Επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κα Ντόρα Μπακογιάννη

30 Αυγούστου 2009


Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη Υπουργείο Εξωτερικών Βασιλίσσης Σοφίας 2, 100 21 Αθήνα


Κυρία Υπουργέ,


Η επιστολή αυτή γράφεται με αφορμή την άδικη λεκτική επίθεση σας δημοσίως στην Ύπατο Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Νίνα Γκατζούλη και στην Πρόεδρο του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη κ. Αθανασία Μπίσκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον περασμένο Ιούλιο. Παρά το γεγονός ότι σας προσέγγισαν με φιλική διάθεση για να σας χαιρετίσουν στη γενέτειρά σας, στο πλαίσιο του 41ου Συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, δέχθηκαν την έντονη έκφραση της δυσαρέσκειά σας για την κριτική που, όπως ισχυρισθήκατε, σας άσκησαν οι Μακεδόνες του εξωτερικού κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων στο Λιτόχωρο Πιερίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ως μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο ουδέποτε ασκήσαμε κριτική στο πρόσωπό σας μέσα από τα επίσημα ψηφίσματα των συνεδρίων μας. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις και τα ψηφίσματα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και των λοιπών Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο διαφοροποιούνται από τις θέσεις και τις απόψεις που εσείς εκφράζετε. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από την ημέρα των ιδρύσεών τους οι Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγα του όρου να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Γνωρίζετε ότι η ακλόνητη αυτή θέση μας ταυτίζεται με τη βούληση του 85% του ελληνικού λαού.

Παρακολουθώντας τη διεθνή (Αμερικανική και Ευρωπαϊκή) συγκυρία είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη του θέματος και είναι αλήθεια ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την ηττοπαθή στάση του Υπουργείου Εξωτερικών. Για εμάς είναι αδιανόητες οι δηλώσεις και μάλιστα από εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, του τύπου «χάσαμε το παιχνίδι, επειδή 125 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’». Τα εθνικά κεκτημένα δεν αποτελούν και δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως «παιγνίδι». Η ηττοπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς «θρέφει» την αδιαλλαξία και αλαζονεία της γείτονος χώρας.

Η οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για την γείτονα χώρα είναι άκρως επικίνδυνη για τον Ελληνισμό. Σύνθετη ονομασία σημαίνει ότι ένα πολυεθνές, σλαβοαλβανικό επί το πλείστον, μόνον 18 χρόνων κράτος, θα μοιράζεται το αρχαίο όνομα της Μακεδονίας μας με τον ελληνισμό. Επιπλέον, η λέξη «Μακεδονία» μετά από 3000 χρόνια θα αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο κράτος βορείως της Μακεδονίας μας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος.

Είναι καιρός να εξηγήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για ποιον λόγο κατόρθωσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», όπως αναφερθήκατε στην συνάντηση σας με τις κυρίες Γκατζούλη και Μπίσκα στο Ηράκλειο, «από 125 κράτη» και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων και επέτρεψε αυτή την εξέλιξη. Είναι αδιανόητη η πρόσφατη αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από την Ινδία, μια χώρα στην οποία διδάσκεται η ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια διανόηση έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Τι μήνυμα δίνει στη γείτονα Τουρκία των 75 εκατομμυρίων όταν η Ελλάδα διαπραγματεύεται το όνομα «Μακεδονία» με τους Σκοπιανούς των 2 εκατομμυρίων; Σας υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία με την ενεργό, συνεπή και κατά συνέπεια επιτυχή πολιτική της, ξεπέρασε όλα τα νόμιμα εμπόδια όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και έχει καταφέρει όχι μόνον να εξισώσει πολιτικώς την ΤΔΒΚ, αλλά επιπροσθέτως να χτυπά τη θύρα της Ε.Ε. χωρίς να υποχωρεί για ό,τι κρίνει να εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια και συμφέροντά της.

