Αλλάζει όνομα η εκκλησία των Σκοπίων

PHOTO: Zougla.gr

Εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» πρόταση για αλλαγή της ονομασίας της σε «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι στα Σκόπια ανέφεραν ότι η τροποποίηση του ονόματος δεν πρέπει να συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας, με την Ελλάδα, για την ονομασία της χώρας. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να επικυρωθεί στη διάρκεια κληρικο-λαϊκής συνέλευσης που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και το 1967 κήρυξε το αυτοκέφαλό της το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, μιλώντας στη zougla.gr, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» προς το Πατριαρχείο της Σερβίας, αλλά ακόμη και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, λόγω επαναφοράς στα Βυζαντινά πρότυπα. Σημειώνεται ότι την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας την είχε ιδρύσει η Άννα Κομνηνή, την εποχή που ο Κύριλος και ο Μεθόδιος μετέφρασαν τα Ευαγγέλλια στην σλαβική γλώσσα.

Πηγή: Zougla.gr

Related posts:

Comments
Αλκέτας says:

Πρώτον: Την Αρχιεπισκοπή Αχριδών ίδρυσε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά την συντριβή των Βουλγάρων. Αρχιεπίσκοπος Αχριδών είναι ο π. Ιωάννης. Οι βούργαροι της περιοχής των Σκοπίων δεν είναι κάν σχισματικοί, διότι δεν είναι κάν ορθόδοξοι! Η λεγόμενη εκκλησία τους ψευδωνύμως είναι ένα κράμα ρατσιστικής και φασιστικής ιδεοληψίας με βογομίλικα και σταλινοκομμουνιστικά στοιχεία και θα έπρεπε ορθόδοξη σύνοδος να συγκληθεί, να τους καταγγείλει και να τους απαγορεύσει την επίκληση κάθε …ορθοδοξίας! Τα άτομα αυτά προσβάλλουν και με την παρουσία τους και μόνον την Ορθοδοξία!!!!!