ΠΓΔΜ-Κόσοβο: «Λυκοφιλία» Σκοπίων-Πρίστινας

 
  • Πανευτυχής η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια με τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων ΠΓΔΜ – Κοσόβου. «Αυτή η συμφωνία, καθώς και η θετική αξιολόγηση της Μακεδονίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου εκπροσωπούν ένα μείζον βήμα προς τη σταθεροποίηση του ευρωατλαντικού μέλλοντος της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Εξω φρενών, αντιθέτως, με την κίνηση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τη Δευτέρα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
  • Οι αναμενόμενες διεθνείς επιπλοκές έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, με αφορμή τη συμφωνία αυτή. Από τη στιγμή που σχεδόν 150 χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, επόμενο είναι να μην αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα στην αλβανική διοίκηση της Πρίστινας το δικαίωμα να παζαρεύει και να εκχωρεί σερβικό έδαφος.
  • Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις, το Σάββατο, μέσα σε λίγες ώρες, έβαλαν τα Κοινοβούλια να την ψηφίσουν! Ούτε καν πρόλαβαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της οι βουλευτές! Στόχος ήταν να μην προλάβουν να οργανωθούν οι αντιστάσεις των βουλευτών στη συμφωνία αυτή, τη σύναψη της οποίας απαιτούσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο πραξικοπηματικός αιφνιδιασμός αποδείχθηκε αναγκαίος. Με μόλις μία (!) ψήφο εγκρίθηκε η συμφωνία στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου: υπέρ ψήφισαν οι 81 από τους 120 βουλευτές, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 80 ψήφοι για την έγκριση διεθνών συμφωνιών.


Ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ, στο “Έθνος” της 23ης Οκτωβρίου 2009.

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. «Αλλάζει» η καταγωγή των κατοίκων της ΠΓΔΜ
  2. Σκόπια : Μήνυμα Γκρούεφσκι στους πολιτικούς της ΠΓΔΜ
  3. ΠΓΔΜ: Πολιτικές διαφωνίες για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ονομασία
  4. ΠΓΔΜ: Προετοιμασία για το νέο κύκλο διαλόγου
  5. Σκόπια: συζητάμε μόνο διπλή ονομασία (σιγά, η πατρίδα κοιμάται)
Comments