Στους Στόβους της ΠΓΔΜ

Στους Στόβους της ΠΓΔΜΜε ελληνική επιγραφή η βάση του αγάλματος, με τα θραύματα των κάτω άκρων κόρης ή θεότητας, που ανασύρθηκε πρόσφατα από τη γη των αρχαίων Στόβων, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι Στόβοι, πόλη ακμάζουσα στους ρωμαϊκούς χρόνους, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής, ελληνικής πόλης της περιοχής. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αντίπαλο το κύκλωμα λαθρεμπορίας και παράνομης εξαγωγής αρχαιοτήτων, το οποίο σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με το μέτρο της επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου. Οι Στόβοι είναι από τα διάσημα αρχαιολογικά τοπωνύμια της γείτονος χώρας, που επισκέπτονται τουρίστες, λόγιοι και επιστήμονες

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ. Οι Στόβοι είναι από τα πιο ονομαστά τοπωνύμια στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνδέονται με το αρχαίο παρελθόν της βαλκανικής χερσονήσου. Πόλη που ήκμασε στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, οι Στόβοι έφεραν πρόσφατα στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα χθες τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αιχμή, όμως, της είδησης δεν ήταν τόσο τα ωραία λείψανα της ρωμαϊκής περιόδου, όσο η ανάγκη φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων της γείτονος χώρας, η οποία ελλείψει υποδομών μαστίζεται από κρούσματα λεηλασιών και λαθρεμπορίας. Για να μειωθεί το φαινόμενο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ εισήγαγαν το μέτρο τής επί 24ώρου βάσεως φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου στους αρχαίους Στόβους. Αν το μέτρο αποδώσει, θα διαφανεί στο μέλλον, προς το παρόν όμως, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται εντός των ορίων της χώρας. Διότι, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις περισσότερες φορές, οι λαθρέμποροι αρχαιοτήτων αποδεικνύονται ισχυρότεροι της Αστυνομίας. «Η ΠΓΔΜ», αναφέρει η είδηση, «έχει θέσει στόχο να αναχαιτίσει τις παράνομες ανασκαφές που έχουν ήδη προωθήσει στα διεθνή κανάλια λαθρεμπορίου σημαντικές αρχαιότητες».

Οι Στόβοι υπάρχουν ως μεγάλη πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται από τον Λίβιο το 197 π.Χ. Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας έφθασε στην υψηλότερη ακμή. Είχαν όλα τα χαρακτηριστικά μιας ελληνικής πόλης της Μακεδονίας με απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_21/10/2009_334170

Related posts:

Comments