Η πρωτοβουλία επιστολής προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από πανεπιστημιακούς αρχαιολόγους και ερευνητές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι ουδεμία απολύτως σχέση είχε με πρωτοβουλία του τέως πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλ. Μαλλιά και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ισχυρισθήκατε. Δεν είναι έργο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αντιθέτως ουδόλως αξιοποιήθηκε από αυτό. Θα λέγαμε μάλιστα ότι αγνοήθηκε με προκλητικά επιδεικτικό τρόπο με λαμπρή εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

Όταν η εν λόγω επιστολή περιήλθε στην προσοχή του κ. Πρέσβη Αλ. Μαλλιά από την Ελληνική Πρεσβεία της Τουρκίας, ανώτατο στέλεχος της Πρεσβείας επικοινώνησε μαζί μας αναρωτώμενος για την κίνηση αυτή των αρχαιολόγων. Του απαντήσαμε πως η επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια ανεξάρτητη -όπως και πραγματικά είναι- κίνηση των καθηγητών και ερευνητών της ιστορίας οι οποίοι προέρχονται από πανεπιστήμια κύρους πολλών χωρών. Η κίνηση αυτή των αρχαιολόγων δεν είχε πρόθεση την στήριξη της ελληνικής πλευράς αλλά τη διαφύλαξη του επιστημονικού τους αντικειμένου από αυθαίρετες παραχαράξεις.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους από το 1947 ήταν οι πρώτες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και τα σημερινά αδιέξοδα.

Η έκφρασή σας προς τις εν λόγω προέδρους των Μακεδονικών οργανώσεων ότι οι Ελληνες των ΗΠΑ «είναι αχάριστοι και ενεργούν από την ασφάλεια της Αμερικής» ήταν δυστυχώς ατυχής.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρεμβαίνουμε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, η οποία είναι ευθύνη της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως, έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ψηφοφόροι χωρών στις οποίες ζούμε -και πολλοί από εμάς πολίτες και ψηφοφόροι της Ελλάδος-, να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και τις απόψεις μας στα ψηφίσματα των Συνεδρίων μας και προς τις κυβερνήσεις μας για ένα θέμα που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εδαφική ακεραιότητα της γενέτειρας πατρίδας μας.

Οι ενέργειες της ομογένειας πρέπει να ενδυναμώνουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και όπως άλλωστε εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας μας έχουν διαβεβαιώσει, αποτελούν άλλοθι στις διαπραγματεύσεις της με την άλλη πλευρά. Επισυνάπτουμε το κείμενο του ψηφίσματος το οποίο διαβάστηκε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λυπούμεθα πολύ που εσείς απουσιάζατε από τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου μας, ώστε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο.


Μετά  τιμής,


Πρόεδρος Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την Υφήλιο & Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ενώσης ΗΠΑ Νίνα   Γκατζονλη


Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας

Δημήτρης Μηνάς


Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά

Χαράλαμπος Μουτουσίδης


Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης

Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων   Τσορμπατζόγλου,


Πρόεδρος Μακεδονικών Τμημάτων Αφρικής

Αμύντας Παπαθανασίου


Κοινοποίηση:

Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου Περιφερειάρχη ΣΑΕ ΗΠΑ κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την υφήλιο. σε συνεδρίαση του 10 Παγκοσμίου Συνεδρίου στο Λιτόχωρο Πιερίας που συνήλθε από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου του 2009 έχοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις στο κρατίδιο της Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Έντονα διαφωνούμε με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δεχθεί σύνθετη ονομασία πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
  2. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
  3. Προσμένουμε όπως η μόνιμη ονομασία της χώρας της Π.Γ.Δ.Μ θα εκφράζει την πολυεθνική της υπόσταση και θα επιτρέψει όλους του κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά, επομένως στο όνομα πρέπει να υπάρχει εθνολογικός προσδιορισμός.
  4. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της Π.Γ.Δ.Μ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του και να μην αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους.
  5. Ζητούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής προελεύσεως κατοικούντων στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
  6. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.
  7. Ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ.

