«Ακροβασίες» Ρεν για Σκόπια και μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 07:00

Βρυξέλλες

Αντιφατικός στο θέμα των Σκοπίων εμφανίστηκε πάλι χθες ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, ενώ από την άλλη θεωρεί ότι το 2009 δεν αποτελεί καταληκτική προθεσμία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, επειδή αρνείται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ρεν έγιναν με αφορμή την παρουσίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής των ετήσιων εκθέσεων προόδου για τις υποψήφιες και μελλοντικές υποψήφιες χώρες (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία).

Για τα Σκόπια δικαιολόγησε την εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι πληρούνται τα κοινοτικά κριτήρια.

Από την άλλη, όμως, χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν «μήνυμα παρότρυνσης» προς τη σκοπιανή κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι το μήνυμα που επιθυμεί να αποστείλει η Επιτροπή είναι διπλό: ενθάρρυνση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αφενός, και «πολύ ισχυρή παρότρυνση» (προς την ΠΓΔΜ) να ανανεώσει την προσήλωσή της στις διεξαγόμενες υπό το διαπραγματευτή του ΟΗΕ συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για το θέμα του ονόματος (κάτι που έκανε μεταξύ Κροατίας – Σλοβενίας), επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας του Συμβουλίου με τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων, υπενθύμισε ότι απαιτείται η συγκατάθεση των 27 κρατών-μελών και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη διατύπωση που επαναλαμβάνεται στην έκθεση για την ΠΓΔΜ περί της «ουσιώδους σημασίας» επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. «Ελπίζω ότι και η Αθήνα κατανοεί το μήνυμα”», κατέληξε ο αρμόδιος επίτροπος.

Αναφορικά με την Τουρκία, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων ευρωβουλευτών σχετικά με τη μη εκπλήρωση της υποχρέωσης για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρόμιων) και τις ενδεχόμενες «κυρώσεις» που θα μπορούσαν να επιβληθούν από την πλευρά της Ε.Ε., ο κ. Ρεν ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του Δεκεμβρίου 2006 δεν υπονοεί ότι το τρέχον έτος συνιστά «καταληκτική προθεσμία» για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Είναι γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση των τότε «25» καλούσε την Επιτροπή να εξετάσει την πρόοδο σχετικά με τη συμμόρφωση της Τουρκίας, «στα πλαίσια των προσεχών ετήσιων εκθέσεών της, κυρίως το 2007, 2008 και 2009».

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι η τριετία που είχε δώσει το Συμβούλιο παρήλθε, χωρίς συμμόρφωση, και συνεπώς θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση το Δεκέμβριο και να λάβουμε μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Ο κ. Ρεν «ακροβατώντας» με την απόφαση, ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι το 2009 είναι μια χρονιά σαν τις προηγούμενες και όχι το τέλος του δρόμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Τι επισημαίνει η ελληνική πλευρά για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Εθνική «κόκκινη γραμμή» να βρεθεί πρώτα λύση για το όνομα

Η πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ επαναδιατυπώθηκε, χθες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο της γειτονικής χώρας, αλλά και τις επεξηγηματικές δηλώσεις του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι, ότι είναι σαφές ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Αποκλειστική αρμοδιότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όλων των κρατών έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη και, συνεπώς, και η Ελλάδα. Η εθνική “κόκκινη γραμμή” είναι γνωστή και ξεκάθαρη.

«Θέλω να θυμίσω και να καταστήσω σαφές ότι η εθνική κόκκινη γραμμή για τα Σκόπια είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν ημερομηνία έναρξης συνομιλιών, εάν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η εθνική “κόκκινη γραμμή”.

Η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτη σ’ αυτό», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή της κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον Όλι Ρεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά ξεκαθάρισε ότι «η επίλυση της διαφοράς για το όνομα είναι απόλυτη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ».

«Με την εκλογή του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού και την επιστροφή του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών δημιουργείται μια νέα δυναμική για να προχωρήσει η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, εμπνευστής της οποίας υπήρξε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αλλά και να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες», τόνισε η κ. Κοππά.

«Η νέα κυβέρνηση δήλωσε ήδη ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το διάλογο για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα της γείτονος, για μια κοινά αποδεκτή λύση με τους όρους που έχουμε ήδη θέσει. Αυτό όμως απαιτεί βούληση και από την άλλη πλευρά.

Σε αυτό, η συμβολή της Επιτροπής μπορεί να είναι καταλυτική. Γιατί είναι σαφές ότι η επίλυση της διαφοράς του ονόματος αποτελεί για την Ελλάδα απόλυτη προϋπόθεση για να μπορέσει η ΠΓΔΜ να προχωρήσει στο δρόμο προς την Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, αφού επεσήμανε ότι από την έκθεση για την Τουρκία απουσιάζουν παντελώς αναφορές στην επιβολή κυρώσεων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της, έθεσε το ερώτημα αν η Επιτροπή προτίθεται να εισηγηθεί κυρώσεις στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Σε ό, τι αφορά την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε, με αφορμή αναφορές στη συγκεκριμένη χώρα ως «Μακεδονία», να χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία της χώρας.

«Μένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας ότι η επίλυση του Κυπριακού, η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς της υποχρεώσεις, καθώς και η προσαρμογή της στάσης της ΠΓΔΜ στα συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να είναι κάθε φορά προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Ικανοποίηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τη Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία και το Κόσοβο, η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως «καλά νέα» υποδέχθηκε η Σερβία την έκθεση, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς να δηλώνει ικανοποιημένος με το γεγονός ότι, όπως είπε, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας του να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτή η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ευνοϊκή για τη Σερβία μέχρι σήμερα.

Τη δέσμευση ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στην πορεία προς την Ε.Ε. επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η χώρα του πέρασε ένα σημαντικό τεστ τόσο απέναντι στους πολίτες της όσο και απέναντι στους εταίρους της, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήταν η διοργάνωση των εκλογών.

Ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Κομισιόν δήλωσε η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. εντός της επόμενης χρονιάς.

Τέλος, «ιστορική και ρεαλιστική» χαρακτήρισε η κυβέρνηση του Κοσόβου την έκθεση προόδου της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, περιέχει αρκετές προκλήσεις για την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Related posts:

Comments