«Ανοιχτό πνεύμα» για το όνομα

 
 
 

«Ανοιχτό πνεύμα» για το όνομα

Ο κ. Δρούτσας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΝΙΑΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ | Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
 
 
 «Ανοιχτό πνεύμα» για το όνομα
  
 
Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, κ. Αντριου Σαπίρο (αριστερά) συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας. Ο κ. Σαπίρο, ο οποίος είχε συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, συζήτησε για την τρομοκρατία, την καταπολέμηση της πειρατείας, το Αφγανιστάν, τα ελληνοτουρκικά και τη λαθρομετανάστευση (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

«Ανοιχτό πνεύμα» στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τηρεί η Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχώρηση από τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή». Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο κ. Δ. Δρούτσας εξήγησε ότι για την κυβέρνηση «η κόκκινη γραμμή» – μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις- «είναι γνωστή και ξεκάθαρη», αλλά πρόσθεσε: «Από τη δική μας πλευρά θα υπάρχει πάντα το ανοιχτό μυαλό. Θα προσπαθήσουμε και θα διερευνήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας» .

Για την κυβέρνηση η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε να επιλυθεί το «συντομότερο δυνατόν», όμως από τη σκοπιανή ηγεσία βλέπει μια μη εποικοδομητική, «αδιάλλακτη και ακραία ρητορική».

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις «αξιόλογες εμπειρίες» της περιόδου 1999-2004 (όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Κ. Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γ. Παπανδρέου ) και άφησε να εννοηθεί ότι τίποτε δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα αξιολογηθεί η έως τότε πρόοδος της Τουρκίας.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι τα Βαλκάνια και ειδικότερα η ένταξή τους στην ΕΕ, για την οποία η Αθήνα πρότεινε ως χρονικό ορίζοντα το 2014. Ως τότε θα έχουν τον χρόνο αφενός να προετοιμαστούν οι προς ένταξη χώρες και αφετέρου να πειστεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα μιας νέας διεύρυνσης της ΕΕ. Με την Κύπρο, μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία στην αρχή της εβδομάδας, η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία για πολλά θέματα, από το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έως πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=295435

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. ΠΓΔΜ: Πιέσεις από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα για λύση στο όνομα
  2. Σύσταση Δρούτσα στον Επίτροπο Φούλε για το όνομα της ΠΓΔΜ
  3. Σενάρια για προσφυγή των Σκοπίων σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το όνομα
  4. Δεν κάνουν πίσω τα Σκόπια για το όνομα
  5. Νέα “μαχαιριά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το όνομα των Σκοπίων
Comments