“Διμερείς συζητήσεις για το Σκοπιανό”

31/10/2009

“Διμερείς συζητήσεις για το Σκοπιανό”

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να προβάλει με έμφαση τις διμερείς συζητήσεις για την επίλυση του Σκοπιανού, αφήνοντας αιχμές εναντίον τρίτων που εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο Γ. Παπανδρέου μετά από το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αφού παρουσίασε το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια έως το 2014, υποστήριξε ότι ο στόχο αυτός, μπορεί να φέρει έναν δυναμισμό στην επίλυση διμερών προβλημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Έχοντας νωπή ακόμα τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας πρέπει να έχει λυθεί, πριν τα Σκόπια πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και παρατήρησε ότι θα ήταν καλό να μην υπάρχουν τρίτοι, οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες ή υπερβολικές παρανοήσεις στο θέμα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το πρόβλημα αφορά όλη την ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού. Πρόσθεσε ότι επιτέλους η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.
Στο ίδιο ύφος, πρόσθεσε πως η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, εάν βέβαια η Άγκυρα επιδείξει διάθεση συνεργασίας, κάτι που δεν φαίνεται από τα περιστατικά παρενόχλησης ελικοπτέρων της FRONTEX.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=4256

Related posts:

Comments