Κλείνει Τμήμα Νεοελληνικών στο Σίδνεϊ

Της Λινας Γιανναρου

[…]Το κείμενο αλιεύτηκε από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Καθρεφτάκι», που εκδίδει το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας του Σίδνεϊ. Στην κυριολεξία «τελευταίο» τεύχος, καθώς το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου καταργείται, ακολουθώντας την πορεία πολλών αντίστοιχων τμημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του χαμηλού ενδιαφέροντος από φοιτητές.

[..]Το γεγονός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινότητα του Σίδνεϊ – φοιτητές μάλιστα πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του πανεπιστημίου. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αυτή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο κίνδυνος είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και η καθηγήτρια της Σχολής δρ Κυριακή Φραντζή είχε με επιστολή της απευθύνει έκκληση στους ανά τον κόσμο ελληνιστές, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την ελληνική πολιτεία και τους Ελληνες πανεπιστημιακούς να λάβουν άμεσα θέση στο θέμα. Προφανώς, η έκκλησή της δεν «ακούστηκε» ώς εδώ.

Το πλήγμα, πάντως, είναι ισχυρό για τις ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία. Τον Ιανουάριο του 2001, το Πανεπιστήμιο του Αρμιντέιλ της Νέας Αγγλίας επίσης κατήργησε την έδρα του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών για οικονομικούς λόγους. Εκείνο ήταν το αρχαιότερο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Αυστραλίας, με έτος ίδρυσης το 1968. Τότε, τους φοιτητές του καταργηθέντος τμήματος του Αρμιντέιλ είχε δεχθεί το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Ν. Ουαλλίας…

Πηγή: Kathimerini.gr

Related posts:

Comments