“Είμαι Ελληνίδα και Μακεδόνισσα και δεν ανέχομαι να κάτσω με τα χέρια σταυρωμένα”

«Δε φτάνει ν΄ ακούς μέσα σου τη βουή των προγόνων. Δε φτάνει να τους νιώθεις να παλεύουν μπροστά από το κατώφλι του νου σου. […] Ευτύς ως γεννήθηκες, μια νέα πιθανότητα γεννήθηκε μαζί σου, ένας λεύτερος σκιρτημός τρικυμίζει τη μεγάλη ζοφερή καρδιά του σογιού σου. […] Όλη η γενεά καταφεύγει στο στήθος σου και ρωτάει και προσδοκάει με αγωνία. Έχεις ευθύνη. Δεν κυβερνάς πια μονάχα τη μικρή ασήμαντη ύπαρξη σου. Κάθε σου πράξη αντιχτυπάει σε χιλιάδες μοίρες

Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική


Από το Έθνος της 12ης Σεπτεμβρίου 2009:


  • Η κ. Αννα Σιδηροπούλου είναι η γυναίκα που τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει συγκεντρώσει 38.000 υπογραφές από ξένους που ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας. Με τη φλόγα να καίει ακόμη τα κουρασμένα της μάτια λέει: «Αυτό που λείπει από εδώ είναι ένα κομμάτι του Πολιτισμού μας, είναι αδικία. Είμαι Ελληνίδα και Μακεδόνισσα και δεν ανέχομαι να κάτσω με τα χέρια σταυρωμένα».
  • Για περισσότερα από έξι χρόνια, κι ενώ τα πρωινά εργαζόταν ως εργάτρια στον Δήμο της Αθήνας, τα απογεύματα έστηνε καθημερινά το τραπεζάκι της στην οδό Κυδαθηναίων ή στην είσοδο της Ακρόπολης. Απλωνε τα τετράδιά της και με ένα χαρτόνι όπου αναγραφόταν «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. Αν συμφωνείτε, παρακαλώ υπογράψτε», μάζευε υπογραφές. «Εχω υπογραφές από ανθρώπους της Ουγκάντα μέχρι του Θιβέτ», λέει με περηφάνια. «Από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος και μόρφωσης».
  • Επεισοδιακή ήταν επίσης η συνάντησή της με τρεις γυναίκες από τα Σκόπια οι οποίες θέλησαν να υπογράψουν για τον ιερό σκοπό στον οποίο έχει μπει μπροστάρισσα η κ. Αννα. «Οταν υπέγραψαν, στη χώρα προέλευσης έγραψαν Μακεδονία. Αρχισα να φωνάζω. Εγώ είμαι Πόντια Μακεδόνα και να το σβήσετε αμέσως. Από πού κι ως πού είστε εσείς Μακεδόνισσες; Τόσο πολύ τρόμαξαν που το έσβησαν με μπλάνκο και στη θέση του έγραψαν FΥRΟΜ…».


Ολόκληρο το άρθρο.

Related posts:

Comments