ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ Ε.Ε.

«Πρώτα το όνομα»

 

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η ΠΓΔΜ πρέπει πρώτα να λύσει το θέμα της ονομασίας για να προχωρήσει στην Ε.Ε. και η Τουρκία θα αξιολογηθεί με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Δρούτσας επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας την ελληνική πρόταση για οδικό χάρτη ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. το 2014.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτή τη διερεύνηση «κάθε πιθανού τρόπου για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια (σ.σ. προφανώς, παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων Νίμιτς), αλλά επέμεινε στην «εθνική κόκκινη γραμμή» της μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση). Η επίλυση του ονόματος παραμένει προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., είπε ο κ. Δρούτσας και υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών, άρα και της Ελλάδας.

Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στα Σκόπια στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την προσδοκία προώθησής τους, αλλά επανέλαβε ότι η Τουρκία τον Δεκέμβριο θα κριθεί με αυστηρότητα και αντικειμενικότητα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.

Επιφυλάχθηκε όμως να απαντήσει, αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Ολα είναι πάνω στο τραπέζι. Η στάση της Ελλάδας στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

Ο υπουργός ακόμα έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί διπλωματικό εργαλείο, προς την κατεύθυνση της «πράσινης διπλωματίας».

* Ο κ. Δρούτσας είχε χθες συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων Α. Σαφίρο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που έχουν σχέση με τη ναυτική ασφάλεια και την πάταξη της θαλάσσιας τρομοκρατίας.*

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=94691#

Related posts:

Comments