 

Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής-Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής – Αμύντας Παπαθανασίου

 

11 Ιουλίου 2009

Related posts:

Comments
patsos says:

ΛΑΕ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΧΑΜΠΑΡΙ; ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ 120 ΠΑΡΑΣΗΜΑ (ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ) ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Β΄& Α’ (ΠΡΕΣΒΕΙΣ) ΜΕ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.

Είμαι μήπως αφελής; Έμαθα στο σχολείο ότι η Ελλάδα που έχει χτιστεί κομματάκι κομματάκι με το αίμα ηρώων που αντιστάθηκαν στον κάθε επιβουλέα, τιμά τα άξια τέκνα της με παράσημα για την ανδρεία τους, για την αυτοθυσία τους, για την αυταπάρνησή τους, για τη θυσία τους, για την τιμή που έκαναν στη χώρα μας, για το αίμα που έχυσαν, για τα παιδιά που άφησαν ορφανά κλπ. κλπ.

Τόσα χρόνια τώρα, έβλεπα με λύπη πως χιλιάδες άξιοι άνθρωποι θυσίασαν τα πάντα και δεν πήραν την παραμικρή αναγνώριση. Ποιοι πήραν παράσημο από τις χιλιάδες των στρατιωτών που θυσιάστηκαν στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, από αυτούς που έχασαν τα πόδια τους, αυτούς που έμειναν κουλοί, τυφλοί, πνευματικά ανάπηροι, από αυτούς που δεν έδωσαν τίποτα στα παιδιά τους παρά το στίγμα του ορφανού, από αυτούς που βασανίστηκαν στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και πέθαναν χωρίς να προδώσουν τους συμπατριώτες τους, από αυτούς που πέθαναν στους δρόμους από την πείνα, από αυτούς που αντιστάθηκαν στον κατακτητή αντί να βολευτούν και να κάνουν μαύρη αγορά πλουτίζοντας σε βάρος των συνανθρώπων τους την ώρα της δυστυχίας, από αυτούς που υπέφεραν στη Χούντα, από αυτούς που δεν είχαν τους τίτλους του Σεφέρη για να φτάσουν μέχρι το Νόμπελ, από αυτούς που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα είτε σαν στρατιώτες στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν ή αλλού, ή αγωνίζονται σαν πρωτοπόροι της υπεράσπισης και τις καθιέρωσης στη χώρα μας του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων (που απλά χλευάζονται, επειδή θα μπορούσαν απλά να παίζουν τάβλι) κλπ;

Διάβασα όμως στο ΦΕΚ 12 τεύχος Γ’ του 2004 ότι το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας γνωμοδότησε και απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους:

