Έρχονται σημαντικότατες αλλαγές στην Wikipedia!

 

Nohat logo nowords bgwhite 200px Έρχονται σημαντικότατες αλλαγές στην Wikipedia!

H Wikipedia, η πιο δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να αλλάξει φιλοσοφία. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες απο την Wikimedia Foundation, δηλαδή την εταιρία που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι ιδρυτές της Wikipedia προσανατολίζονται στο εγγύς  μέλλον να καταργήσουν την ελεύθερη συγγραφή των λημμάτων από εθελοντές συντάκτες. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν αμισθί 20.000
περίπου  «λογοκριτές»
οι οποίοι θα επιμελούνται όλα τα κείμενα προτού δημοσιευθούν στην “Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια”.

Με λίγα λόγια η κυρίαρχη και δημοφιλέστερη διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια αλλάζει πρόσωπο. Η μέχρι τώρα, “Ελεύθερη” και “Συμμετοχική” συνταγή επιτυχίας της Wikipedia που την έκανε τόσο δημοφιλή δείχνει να αλλάζει και να υιοθετείται η  φιλοσοφία που χαρακτηρίζει άλλες διαδικτυακές Εγκυκλοπαίδειες όπως η Knol της Google, η Citizendium και η Scholarpedia. Οι εν λόγω υπηρεσίες προσπαθούν να συνδυάσουν τον συντακτικό έλεγχο με τη συμμετοχικότητα και τη «συλλογική σοφία» με την αυθεντία, επιτρέποντας στο ευρύ κοινό να συνεισφέρει μεν, υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο περιορισμένου αριθμού εκλεκτών ειδημόνων δε.  Να υπενθυμίσουμε ότι ως τώρα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εγκυκλοπαίδειες, οι οποίες είναι γραμμένες από ειδικούς αλλά και πολλές φορές από τις ίδιες τις πηγές, η Wikipedia περιείχε ως τώρα άρθρα γραμμένα απο εθελοντές συντάκτες. 

Η νέα τροπή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για  κέντρα αποφάσεων που πιθανόν να βρίσκονται απο πίσω. Ήδη είχαν δημοσιευτεί πολλές καταγγελίες για άσκηση Λογοκρισίας σε άρθρα της Wikipedia απο Μυστικές Υπηρεσίες, Κυβερνήσεις αλλά και Εταιρίες.Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να επεκτείνουν την προπαγάνδα τους και στην Wikipedia
  2. Ελληνική Νίκη στην Wikipedia – To Λήμμα “Μακεδονία” επανήρθε στην αρχική του μορφή
  3. Τα καινούργια τζάκια του Ερντογάν έρχονται με ρόλο στην Θράκη
  4. Ποντιακή Βικιπαίδεια – Μια ακόμα αξιέπαινη προσπάθεια
  5. Νέα γκάφα ολκής για το Σκοπιανό ΜΙΝΑ – Ανακοίνωσε εκπρόσωπο της Σουηδίας στην Eurovision 20 ημέρες πριν οι Σουηδοί… αποφασίσουν!!!
Comments