Καταστροφή Τροίας: σεισμός ή τσουνάμι;


Ελληνοτουρκική έρευνα για τα αίτια της καταστροφής της αρχαίας ξακουστής πόλης

Έλληνες και Τούρκοι γεωλόγοι ερευνούν τον μύθο και την πραγματικότητα Εργαστήρια του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στην πυρηνική φυσική, μαζί με σύγχρονα συστήματα νέων τεχνολογιών επιστρατεύονται για να φωτίσουν πλευρές της έρευνας
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε ερευνούν την καταστροφή της Τροίας. Είναι αλήθεια η εκδοχή του Ομήρου, ότι η ιστορική πόλη καταστράφηκε από σεισμό; Έγινε τσουνάμι, ή πλημμύρα; Υπήρχε ως παραλιακή πόλη; 6000 χρόνια μετά ειδικοί ερευνητές των δύο χωρών συμπράττουν σ’ ένα πρόγραμμα διερεύνησης των δεδομένων κάνοντας τομές, αναλύοντας τα εδάφη, μελετώντας τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν αναζητώντας σαφείς απαντήσεις σ’ ένα χώρο όπου γράφηκε η πιο ρομαντική ερωτική ιστορία. Μία περιοχή που διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και ένα από τα σπουδαιότερα πολεμικά έπη στην ιστορία της αρχαιότητας, ο Αχιλλέας, η ωραία Ελένη, ο δούρειος ίππος, μεγάλες μάχες, πολύτιμοι θησαυροί.

Οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να ψάχνουν. Μια τέτοια συνεργασία αποτυπώνουμε σήμερα του τμήματος Γεωλογίας του προέδρου του καθηγητή Σπύρου Παυλίδη και Α. Χατζηπέτρου από το ΑΠΘ και του τμήματος του πανεπιστημίου Τσανάκαλε της Τουρκίας και των καθηγητών Ateş Ö., Bekler T., Demirci A., Ekinci Y.L., Elbek Ş., Gündoǧdu Y., Köse O., Özden S., Şengül E., Tutkun S.Z, Ulugergeli E. (Çanakkale University, Τουρκία), Kürçer A. MTA, Τουρκίας. Κύριε Παυλίδη, τα γεωαρχαιολογικά και αρχαιοσεισμολογικά προβλήματα στην αρχαία Τροία, ένα χώρο πολύ ενδιαφέροντα, όπου υπάρχει μία σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων ερευνώντας τον μύθο; -Όπως είπατε η Τροία μύθος και πραγματικότητα. Εμείς διερευνούμε την πραγματικότητα. Δηλαδή τόσο την αλλαγή του ομηρικού τοπίου από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, γιατί ο Όμηρος μας έχει αφήσει πάρα πολύ καλές και λεπτομερείς περιγραφές, όσο και τις ενδείξεις έως αποδείξεις που έχουν αρχαιολόγοι ότι η Τροία καταστράφηκε από έναν τουλάχιστον μεγάλο σεισμό, ίσως και περισσότερους.

H συνέχεια στο Echedoros Blog


Related posts:

Comments