Καραγιάννη Ελευθέριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χατούπη Νικόλαο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μπεβεράτο Ιωάννη , Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Δανέλλη Ελευθέριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Ασημακόπουλο Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Καραμπαρμπούνη Χαράλαμπο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Δούκα Ευστράτιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Μηλιαρέση-Φωκά Λύσσανδρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Δρακόπουλο Συνέφη- Ευστάθιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Θεοδωρακόπουλο Αθανάσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Γεννηματά Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Καρακάση Παναγιώτη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χρυσανθόπουλο Λεωνίδα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γεροκωστόπουλο Κωνσταντίνο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Ζώη Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κριεκούκη Αναστάσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ροκανά Χαράλαμπο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ζέπο Ιωάννη- Αλέξιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Τσικούρη Δημήτριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Θεοδωρακόπουλο Παναγιώτη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μακρή Παναγιώτη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Πισπινή Βασίλειο -- Αχιλλέα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ράλλη Δημήτριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κοκόση Κωνσταντίνο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μουρίκη Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γκούμα Παναγιώτη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γαβριηλίδη Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Βάββα Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Καμπάνη Μιχαήλ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χρηστίδη Μιχαήλ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μαντζουράνη Προκόπιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μαλλιά Αλέξανδρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ηλιόπουλο Δημήτριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Τριτάρη Κωνσταντίνο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Βάλληνδα Γεώργιο- Αλέξανδρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Λούνδρα Δημήτριο- Μιχαήλ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Νεονάκη Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Καραμπέτση Κωνσταντίνο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Βασιλόπουλο Σταύρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Λυκίδη Σταύρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γεωργιλέ Σπυρίδωνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ζωγράφο Παναγιώτη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Δρακάκη Κωνσταντίνο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χριστόπουλο Αλέξιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Θεοχαρόπουλο Σπυρίδωνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χριστοφή Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γροσομανίδου Θεοδώρα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Λέλλο Διονύσιο -- Επαμεινώνδα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Σωτηρόπουλο Θεόδωρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Καραφωτιά Μερκούριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Οικονομίδη Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Αρβανίτη Ουρανία, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Αυγερινό Πέτρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ζαφειρόπουλο Νικόλαο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κακλίκη Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Δημητρίου Χαράλαμπο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Λώζο Ευστάθιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Παρασκευόπουλο Τρύφωνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Παναγόπουλο Χρήστο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Ξύδα Φώτιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κογεβίνα Αλέξιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Σταματόπουλο Θρασύβουλο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κορίνθιο Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Γεωργούντζο Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Χισκάκη Μιλτιάδη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Καραντώνη Βασίλειο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Τσιμπουκέλη -- Δούβου Δωροθέα, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Κουμανάκου Δανάη- Μαγδαληνή, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Παρασκευόπουλο Δημήτριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Βαμβουνάκη Νικόλαο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’,Βέρρο Φραγκίσκο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Σπινέλλη Μιχαήλ, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Βαλασίδη Αθανάσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, Μαυροσκελίδου Κωνσταντίνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Αλιάγα Σπυρίδωνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Κοντοβουνήσιο Χρήστο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Καρόκη Ευάγγελο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Παπαϊωάννου Βασίλειο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Ράλλη Κωνσταντίνο- Ιωάννη, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Δαμιανάκη Ευάγγελο , Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Αγγελόπουλο Ελευθέριο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Παναγιωτοπούλου Χρυσάνθη, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Οικονόμου Ιωάννη -- Θεόδωρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Κουκάκη Μιχαήλ, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Δαρατζίκη Μιχαήλ -Ευστράτιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Παπαδόπουλο Γεώργιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Δεικτάκη Νικόλαο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Καρκαμπάση Παντελή, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Μαυρομιχάλη Παναγιώτα, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Καρυκοπούλου -- Βλαβιανού Χρυσούλα, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Βλαβιανό Αντώνη, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Δημίδη Θεμιστοκλή, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Ζαγοριανού- Πρίφτη Κωνσταντίνα, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Κουντουρέα Διονύσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Καλλιδόπουλο Αθανάσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Κοκκονά Πολύδωρο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Δενδούλη Αθανάσιο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Μάνεση Χαράλαμπο Γεράσιμο, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, Μαρινάκη Μαρία, Πληρεξούσιο Υπουργό Β’, κλπ. κλπ.

“Απαντες πλην Λακεδαιμονίων” όπως θα έλεγε ο εθνικός μας ιστορικός.

Τώρα, από όλους τους τιμώμενους με το παραπάνω παράσημο από το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας του Υπουργείου Εξωτερικών (μάλλον θα έδωσαν και τα μέλη του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας στους εαυτούς τους, διαφορετικά θα φώναξαν κάποιον περαστικό από το δρόμο), αναρωτιέμαι ποιος θεωρεί ότι έχει προσβληθεί η τιμή του από το γεγονός ότι όλος ο Ελληνικός λαός καλείται μέσω της Εφορίας να πληρώσει το πρόστιμο των 550.000 δολαρίων για τα παράνομα παρκαρίσματα των Έλλήνων διπλωματών στη Ν. Υόρκη που μας καταλόγισε ο Δήμαρχος για το διάστημα μιας πενταετίας και παραλίγο λόγω μη πληρωμής του από το Ελληνικό κράτος, θα ματαιωνόταν η εθνικής σημασίας μετεκπαίδευση εκατοντάδων αξιωματικών μας σε οπλικά συστήματα στις ΗΠΑ;

