Ο Μιλόσοσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ως «εφικτή» χαρακτήρισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2010 ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Antonio Milososki, συμπληρώνοντας ότι η σχετική ευθύνη βαρύνει περισσότερο τη χώρα του, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Gabriele Albertini, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από 1ης Ιανουαρίου 2010, χαρακτηρίζοντας ως «μη σοβαρό» το πρόβλημα του ονόματος και επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση σε αυτή την «αντιπαραγωγική αντιπαράθεση.»
Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων και χαιρέτισε την έκθεση του Κοινοβουλίου (εισηγητής Thaler) για την πρόοδο της χώρας του. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αποτυπώνονται στο εθνικό σχέδιο δράσης (μεταρρύθμιση διοίκησης και δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, εφαρμογή συμφωνίας Αχρίδας κλπ), ενώ για το ζήτημα του ονόματος ανέφερε: «Προσπαθούμε να βρούμε λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (…). Στόχος είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που δεν θα βλάπτει την αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ, στο πρότυπο της λύσης που βρέθηκε για τη διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. »
Στο σημείο αυτό, ο Milososki αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη και σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. « Στο τέλος του έτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να προταθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε ο Milososki, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Ενδεχόμενη καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας θα προκαλούσε απογοήτευση στην κοινή γνώμη, συμπλήρωσε, και τόνισε ότι το θετικό βήμα της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ταξιδεύουν στην ΕΕ « δεν συνιστά υποκατάστατο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, πρώτος το λόγο έλαβε ο εισηγητής της έκθεσης για την ΠΓΔΜ Zoran Thaler (S&D, Σλοβενία) ο οποίος ανέφερε ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και αναφέρθηκε στο «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση που έχει ανοίξει η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και στην «ιστορική συνάντηση» μεταξύ Παπανδρέου-Gruevski τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα να στηρίξουν τα σχέδια της ΠΓΔΜ για ένταξη, μια προοπτική που θεωρώ ότι στηρίζει ο Παπανδρέου» κατέληξε ο Thaler.
Από την πλευρά του, ο Jose Ignacio Salafranca (EPP, Ισπανία) εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη λύση του διμερούς προβλήματος με την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα ήταν λυπηρό η έναρξη διαπραγματεύσεων να προσκρούσει σε ένα «μη ουσιαστικό» εμπόδιο.
Ο Charles Tannock (European Conservatives & Reformists, Βρετανία) αναφέρθηκε στα δείγματα μεγαλύτερης ευελιξίας που δείχνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε από τον Milososki να απαντήσει στις ανησυχίες μερίδας Ελλήνων που μιλούν για επεκτατικές και εχθρικές βλέψεις της χώρας του απέναντι στην ελληνική Μακεδονία.
Η Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα) επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes και εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα ΟΗΕ καθώς και προτάσεις για επίσπευση του ρυθμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε τον υπουργό της ΠΓΔΜ εάν η κυβέρνησή του έχει σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίσπευση του ρυθμού των συνομιλιών και γενικότερα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια.
Απαντώντας στην πρώτη ομάδα ερωτήσεων, ο Milososki εστίασε στο γεγονός ότι η χώρα του είναι πλήρως προετοιμασμένη για «απευθείας επαφές» με την Ελλάδα για οποιοδήποτε θέμα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή. «Έχουμε σχέδια, θα πρέπει να συναντιόμαστε πιο συχνά και απευθείας» είπε απευθυνόμενος στην κα Κοππά και πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επαφών μεταξύ των πολιτών Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς και την κατάργηση της διπλής φορολόγησης των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.
Σχετικά με τις αιτιάσεις για επεκτατικές βλέψεις της χώρας του (ερώτηση Tannock) ο Μilososki απάντησε επισημαίνοντας τα εξής:
1. Η «Μακεδονία» είναι η μόνη χώρα της περιοχής στης οποίας το Σύνταγμα περιλαμβάνεται η ρητή αποκήρυξη οποιασδήποτε εδαφικής βλέψης απέναντι σε άλλη χώρα.
2. Η «Μακεδονία» είναι η μόνη χώρα στην περιοχή από τη Σλοβενία ως την Κύπρο που έχει διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με τους γείτονες.
3. Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, συνεπώς η ύπαρξή της ως κυρίαρχου κράτους «δεν συνιστά απειλή, αλλά εγγύησης ασφάλειας για την Ελλάδα».
4. Tέλος, η χώρα του διαθέτει μόλις οκτώ ελικόπτερα, τα δύο εκ των οποίων είναι δωρεά της Ελλάδας, κατέληξε την επιχειρηματολογία του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Στη συνέχεια ερωτήσεις διατυπώθηκαν από τους Έλληνες ευρωβουλευτές: Νικόλαο Σαλβαράκο (ΛΑΟΣ) σχετικά με πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Gruevski στην Αυστραλία, Νικόλαο Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με τη στάση των υπολοίπων κομμάτων της ΠΓΔΜ απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του ονόματος, Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ) σχετικά με σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ΠΓΔΜ και υποδαύλιση εθνικισμών μέσω σχολικών βιβλίων της γειτονικής χώρας και τέλος Γιώργο Κουμουτσάκο (ΝΔ) σχετικά με την προοπτική αποδοχής ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Στις απαντήσεις του, ο Antonio Milososki αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως ένα δυνάμει σύμμαχο και όχι ως εμπόδιο στην πορεία της ΠΓΔΜ και των υπολοίπων χωρών της περιοχής προς την ΕΕ και υπενθύμισε τη δέσμευση που απορρέει από την ενδιάμεση συμφωνία για μη παρεμπόδιση της ένταξης της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχει η Ελλάδα.
Επιπλέον, επισήμανε τη διαρκή πρόοδο που καταγράφεται στη χώρα του σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς (ένα πρόβλημα που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε) και στην πρόταση που είχε γίνει προς την ελληνική πλευρά για από κοινού επεξεργασία του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων.
Τέλος, ο Milososki τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του για εξεύρεση λύσης στο «παράλογο ζήτημα» του ονόματος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει αντίστοιχη θέληση και από την ελληνική πλευρά. «Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αυξήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και θα δώσει νέα ώθηση για τη λύση του ονόματος» κατέληξε.
Related posts:
Latest posts by Amarantos (see all)
- Εις μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου (VIDEO) - April 2, 2011
- Επείγον Δελτίο Τύπου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - March 29, 2011
- 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος “Μέγας Αλέξανδρος” - March 18, 2011
RECENT COMMENTS