αθήνας. Και οι Έλληνες έχουν δίκιο. Δεν πρέπει αυτοί να διαθέτουν πόρους για σχολεία, εμείς πρέπει να τους διαθέσουμε. Για την Ελλάδα είναι καλύτερα να υπάρχουν στη χώρα γνήσιοι Βούλγαροι και όχι επινοημένοι «Μακεδόνες» που προβάλουν και αξιώσεις. Το μπαλάκι είναι μπροστά στην πόρτα μας, διότι οι άνθρωποί μας εκεί είναι φτωχοί, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι μετανάστες και οι ντόπιοι Βούλγαροι δεν είναι, επίσης, πλούσιοι».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν στα Σκόπια θα υπάρξει, Για περισσότερα   http://www.anixneuseis.gr/?p=3429

Related posts:

Comments
Μιλτος Μ. says:

Εαν οι Σλαυομακεδονες δεν θελουν να γινουν και να αυτοπροσδιοριζονται σαν Βουλγαροι, καλα κανουν, δεν θα τους πω εγω να γινουν Βουλγαροι. Το προβλημα που εχουμε μαζι τους ειναι να ΜΗΝ ειναι “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ”. Το να ονομαστουν Σλαυομακεδονες, ετσι συνθετα, θα ηταν το βελτιστο και εκει πρεπει να το πολεμουμε. Ουτε Βορεια ουτε Ανω ουτε αριστεροδεξια μακεδονια, αλλα Σλαυομακεδονια. Αλλιως θα καταληξουν σε διαλυση και ενσωματωση σε μεγαλη Αλβανια και μεγαλη Βουλγαρια αντιστοιχα. Δεν μας συμφερει αυτο αλλα ουτε και στους Σκοπιανους. Ουτε και θα υπαρξει λυση με το κοπροσκυλο αυτο, τον Γκρουεβσκη.