Επειδή ορισμένοι από τα μπλογκ αμφισβήτησαν το γεγονός, υπονοώντας ότι κάποιος μπλόγκερ τα φαντάστηκε, σας υπενθυμίζω ότι ο βουλευτής του ΛΑΌΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και πήρε απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Δαλαβέκουρα ότι “έφταιγε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο κ. Μπλούμπεργκ που μείωσε αυθαίρετα τις θέσεις στάθμευσης των Ελλήνων διπλωματών και εκείνοι άρχισαν να παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια με το δίκιο τους” (βλ. δηλώσεις του στο http://www.in2life.gr/article_print.aspx?amid=169740). Αναρωτιέμαι πως ο ευφυέστατος κ. Κυριάκος Βελόπουλος που δεν σηκώνει πλάκες στα εθνικά θέματα, έχαψε αυτή την απάντηση του κ. Δαλαβέκουρα. Πως δέχτηκε πως το παρκάρισμα του διπλωμάτη το βράδι στο Μπρόντγουέϊ για να πάει στο θέαμά του είναι “εθνική ανάγκη”, την οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης μέσω της Εφορίας αδιαμαρτύρητα.

Δεν καταλαβαίνω πως κατάφερε ο κ. Δαλαβεκούρας και κόλλησε στον τοίχο τον εκπρόσωπό μας στη Βουλή με τέτοια απάντηση. Και για να εξηγηθούμε μια και καλή. Αν ο κ. Δαλαβεκούρας δεν καταθέσει ακριβώς όλα τα δικαιολογητικά της παραπάνω κερατιάτικης πληρωμής στη Βουλή (με πρόσχημα ότι “τα καταστρέψαμε και δεν έχουμε τίποτα πια”), θα ζητηθούν από τον ίδιο τον Δημαρχο της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, μέσω Ομογενειακών Οργανώσεων, αντίγραφα των παραστατικών της παραπάνω πληρωμής υψίστης εθνικής ντροπής, ενημερώνοντας παράλληλα τον κ. Μπλούμπεργκ για το ενδιαφέρον του Ελληνικού Λαού να μάθει την αλήθεια και το ποιοί αποφάσισαν ότι θα τα πληρώσουν αυτά όχι οι δράστες της παράβασης, αλλά οι Έλληνες πολίτες.

Αν πάλι δεν ιδρώσει κανενός το αυτάκι από αυτούς που επάξια πήραν το παράσημό τους, μήπως κάποιος θα μπορούσε να μας εξηγήσει γιατί να πάρει αυτό το ύψιστο παράσημο ο πρώην Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας και γνωστός εκπαιδευτής τροπικών παπαγάλων ο οποίος είχε γράψει στο φύλλο αξιολόγησης μιας υφιστάμενης του διπλωματικής υπαλλήλου ότι είναι “ζώον” και “ηλίθια”. Και τόσο ισχυρός παράγοντας ήταν αυτός ο κύριος στο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, που το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο έκρινε επί μία 6ετία την μη προαγωγή της με βάση αυτό το παλιόχαρτο; Και ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου που δεν αξιολογούν μία κρίση και να τη διακρίνουν από μια εξύβριση ή από μία συκοφαντική δυσφήμιση;

