Θεσσαλονίκη- Δύο εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών αναδεικνύουν αφανείς ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

Θεσσαλονίκη- Δύο εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών αναδεικνύουν αφανείς ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

19 Οκτωβρίου 2009 (17:47 UTC+2)

Ονόματα και βιογραφικά στοιχεία αφανών ντόπιων Μακεδονομάχων, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα παρουσιάζονται σε ιστορική μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που παρουσιάζεται σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών.

 Στην έκδοση «Αφανείς γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913)» τα βιογραφικά στοιχεία των Μακεδονομάχων οργανώνονται ανά νομό (Γρεβενών, Δράμας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής) και στη συνέχεια ανά περιοχή. Τα αρχεία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης και από τα Αρχεία της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων (Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α.) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα κείμενα συμπληρώνονται από άγνωστο μέχρι σήμερα φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α.

 «Στη συντριπτική πλειονότητα τους οι γηγενείς Μακεδόνες ήρωες και μάρτυρες του Αγώνα βυθίστηκαν στη λησμονιά και αφέθηκαν άγνωστοι έως και τις μέρες μας», εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος.

 Στόχος της εκδοτικής αυτής προσπάθειας, σύμφωνα με τους επιμελητές της, Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Κωνσταντίνο Παπανικολάου, είναι να καταγράψει και να τεκμηριώσει «τη δράση των γηγενών και συχνότατα αφανών Μακεδονομάχων και να αποδώσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ίδιους και στις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας, των οποίων η προσφορά αποτέλεσε την απαραίτητη εκείνη προϋπόθεση για την απελευθέρωση του ελληνισμού της Βορείου Ελλάδος».

 Μία ηρωική οικογένεια Μακεδονομάχων, των αδελφών Δογιάμα, παρουσιάζεται, εξάλλου, ξεχωριστά σε μονογραφία της Ε.Μ.Σ..

 Ο συγγραφέας της και απόγονος της οικογένειας, Κωνσταντίνος Δογιάμας, χαρακτηρίζει τη μονογραφία «άρθρο». «Ο κύριος λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με την οικογένεια Δογιάμα ήταν η διαπίστωση ότι η δράση τους παραμένει εν πολλοίς άγνωστη και ότι η σχετική βιβλιογραφία ήταν τις περισσότερες φορές ανακριβής, ανεπαρκής κα αποσπασματική», παρατηρεί.

 Οι αδελφοί Δογιάμα, Λάζος, Γκόνος, Μήτρος και Τραϊανός, γεννήθηκαν και έδρασαν στην Καστανερή του νομού Κιλκίς. Μαζί με άλλους νέους της περιοχής συγκρότησαν ντόπιο αντάρτικο σώμα με αρχηγό τον Λάζο. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, «είναι μοναδική η περίπτωση μία οικογένεια να έχει τρεις αδελφούς οπλαρχηγούς κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα».

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=7665

Related posts:

Comments