Εθνικά θέματα και πληροφόρηση (με αφορμή τη συνέντευξη Λοβέρδου)

Η ατζέντα των εκλογών έχει περιοριστεί σε “ζητήματα της καθημερινότητας“. Υπάρχει τίποτε βασικότερο από το καλάθι της νοικοκυράς; Την εργασιακή ανασφάλεια; Διαφωνεί κάποιος; Δεν είναι άνευ σημασίας πια τα εθνικά θέματα; Δεν πρέπει να κλείσουμε επιτέλους τα ανοιχτά μέτωπα;

Εξαρτάται. Σε τι είδους πατρίδα θέλουμε να γεμίσουμε το καλάθι μας;

Το μεγαλύτερο ποσοστό του περιεχομένου που δημιουργούν τα ελληνικά παραδοσιακά ΜΜΕ, δεν στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό. Ένα τυπικό “πολυσυλλεκτικό” μέσο βασίζεται σε “θέματα” με πολιτικές στοχεύσεις (αναλόγως των παράλληλων δραστηριοτήτων της ιδιοκτήτριας εταιρείας), “αναλύσεις” καφενειακού χαρακτήρα από άτομα με νοητικό επίπεδο ισοδύναμο αυτού ενός μαρουλιού (αλλά με μεγάλο τηλεφωνικό κατάλογο πολιτικών στο κινητό) και προκάτ “εξωτερικές ειδήσεις” από το φούρνο συμβεβλημένων πρακτορείων (όπως η χαριτωμένη μαϊμού που είδατε μόνο 513 φορές εκείνη την εβδομάδα).

Με την πτώση τιμών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ρόλος της διαδικτυακής πληροφόρησης αναβαθμίστηκε σημαντικά. Δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος και ενώ οι Έλληνες πολιτικοί άργησαν, τελικά αντιλήφθηκαν πως η επικράτησή τους σε αυτόν, είναι θέμα ζωτικής φύσεως. Μία δημοσίευση online, αναπαράγεται σε εκατοντάδες ιστολόγια και καταλήγει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε χιλιάδες παραλήπτες.

Το newstime.gr (ΝΤ), ένας διαδικτυακός τόπος “ενημέρωσης και ανάλυσης”, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές), στο café του βιβλιοπωλείου IANOS στην Αθήνα. Την εκδήλωση συντόνισε ο Παύλος Τσίμας (MEGA, Στο Κόκκινο, Τα Νέα) και στη συζήτηση που ακολούθησε, με θέμα  “Internet και Ενημέρωση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές”, μίλησαν οι βουλευτές Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Σπύρος Κουβέλης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). To σχετικό όνομα χώρου, δεσμεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2008, μέσω της Iris Media και σύμφωνα με το “Παρόν”, δημιουργός του ιστότοπου “είναι ο Γιώργος Νικολόπουλος, πρώην αρχισυντάκτης των εκπομπών του Παύλου Τσίμα, ενώ στην εταιρεία Newstime Εκδοτική ΕΠΕ συμμετέχουν ακόμη οι Αδελαΐς Νικολοπούλου, Ελένη Ποταμιάνου και Γιώργος Κουβαράς“. Η μοναδική διαφήμιση που το στηρίζει οικονομικά επί του παρόντος, είναι αυτή της Cosmote.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ΝΤ ο Ανδρέας Λοβέρδος, γράφτηκαν πολλά. Τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τη σκοπιμότητα, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας (εκλογές, κρίση πορείας Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ). Σήμερα το NT συνοψίζει τα γεγονότα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο υπερασπίζεται το έργο του ο συνεργάτης του Τάκης Μίχας. Ξεκάθαρα υποστηρίζει πως η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, μέσω των δηλώσεων Κουμουτσάκου, δεν έχει στόχο τον Λοβέρδο, αλλά την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη!

«Αυτή η προσπάθεια υποδαύλισης των αντιαμερικανικών αντανακλαστικών της βάσης της ΝΔ καθιστά πια, προφανή τον στόχο των δηλώσεων του  “καραμανλανθρώπου” Κουμουτσάκου: Προφανώς δεν είναι ο κ. Λοβέρδος του οποίου οι σχέσεις και επαφές με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ανύπαρκτες. Ο πραγματικός στόχος δεν είναι άλλος από την Ντόρα Μπακογιάννη, που αποτελεί πάντοτε το κόκκινο πανί  των εθνικιστικών λόμπι λόγω της –υποτιθέμενης –στενής σχέσης της με την Ουάσιγκτον. Το καραμανλικό «βαθύ κράτος»  κρατά  συνεχώς  σε καθεστώς ιδεολογικής ομηρίας την υπουργό Εξωτερικών μέσω του δικτύου των εθνικιστικών λόμπι και μπλογκς. Αυτό είναι το ερμηνευτικό πλαίσιο αναφοράς  των δηλώσεων του εκπροσώπου της ΝΔ και όχι ο κ. Λοβέρδος και ούτε καν τα Σκόπια.»

Δηλαδή, τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ (μέσω Λοβέρδου), αντιδρά η ΝΔ (μέσω Κουμουτσάκου) και ο στόχος είναι η υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ!

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Βέβαια, θα περιμέναμε και συνοδευτικά στοιχεία, αλλά τέτοια ζητήματα δεν φαίνεται να απασχολούν το δημοσιογράφο, εν γένει.

Περαιτέρω ενασχόληση, είναι περιττή. Εξάλλου, ως ιστολόγιο που ασχολείται με τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας, συμβάλλουμε στην ιδεολογική ομηρία των συντελεστών μιας επιτυχημένης πορείας στα εξωτερικά ζητήματα. Κρίμα είναι.

Ας αφήσουμε το ζήτημα στους αδέσμευτους επαγγελματίες.

Related posts:

Comments