Και γιατί για να μπορέσει να πάρει επιτέλους προαγωγή η διπλωματική αυτή υπάλληλος έπρεπε να δηλώσει εγγράφως σε ένα σωρό χαρτιά που υποχρεώθηκε να υποβάλει αρμοδίως ότι “δεν έχει καμία αξίωση κατά του δημοσίου”, “δεν έχει καμία αξίωση κατά του εκπαιδευτή παπαγάλων και Πρέσβη της Ελλάδος”, που μπορούσε να τον κλείσει πίσω από τα σίδερα του Κορυδαλλού για πέντε χρόνια και να μην τον βγάζει ούτε η Ντόρα ούτε για μετατροπή ποινής σε αγροτική φυλακή;

Μήπως είναι οι ίδιοι υπάλληλοι που ως μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου κυνηγούσαν συνεχώς με ομόφωνες αποφάσεις τους υπαλλήλους που απλά δεν χώνευε η κυρία Ντορα Μπακογιάννη;

Μήπως θυμούνται το 2006 που σε κρίσεις προαγωγών ο Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου πρόσθεσε σε μία κρίση προϊσταμένου του από 30ετίας το “δεν” στην αρχή της φράσης και την μετέτρεψε από θετική κρίση σε αρνητική; Τότε δεν έχασε την προαγωγή του ο υπάλληλος; Έτσι δεν είναι; Και πως τον τιμώρησε η κυρία Μπακογιάννη αυτόν τον κύριο Εισηγητή; Μήπως τον έκανε Πρεσβευτή της χώρας μας σε μία πρωτεύουσα πνευματικά όχι και πολύ μακρυά από τον Πάπα;

Μήπως στο συγκεκριμένο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου που ήταν Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαφώνησε με την γνώμη των Πρέσβεων που ήθελαν να κόψουν τον υπάλληλο και δεν του έδιναν επαρκή στοιχεία στην εισήγηση και θυμωμένος διέκοψε τη συνεδρίαση αναβάλοντάς της για την επόμενη βδομάδα και παίρνοντας μαζί του το φάκελο του κρινόμενου υπαλλήλου; Ναι; Και πως έγινε και την επόμενη ακριβώς ημέρα ο αναπληρωτής του επίσης αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συγκάλεσε ο ίδιος το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μία μέρα νωρίτερα χωρίς τον Πρόεδρο και έκοψαν τον υπάλληλο χωρίς την παρουσία του Προέδρου; Μήπως αυτή η διαδικασία σας φέρνει στο μυαλό τα Ιουλιανά, τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 1965 όπου ο βασιλιάς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έπαυσαν τον εκλεγμένο Πρώθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ορκίζοντας πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Νόβα που περίμενε σε ένα άλλο δωμάτιο των ανακτόρων; Μην πάει το μυαλό σας στο κακό, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει καμία σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αστεία πράγματα!

Μήπως από τη μέρα εκείνη τα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπογράφουν ένα σκέτο χαρτι που γράφει πάνω πάνω ” Εφ’ ω συνετάγη το παρόν και υπογράφεται ως έπεται” και ακολουθούν οι υπογραφές, ενώ το κείμενο γράφεται πολλές μέρες μετά;

Μήπως μετά από τα γεγονότα αυτά μια ομάδα γηραλέων Πρέσβεων που ασκούσε το επάγγελμα της καθ’ εξη συγγραφής μεσαιωνικών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών, συνέταξε ένα νομοσχέδιο Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που προέβλεπε ότι στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν θα προϊσταται κανένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά ορίστηκε αντίθετα ότι “θα προϊσταται ένας συνταξιούχος πρέσβης τον οποίο θα ορίζει ο Υπουργός Εξωτερικών”; (σκεφτήτε ένα συνταξιούχο πρέσβη με ρόμπα και παντόφλες να κάθεται στο σπίτι του και να βλέπει τηλεόραση. Θα χτυπάει το τηλέφωνο και θα τον ειδοποιούν από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα είναι ο Πρόεδρος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου” που θα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα να απολύει και υπαλλήλους χωρίς δικαίωμα ακροάσεως και χωρίς ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών να μπορεί να του εναντιωθεί σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ που ψηφίστηκε τελικά; Έναντι ποιού Υπουργείου θα είναι υπεύθυνος αυτός ο συνταξιούχος Πρέσβης; Έναντι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα του δίνει τη σύνταξη);

Είναι αλήθεια ότι οι ιδιοι συνταξιούχοι γηραλέοι Πρέσβεις που ετοίμασαν τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τα χούγια της Ντόρας Μπακογιάννη, προέβλεψαν ότι ορισμένοι υπάλληλοι που είχαν στα χέρια τους ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν στο 60 έτος της ηλικίας τους έστω και αν δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία επειδή η κυρία Υπουργός αντιπαθούσε τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας; Και είναι σύμπτωση που τα κατάφεραν έτσι οι γηραλέοι συντάκτες του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε η διάταξη που όριζε καθολικό όριο ηλικίας το 65ο έτος (μετά από παρέμβαση όχι μόνο του Συνήγορου του Πολίτη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απειλούσε με βαρειά πρόστιμα) να περάσει από τη Βουλή, στις 10.05.07 αφού πλέον είχαν βεβαιωθεί ότι οι απολυόμενοι χωρίς 35ετή δημόσια υπηρεσία δεν θα επέστρεφαν στην υπηρεσία μετά την ψήφιση του νόμου για να ενοχλήσουν την κυρία Υπουργό με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που κρατούσαν ανεκτέλεστες στα χέρια τους;

Είναι αλήθεια ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή (10.05.07) κ. Χάρης Καστανίδης ζητούσε επίμονα από τον Υφυπουργό Θ. Κασσίμη να του δώσει το πρακτικό της Επιτροπής για να καταλάβει πως προέκυψαν αυτά τα ακατανόμαστα άρθρα στο νομοσχέδιο του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Κασσίμης του απαντούσε με ειρωνεία “θα σας τα δώσω μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τώρα έχω δουλειά..”; Και είναι αλήθεια ότι στις 10 Μαϊου 2007 κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι με τις συνθήκες αυτές που διεξάγεται η συζήτηση και με το πλήρες σκότος των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε η επεξεργασία του νομοσχεδίου από τους γηραλέους Πρέσβεις, “το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη Βουλή” το οποίο και έπραξε, λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Κασσίμη “Στο καλό και να μας γράφετε!”;

Τις τελευταίες μέρες οι υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη στο διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση. Δεν μπορεί να εργαστεί κανείς και συνεχώς χτυπούν σταθερά και κινητά τηλέφωνα για να υπενθυμίσουν “μη λείψει κανείς από την ψηφορορία, όλοι να ψηφίσουμε τη Ντόρα Μπακογιάννη από την πρώτη ψηφορορία, τη Ντόρα που μας στήριξε, τη Ντόρα που μας ανέβασε”. Πληρώνονται απίθανα ποσά για αεροπορικές πτήσεις που θα φέρουν υπερπόντιους διπλωματικούς υπαλλήλους να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ντόρας στο συνέδριο.

Είναι σίγουρος ο Ελληνικός λαός ότι με τέτοιες συνθήκες γίνεται η επιλογή των πλέον κατάλληλων ατόμων για την άνοδο στη διπλωματική ιεραρχία του Υπουργείου Εξωτερικών; Οι άνθρωποι αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν σε μερικούς μήνες για την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων ως “Ανω Μακεδονίας” ή “Νέας Μακεδονίας” θα έχουν προετοιμάσει την πολιτική ηγεσία για όλες τις συνέπειες των διπλωματικών ενεργειων και αποφάσεων στις οποίες θα προβεί η χώρα μας; Θα έχουν ενημερώσει την ηγεσία για το πως θα γίνεται στην πράξη η χρήση προσδιοριστικών επιθέτων “ανωμακεδονικός”, “νεομακεδονικός”, “ανωμακεδονική γλώσσα” κλπ ή θα χτυπάμε το κεφάλι μας με τα παράσημά μας;